Burdur’da 89 yıl sonra 9 milletvekili kadın aday

Genel seçimlere sayılı günler kala, Burdur’da 9 kadın aday yarışacak. Türkiye’de kadınlara milletvekili seçme ve seçilme...

Burdur’da 89 yıl sonra 9 milletvekili kadın aday
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Genel seçimlere sayılı günler kala, Burdur’da 9 kadın aday yarışacak. Türkiye’de kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı 1934’te verilmiş olsa da, hala bazı bölgelerde kadın temsiliyeti oldukça düşük seviyelerde seyrediyor.

89 yıldır 20 ilde hiç kadın milletvekili seçilememesi, bu sorunun boyutunu açıkça ortaya koyuyor. Kırklareli, Karabük, Sinop, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin, Ardahan, Erzurum, Adıyaman, Kilis, Osmaniye, Karaman, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale ve Burdur, Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca hiç kadın vekil çıkaramayan iller olarak kaydedildi.

AK Parti aday göstermedi

14 Mayıs’ta düzenlenecek milletvekili seçimlerinde TBMM’ye 3 vekil gönderecek Burdur’da da partilerin adayları belli oldu. Adalet Birlik Partisi’nin 3 adayı kadın olurken, Yeşil Sol Parti ilk sırayı kadın adaya verdi. 2018’de 2 milletvekili çıkaran AKP ise kadın aday göstermedi. 1 milletvekili çıkarabilen CHP, Hülya Gümüş’ü 2’nci sıradan, Büyük Birlik Partisi Havva Ercan’ı 3’üncü sıradan, Yeşil Sol Parti Reyhan Yiğit’i 1’inci, Semra Baysal’ı 3’üncü sıradan, MHP Esma Özdaşlı’yı 3’üncü sıradan, Vatan Partisi ise Nil Sevil Uçar’ı 3’üncü sıradan aday gösterdi. Adalet Birlik Partisi’nin adayları ise Kader Ünal, Zeynur Kulak ve Nazlı Yavuz oldu.

Haber Merkezi

(a.d)

Bakmadan Geçme