• Haberler
  • Gündem
  • Büyük felakete adım adım… Jeoloji uzmanı uyardı… Acil tedbir alınmalı!

Büyük felakete adım adım… Jeoloji uzmanı uyardı… Acil tedbir alınmalı!

Turgay Kılıç/ YENİ İZMİR-Türkiye bugün Marmara Bölgesi'ndeki 4,9 ve 5.1 depremini takip eden 3,6 ve 3,0...

Büyük felakete adım adım… Jeoloji uzmanı uyardı… Acil tedbir alınmalı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Turgay Kılıç/ YENİ İZMİR-Türkiye bugün Marmara Bölgesi’ndeki 4,9 ve 5.1 depremini takip eden 3,6 ve 3,0 şiddetindeki depremlerle karşılaştı. Deprembilimciler, Marmara Denizi açıklarında yaşanan 4 ayrı sarsıntı için önemli uyarılarda bulunurken, yumuşak zeminlerin yerle bir olacağını vurguladı.

İlk 8 ayda deprem hareketliliği

Emekli Jeoloji Uzmanı Turgut Bilgin, Türkiye’deki fay hatlarına dikkat çekiyor. 6 Şubat depremine işaret eden Bilgin, “Ülkemizde 6 şubat 2023 tarihinde, Arap levhası ile Anadolu levhasının dokanağı sayılan Doğu Anadolu Fay Zonu üstünde yer alan illerimizde olan deprem felaketinden itibaren ülkemiz coğrafyası üstünde olan depremleri AFAD, Kandilli Rasathanesi, Amerika Deprem Merkezi ve Avrupa Deprem Merkezi verileri sonuçlarına göre günlük takip edildiğinde, Doğu Anadolu Fay Zonunda 6 şubat tarihinden itibaren ilk 8 ayında tektonik sismik kırılmaların yoğunluğunun yüzde 80 ülkemizin güneyinde deprem yoğunluğu olarak gösterdiği, yüzde 20 yoğunlukta kuzey-kuzey batı yönünde Marmara ve Kuzey Ege bölgesinde olduğu gözlenmektedir” dedi.

Haber

Turgut Bilgin

Fay hatlarında itme

Deprembilimci Bilgin, Marmara Bölgesi’ndeki sarsıntılarla sismik boşlukların kırıldığına ve domino taşları misali boşlukların doldurulduğunu dile getirerek,  “Bu veriler ile modelleme yapılırsa ilk 8 ayda Doğu Anadolu- Akdeniz- iç Anadolu güneyi ve güney Ege bölgelerinin deprem yoğunluğu yaşadığı, fakat Ekim 2023 ayından sonra deprem hareket yoğunluğunun ülkemizin kuzey-kuzey batı yani Batı Karadeniz-Marmara ve Kuzey Ege bölgesinde etkili olmaya başladığı tespit edilmiş. 6 Şubat 2023 tarihinden sonra ilk 8 ayda ülkenin güney bölgelerindeki sismik boşlukları kırarak yüzeye daha yakın yeni fay grupları oluşumu olduğunu ve nispeten statik duruma geldiği itme ve ötelemeyi Kuzey Anadolu Fay Zonu üstünde bulunan Batı Karadeniz, Marmara Bölgesi ve Kuzey Ege Bölgesine taşıdığı gözlemlenmektedir. Şimdi Kuzey Anadolu Fay Zonu içindeki sismik boşlukların kırılıp domino taşları gibi boşlukları doldurup statik duruma getirmeye başladığı anlaşılmaktadır” dedi.

 

Hassas bölgelerde tedbir alınmalı

Jeoloji Uzmanı Bilgin, yaz mevsiminde yaşanan önemli hareketliliğe dikkat çekerek, “Bu yaz aylarında depremleri zamana göre sıralarsak ilk önce;

1-) Gemlik körfezi daha sonra

2-) Barakfakih fayı daha sonra

3-) Nilüferdeki Ayvalı Fayı hareket etmiştir.

Devamında Orhaneli-Mustafa Kemal Paşa ve Balıkesir de depremler izlenmiştir. Anlatılan bu gerçekleşmiş depremleri sırasıyla 5-5,5 şiddetinde sırasıyla yaşayacak olan Bursa İlimizde genelde kötü bir sonuç beklemesek de zemini sıvılaşmaya elverişli bölgelerde hasar olabilir! Bu nedenle fay hatları ile direkt ilgili özellikle jeotermal aktivitenin etkilediği hassas olan bölgelerde tedbir alınması gerekebilir” dedi.

Haber

Marmara felaketi yaklaşıyor

Jeoloji Uzmanı Turgut Bilgin, gün içerisinde birden fazla depremin ‘Büyük Marmara Depremi’ne kapı araladığına da işaret ederek, “Ovanın girişiyle Gürsu ve Demirtaş bölgesinde bir deprem daha olacak. Marmara depremini 1-2 ay içerisinde bir sarsıntı yaşanır. Şaka gibi geliyor bunları söylemekle. Ama sağlam zeminlerde çökme olmazken gevşek zeminler yerle bir olur” dedi.

Haber

Bakmadan Geçme