Büyükşehir'e beş 'Kültürpark' sorusu!

Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-TMMOB Mimarlar ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri ile birlikte Kültürpark Platformu, 9 Eylül...

Büyükşehir'e beş 'Kültürpark' sorusu!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-TMMOB Mimarlar ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri ile birlikte Kültürpark Platformu, 9 Eylül Kapısı önünde restorasyon çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamayı bir araya gelen grup adına Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Banu Aydın okudu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Kültürpark üzerinden 5 soru yöneltti.

‘KÜLTÜREL MİRAS’

Aydın, 9 Eylül Kapısı’nın yıkıldığını hatırlattı ve mimarisi hakkında bilgi verdi. Altı adet ayak üzerine oturtulmuş olan yapının ayakları merdiven kovası ve gişe işlevli olarak tasarlandığını söyleyen Banu Aydın, “Kültürpark’ın diğer kapıları ile kıyaslandığında, iki katlı oluşu ile diğerlerinden ayrılmaktadır. Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı hazırlanması öncesinde yapılan Arama Konferansı ve Çalıştaylarda da, Plan hazırlık sürecinde de ilgili odalar ve Kültürpark Platformu olarak görüşlerimizi belirttiğimiz üzere Kentin hafıza mekanlarına yönelik müdahalelerin katılımcı bir karar süreci doğrultusunda alınması çok önemlidir. Tüm kültürel mirasımızda olduğu gibi modern mimarlık miraslarının da yıkılmadan korunması ve restore edilmesi esastır ve çok güçlü gerekçeler olmadığı zaman rekonstrüksiyona başvurulmamalıdır” dedi.

SORULARINI SIRALADILAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yöneltilen sorular şu şekilde:

-Ada Gazinosu ve Göl Gazinosu ile başlayan parçacı restorasyonlar ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planına yaslanmayan, katılımcı bir süreçle tartışılmadan yapılan müdahalenin gerekçe / yöntem ve süreci nedir?

-Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı yapılmadan öğelerin ne şekilde korunacağı konusunda mutabakata varılmadan, Koruma Kurulunun yıkıma hangi gerekçe ve şartlar ile izin verdi?

-Yeniden yapım sürecinin ne zaman başlayıp ne zaman bitirileceğinin,

-Kamuya ait olan bu alanda şimdiye kadar şeffaflığın neden göz ardı edildi?

-Yaklaşan İzmir Enternasyonal Fuarı ve benzeri kapsamlı etkinlikler için alınacak önlemlerin neler?

 

Bakmadan Geçme