Büyükşehir’e Sayıştay freni!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sayıştay Başkanlığı tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne düzenlenen Denetim Raporu'nda yer...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sayıştay Başkanlığı tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen Denetim Raporu’nda yer alan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin küçük üreticiden doğrudan alım yapmasını engelleyen kararla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki toplantıda Sayıştay’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiği raporu okuyan Başkan Tunç Soyer, “Denetim raporunda yapılan kooperatif mal alımlarının rekabet, eşit muamele, güvenilirlik ve kamuoyu denetimi gibi temel ilkelere uygun olarak açık ihale usulü ile yapılması gerektiği kesin rapor ile bildirilmiştir. Bu kapsamda 16.11.2023 tarihi itibariyle kooperatiflerden alım yapılamayacağı, açık ihale usulü ile mal alımının gerçekleştirileceği görülmektedir” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR’İN ALIMLARI 1 MİLYAR LİRAYI GEÇTİ”

Kooperatiflerden yaptıkları alımlara ilişkin bilgi veren Başkan Soyer, 2015 – 2018 yılları arasında 15 kooperatiften 438 milyon liralık alım yapılmışken 2019 – 2023 yılları arasında 95 farklı kooperatiften ürün alımı gerçekleştirildiğini ifade etti. Bu kooperatiflerin ikisinin deprem bölgesinden, 24’ünü ise İzmir dışı bölgelerden olduğunu vurgulayan Soyer “2019 – 2023 yılları arasında gerçekleşen kooperatif alım miktarı 1 milyar lirayı geçti. Biz bu ürünleri satın alırken hem ürünün elde kalmasını engelliyoruz hem de ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Süt Kuzusu Projesi tam olarak bu. Şimdi diyorlar ki sen ürününü sadece dökme olarak satabilirsin, yani sütünü bidonla, yağlarını varille satarsın diyorlar” şeklinde konuştu.

YATIRIMLAR NE OLACAK?

Kooperatiflerin bu süreçte yatırımlar yaptığını söyleyen Soyer artık tesislerin çalıştırılmamasının istendiğini ifade ederek şöyle devam etti:

“Sizin piyasadaki tekellerle girmenizi istiyorlar. Büyük şirketlerle rekabet etme şansının olmadığını onlar da biliyor. Neden bu noktaya geldik? Hikayenin arka planında başka biz iz var. 2006 yılında önce yerel tohumun satışını yasaklayan bir kanun çıkardılar. 2016’da da 16 bin köyü kapattılar. Çünkü, ‘tarım küçük çiftçinin işi değil, işinizi köyünüzü bırakın’ diyorlar. ‘Şehirde işsiz ordusuna katılıp ucuz işgücü’ olun diyorlar.

5 yıldır İzmir’de ilmek ilmek ördüğümüz ‘Başka Bir Tarım’ politikasına darbe yapılmıştır. Ama biz asla bundan vazgeçmeyeceğiz. Belediyemizin kooperatiflerden ürün alarak yoksul yerlerde dağıtılan süt kuzusu projesi Sayıştay eliyle durdurulmuştur. Göreceksiniz ki buna teslim olmayacağız. Çünkü kanunların meşruiyeti kamu vicdanından gelir. Eğer kamu vicdanı yaralanıyorsa o kanunun meşruiyeti yanlış yorumlanmıştır. Hiç kimsenin vicdanı yaralayacak şekilde davranmasına izin vermeyeceğiz. Ne çocuklarımızı öksüz, ne de kooperatiflerimizi sütsüz bırakmayacağız. Süt Kuzusu Projesini de diğer tarımsal destekleri de sonuna kadar devam ettireceğiz. Ben gücümü haktan ve halktan alırım. Sizden asla vazgeçmem. Çünkü siz memleketin geleceğisiniz. Bir bedel ödenecekse ödeyeceğiz. Umurumda değil. İstedikleri bedeli ödetsinler.”

Köy- Koop İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer ise Sayıştay’ın projeyi kıymetli bulduğunu ancak ihaleyle alım yapılması gerektiğinin vurgulandığını belirterek, “Bu hükümet; buğday üretiminde ithalat yapıp makarna üreterek dünya piyasasında en büyük pastayı aldığını iddia ediyor. Büyük firmalara ithal ettirip bana ürettirmeyeceksin. Sonra o firmaların makarna yaparak ne kadar kazandığıyla ilgili benden alkış alacaksın. Ben seni alkışlamıyorum’’ dedi.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çağatay Özcan Kokulu ise ‘’Tarıma dayalı sanayi, çiftçinin elinde olmadığı sürece ne tüketici geçinir ne de üretici kalkınır. Bu yol mücadele yoludur. Ayağa kalkacağız. Kavga başladı’’ diyerek tavrını belli etti.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme