• Haberler
  • Gündem
  • Çalışan annelere beklenen haber geldi: İzinler uzatılacak

Çalışan annelere beklenen haber geldi: İzinler uzatılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2025 yılını Aile Yılı ilan etmesinin ardından hem çalışma hem de ev hayatına yönelik düzenlemeler başladı. Çalışan annelerin doğum izinlerinin ise uzatılacağı konusunda düzenlemelerin masaya yatırıldığı bildirildi.

Hükümet çalışan anneler için doğum izinlerinin uzatılması için çalışmalara başladı. Artık ücretli doğum izninin 1 yıla ücretsiz iznin ise 1.5 yıla çıkarılması planlandığı öğrenildi.

DOĞUM İZNİ KAÇ HAFTA SÜRÜYOR?

Kadın çalışanları doğumdan önce ve sonra olmak üzere toplamda 16 haftalık doğum izni var.. Bir çok gebelik sürecinde ise iki hafta daha ekleme yapılabiliyor. İzin dağılımı, doğumdan önce üç hafta ve doğumdan sonra 13 hafta olarak belirlenebilir.

Süt izni ise memurlarda 1 yaşından küçük çocuklar için ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda ise 1.5 saatlik bir izin veriliyor. Bu sürenin hangi saat diliminde kullanılacağı ise çalışan belirliyor.

YARI ZAMANLI NASIL ÇALIŞILIYOR?

Doğum izninin ardından yarı zamanlı çalışmaya geçiliyor. Çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarii takip eden aybaşına kadar olan dönemde yarı zamanlı çalışılabiliyor. Bu süreçte çalışana mali ve sosyal yardım haklarının yarısı ödenir. Ancak yıllık izinler bu kapsamda değildir.

DOĞUM İZNİ SONRASI KISMİ ÇALIŞILABİLİR

Kamu çalışanlarının 2 yıl, özel sektör çalışanlarınn ise 6 aya kadar ücretsiz doğum izni hakkı var. Doğum izni sonrası yarım çalışma imkanı; birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle kullanılabilir. Doğum izni sonrası kısmî süreli çalışma yapılabilir. Süt izni ise günde 1.5 saat uygulanmalı.

Doğum oranlarının düşmesi bir süredir hükümetin gündeminde. Ayrıca 2025 yılının Aile Yılı olarak ilan edilmesinin ardından çalışan annelere yönelik bazı düzenlemeler de masada. Nüfus Politikaları Kurulu toplantısında çalışan annelerin doğum izinlerinin düzenlemesi için tasla bir çalışma hazırlandı.

Buna göre, çalışan anneye daha uzun süreli doğum izni verilmesi planlanıyor. Bu kapsamda ücretli doğum izni süresinin 1 yıla çıkarılması, ücretsiz doğum izni hakkının 1,5 yıla kadar uzatılması planlanıyor. Ayrıca çalışan annelere kreş desteği verilecek. Mevcut düzenlemeye göre memur babalara 10 gün, işçilere ise 5 gün doğum izni veriliyor. Uygulamaya konulacak düzenlemeyle bu ayrım da kaldırılacak.