ÇALIŞAN DA MAĞDUR EYT'Lİ DE

Sıla ARABACIOĞLU-YENİ İZMİR  İktidarın seçim vaadi olan EYT düzenlemesinin ardından vatandaşlar SGK'ye akın etti. Yaklaşık 2,5...

ÇALIŞAN DA MAĞDUR EYT'Lİ DE
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sıla ARABACIOĞLU-YENİ İZMİR 

İktidarın seçim vaadi olan EYT düzenlemesinin ardından vatandaşlar SGK’ye akın etti. Yaklaşık 2,5 milyon vatandaşın emekli olmak için SGK’ye gitmesinin ardından çalışanların iş yükü arttı. Maaşların gecikme ihtimali ise gündeme geldi. KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, 10 yılda yapılan emeklilik işlemlerinin 3 ayda bitirilmesi istendiğini dile getirerek, “3 ayda bitirilmesi mümkün değil. Nisan-Mayıs aylarında emekli maaş aylarında bağlanacağı açıklaması doğru değildir” dedi. EYT Sosyal Yardımlaşma Derneği İzmir Şubesi Başkanı Doğan Türker ise “Çalışmayan, işten ayrılan insanların maaş almaması sıkıntı. Çalışanlara da hak veriyoruz ciddi bir yoğunluk var” diye konuştu. 

‘SEÇİM MALZEMESİ’ 

Mustafa Güven, EYT’li vatandaşların mağduriyetinin 24 yıldır devam ettiğinin altını çizerek, “ Bu 24 senedir yapılması gereken bir düzenlemeydi, senelerce insanların hakkı gasp edildi. EYT Yasası çıkmadan önce prim günlerini tamamlayıp borçlanma ile 7 bin 200 günü tamamladılar sonra bu yasa çıktı. Yani aslında birçok insan bu sistemden mağdur oldu. Biz bu işi KESK olarak hep destekledik. Buradaki sorun, seçim malzemesi yapılmasıydı” dedi. 

‘BORÇLANANLAR VAR’ 

Yetkililerce EYT ile ilgili yapılan açıklamalardan dolayı daha yasa çıkmadan Aralık ayında SGK önlerinde kuyruklar oluştuğunu dile getiren Güven, “Çünkü insanlar yasayı çıkmış sanıyordu. Daha yasa çıkmadan prim günü eksiği olanlar kredi çekip ödemelerini yaptılar ya da borçlanma talebi oluşturdular. Bu da SGK çalışanlarının üstüne olağanüstü bir iş yıktı. SGK’de çalışan insanların hepsi emeklilik uzmanı değil sonuçta. Şu an bizim uyardığımız şey personel sayısı ile bakanın açıkladığı gibi Nisan-Mayıs aylarında emekli maaş aylarında bağlanacağı açıklaması doğru değildir. Türkiye genelinde 2 buçuk milyon başvuru var. Bu başvuruların 3 ayda bitirilmesi mümkün değil. SGK çalışanı 10 yılda yaptığı emeklilik işlemini 3 ayda bitirmesi isteniyor. Bu da aşırı bir iş yüküne neden oluyor, gece saatlerine kadar sağlıksız bir şekilde çalışılıyor. Bu da yanlış aylık bağlama sorununu doğurabilir, bundan sorumlu da memur olacak. Memurun bu riske girmesine gerek var mı? Vatandaşın yıllardır beklediği bir şeyi seçim vaadi olarak suiistimal edilip sorumluluğun SGK emekçisine yüklenmesi adil değil” ifadelerini kullandı. 

‘YÜK EMEKÇİNİN SIRTINDA’ 

Güven, hak etmeyen birisine aylık bağlandığında vatandaş ile kurumun mahkemelik oluyor ve ödenen paranın faizi ile geri istendiğini belirterek “Siz seçim vaadi olduğu için 10 yıllık işi SGK emekçisinin sırtına yüklüyorsunuz. Akşamları 10-11’e kadar çalışıyorlar üstelik fazla mesai ücreti 51 lira, yemek ücretini de cebimizden veriyoruz. Normalde 27 liraydı, bu ay için yükseltildi. Bakan’ın bunu müjde olarak vermesi SGK çalışanlarını aşağıladı, onurunu kırdı. Çünkü SGK çalışanları, 51 lira için çalışmıyor vicdani olarak çalışıyor. Sokakta ekmek arası köfte, pazarda limon satsanız daha iyidir. Aylıklar yetişmeyince ‘Vatandaş SGK çalışanlarına saldırdı’ ‘Vatandaş aylığını alamıyor’ gibi haberler görürseniz şaşırmayın. Özel sektörde SGK uzmanlığı yapanların belki tek dosyadan kazandığı parayı memurlar bir ayda kazanıyor” açıklamasını yaptı.  

Mustafa Güven, mücadelelerinin devam edeceğini söyleyerek “EYT çıkmadan çalışma bakanının bizim ikramiyelerimiz ile söylemleri vardı, onu unuttu. Bizim bakanlığımız yasalara aykırı bir şekilde ‘Ayca çalışmayı 100 saate çıkarttık’ diyerek övüyor ama biz çalışma saatini yıllık olarak aşıyoruz. Maalesef memurun 20 bin lira maaş aldığını iddia eden verdiği sözü tutmayan bir bakanlığımız var” dedi. 

‘SIKINTI YARATACAK’ 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma Derneği İzmir Şubesi Başkanı Doğan Türker, ise çalışmayanlar için maaşların geç alınmasının sıkıntı yaratacağını dile getirerek, “SGK çalışanlarına da hak vermek lazım, müracaat sayısı çok fazla. Bu daha farklı önlemler alınarak yapılabilirdi. Maaşları almada süreç uzaması istemediğimiz bir durumdu. Toplu alınacak ama zamanında gelmeyen şey neye yarar. Ödemelerinde, kiralarında sıkıntı yaşayacak. SGK İl Müdürü Yavuz Kurt’u ziyaret ettiğimde iş yüklerinin ağır olduğunu gördük. Arkadaşlar elinden geldiği kadar çaba gösteriyorlar. Elbette onlar da hak arayacaklar. Belki mevcutta çalışanlar çok etkilenmeyecek ama işten ayrılmış bir arkadaşımız maaş alamayacaksa bu büyük bir sıkıntı” diye konuştu. 

 

Bakmadan Geçme