Can dostlar için eylem planı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokakta yaşayan sahipsiz hayvanlarla ilgili yol haritasını belirledi. Paydaş kuruluşlarla yapılan toplantılar sonrası ortak akılla Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı hazırlandı. Bölge temelli çalışmada ilk etapta sokaktaki sahipsiz köpeklerin sayısı belirlenecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı, sokak hayvanlarına yönelik önemli bir çalışmayı hayata geçiriyor. Sivil toplum örgütleri, ilçe belediyelerinin veteriner hekimleri, odalar ve ilgili kurumlarla toplantılar düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, uzun bir çalışmanın ardından “Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı”nı tamamladı. Geniş kapsamlı eylem planında, sokak hayvanlarına yönelik yapılacak çalışmalar madde madde ele alındı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, hazırlanan plana dair bilgi verdi. İzmir’de sokakta yaşayan köpeklerin sayısının her zaman tartışıldığını aktaran Prof. Dr. Okyay, “İzmir’de 200 binden, 500-600 binlere çıkan sahipsiz köpekten bahsediliyor. Söylenen sayıların bilimsel temeli yok. Oysa planlı yönetimin en önemli çıkış noktası gerçek bilgiye, veriye dayalı olması. Rakamları netleştirmek için çalışacağız. Sokaktaki köpekleri dişi, erkek, yavru olarak saymaya başlayacağız. Nasıl bir sorunla karşı karşıyayız onu öğreneceğiz. Bir şeyi ölçemezseniz, yönetemezseniz” diye konuştu.
Mahalle mahalle çalışacaklarını ve süreci titizlikle yürüteceklerini anlatan Prof. Okyay, “Mahalle mahalle bile eylemler değişebiliyor, kırsal bölge ile kentsel bölgenin farklılıkları var. Sanayi bölgeleri ile parklarda bile durum değişebiliyor. Gördüğümüz tabloya göre eylemleri netleştireceğiz. Yaz aylarında bazı iyi yurttaşlarımız çocuklarına hediye olarak köpek veriyor. Sonrasında bu köpekler yazlık yerlerde kalıyor. Bu çok yanlış bir uygulama ve çocuklar için de iyi bir örnek değil. Bir canlının bu şekilde kullanımı doğru değil. Biz bunların önüne düzenleyeceğimiz eğitim programları ile geçmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Yaptıkları çalışmanın kendilerini heyecanlandırdığını vurgulayan Prof. Dr. Okyay, “Çok kapsamlı ve bizi çok heyecanlandıran eylem planı oldu. Görünür sonuç elde edeceğiz. Eylem planı kentimizin “tek sağlık” yaklaşımında ciddi fark yaratacak. Hayvanlar ve ekosistemimizle daha güzel yaşayacağız” dedi.
Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir de sağlıklı sürecin yürütülmesi adına önemli çalışma yaptıklarını belirterek, “Çok fazla bilgi kirliliği var. Bilgilerin doğru hale getirilmesini sağlayacağız. İnsanlarla, hayvanlar arasındaki iletişimin, iş birliğinin, gerek şehirde gerek kırsalda doğru noktayı bulması gerekiyor. Bunun da koordinasyonunu büyükşehir olarak bizim sağlamamız lazım. Eylem planında İzmir'i 6 bölgeye ayırdık. İlçe belediyelerimizin kapasitesi belli. 6 bölgede hayvan rehabilitasyonu olacak. Bu yapılanma doğrultusunda daha sağlıklı ve hızlı hizmet sunacağız” diye konuştu.
EYLEM PLANINDA NELER VAR?
Paydaşlarla iş birlikleri geliştirilmesi, durum tespiti, kapasite artırımı, sahipsiz köpek popülasyonunun yönetilmesi sağlanacak. Taktiksel şehircilik çözüm atölyesi yapılacak. Kayıtların doğru ve güncel tutulması için dijital altyapı iyileştirilecek. Bakımevi kapasite ve niteliği arttırılacak. Sahiplendirme çalışmalarına önem verilecek. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin personel, altyapısı iyileştirilecek. Belirlenen metodoloji ile saha araştırmaları yapılacak. Köpek popülasyonunun insan sağlığı ve diğer hayvanların sağlığına yönelik olarak taşıdığı risklerin azaltılması için çalışmalar hayata geçirilecek.