ÇEDES'e karşı imza topladılar

Kucukmenderes.com.tr’den Berivan Kaya’nın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor...

Kucukmenderes.com.tr’den Berivan Kaya’nın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan protokolle okullarda ‘manevi danışman’ adı altında, imam, müezzin gibi din görevlilerinin görevlendirilmesine yönelik Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi’ne (ÇEDES) karşı tepkiler yükseliyor.

Gençlik Devirecek Platformu, İzmir ve Eskişehir’de okullara ‘manevi danışman’ adı altında imam, vaiz gibi din görevlilerinin atanmasına karşı imza kampanyası başlattı. Kampanyanın son gününde basın açıklaması gerçekleştiren Gençlik Devirecek Platformu, “Karanlığa teslim olmayacağız” ve “Laik, bilimsel, anadilde eğitim” sloganları attı.

“HEDEF LAİK EĞİTİM”

Platform adına basın açıklamasını okuyan Deniz Anur, “AKP ve tek adam rejimi, 20 yılı aşan iktidarı süresince her alanda olduğu gibi eğitim sistemini de siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda, dini kural ve referanslara göre biçimlendirme çabasında olmuştur. Belediye ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın protokol ve projelerini kılıf yaparak cemaat ve tarikatların çocuk yaştan yetişkinlik dönemine uzanan eğitim-öğretim sürecine dahil olmasının önünü açmış ve denetime kapalı bir şekilde kendilerine maddi rant sağlamasını meşrulaştırmıştır. Bunlarla birlikte çeşitli düzenlemelerle eğitimin dinselleştirilme sürecini hızlandırmıştır. Böylece  doğrudan laik eğitimi ve laik yaşam tarzını hedef alan uygulamalar hayata geçirilmiştir. Bu düzenlemelerden bir yenisi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Milli Eğitim Bakanlığı ile yürüttüğü “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) projesi kapsamında, İzmir pilot bölge seçilerek, devlet ortaokul ve liselerine, eğitime dair hiçbir uzmanlığı ve yetkinliği olmayan imamların görevlendirilmesi olmuştur” şeklinde konuştu.

“DİNDAR VE KİNDAR NESİL”

Eğitim- Sen’in uygulamayı yürürlüğe koyan valiliğe ısrarlı sorularına rağmen manevi danışman olarak atanan imamların ne kapsamda görev yapacaklarına dair kamuoyuna bir bilgilendirme yapılmadığını vurgulayan Anur, “Eğitim müfredatının niteliksizleştirildiği, parası olmayanın okumasının hayal olduğu, evrensel insan hakkı olan anadilde eğitimin hiçbir kademede hayata geçirilmediği bir eğitim sistemi inşa eden AKP iktidarı, bu tabloyla birlikte oldu-bitti’ye getirdiği “okullara imam atama” uygulamasıyla da dindar ve kindar nesil yetiştirme vaadinden başka gençliğe ve topluma sunacağı başka bir şey  kalmadığını kanıtlamaktadır” dedi.

KAMPANYAYA YOĞUN KATILIM

Cemaat ve tarikatların referansları ile eğitimin devlet eliyle dinselleştirilmesini, bilimsel-laik eğitimin müfredattaki tasfiyesini kabul etmediklerini altını çizen Deniz Anur, “Bu dini yapıların bünyesinde yaşanan çocuk istismarları ve genç intiharları derhal şeffaflıkla yargılanmalı ve eğitimdeki tüm referans ve projeleri iptal edilmelidir. Bizler, iktidarın ve sermaye odaklarının emekçilerin üzerine yıktığı ekonomik ve toplumsal krize karşı mücadele eden GENÇLİK DEVİRECEK kampanya ekibiyiz. Okullara imam görevlendirilmesi uygulamasına karşı, İzmir halkının yoğun desteğiyle yürüttüğümüz “AKP’nin ÇEDES kapsamındaki dini eğitim uygulamasına geçit vermeyeceğiz” isimli imza kampanyamızı bugün basın açıklamamızla sonlandırıyoruz. Topladığımız imza dilekçelerini Valiliğe teslim edeceğimizi ve bu uygulamanın iptal edilmesiyle ilgili mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” diye konuştu.

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme