• Haberler
  • İzmir
  • Cemil Tugay açıkladı: Bakanlık İzmir Körfezi için ne yapacak?

Cemil Tugay açıkladı: Bakanlık İzmir Körfezi için ne yapacak?

İzmir Körfezi için atık tesislerinin 4. ve 5. fazını hayata geçirmeyi hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan da dip temizliğinin yanı sıra yatırımlar için olumlu yaklaşım bekliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri ve kötü kokunun giderilmesi amacıyla oluşturulan Bilim Kurulu, acil eylem planı oluşturmak üzere ilk toplantısını gerçekleştirdi.

İzmir İktisat Kongresi Binası’nda gerçekleşen toplantıya; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, İzmir Büyükşehir Belediyesi ilgili kurumların müdürleri, bilim kurulu üyeleri katıldı.

Toplantı basına kapalı gerçekleşirken, toplantıda İzmir Körfezi için acil eylem planlarının yanı sıra orta ve uzun dönemde yapılacak çalışmaların da konuşulduğu öğrenildi.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yapıcı ve verimli bir toplantı olduğunu belirterek, “Yani körfezin hızlıca kendini temizleyebilmesi için yapılacak en acil işler nelerdir? Bunları konuştuk. Ondan sonra orta ve uzun vadeli de bir yol haritası oluşturalım. Bunları bilimsel temelli yapalım, bilim insanlarının bize rehberliği eşliğinde yapalım. Bu süreci tam bir şeffaflık içerisinde yürütelim. Yani bize ait olan veriler, analizler, bakanlığımızda olan yine aynı şekilde bilgiler hepsini birbirimizle paylaşarak çalışalım. Bu anlamda böyle çok yapıcı bir toplantı. Samimiyete inanıyorum, inşallah sonuç alacağız, iyi şeyler olmaya başlayacak” diye konuştu.

Cemil Tugay açıkladı: Bakanlık İzmir Körfezi için ne yapacak?

“BAZI ŞEYLERİ BİLİM İNSANLARIN TAVSİYELERİYLE YAPMAMIZ LAZIM”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi üzerine düşeni yapmaya hazır olduğuna dikkat çeken Tugay, "Biz kendi üzerimize düşenleri zaten yapacağız ama bizim yetki ve sorumluluğumuzun dışında olan alanlarda da kurum olarak özveriyle elimizden geleni yapmaya hazır olacağız. Şunu taahhüt ediyorum. 4, yakında bitecek. 5. faz da bu dönem içerisinde hayata geçecek. Arıtma kapasitelerine yine bu dönemde artıracağız. Belki yeni bazı arıtma havzaları belirleyebiliriz. Ama bütün bunlar, aşırı kirli olan körfezin kendisini temizlemesine yetmeyecek. Bazı şeyleri biraz da bilim insanlarının tavsiyeleriyle yapmamız lazım. Bu anlamda çok önemli, çok değerli bir toplantıydı. bakanlığımızın samimiyetle bu konuda çaba içerisinde olmasını da yine çok takdir edere şayan görüyorum ve teşekkür ediyorum” dedi.

BELEDİYE’NİN BAKANLIKTAN BEKLENTİSİ NE?

İzmir Körfezi için bakanlığın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden ayrı ne tür çalışmalar yapacağının sorulması üzerine Başkan Tugay, “Yani daha çok onlardan beklediğimiz tabii dip temizliği, dip taraması. İşte bu sirkülasyon, navigasyon kanallarının oluşturulması. Bizim de kendi yapacağımız bazı yeni tesisler için ruhsat aşamalarında yardımcı olunması. Bir de tabii yine bazı yatırımlar için uluslararası finans kuruluşlarından aldığımız olumlu yanıtlar var. Bakanlığı bu yatırımlara olur vermesini bekliyoruz. Yani bakanlığımız bunları yaparsa zaten yeterli olacak” yanıtını verdi
 

Bakmadan Geçme