• Haberler
  • Çevre
  • Çeşme Barajı'nın su seviyesi düştü, Lal Başkan'dan uyarı geldi

Çeşme Barajı'nın su seviyesi düştü, Lal Başkan'dan uyarı geldi

İzmir'de sıcaklıkların zirve yapması ve yaz aylarının yağışsız geçmesi barajların doluluk oranlarını olumsuz etkiliyor. Çeşme'nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Kutlu Aktaş Barajı'nda, Aralık 2023 verilerine göre 5,670,000 m³ olan su hacmi, Ağustos 2024 verilerinde 3,678,000 m³'e geriledi.

Kutlu Aktaş Barajı'nın su doluluk oranındaki bu düşüşü değerlendiren Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, Çeşmelilere su tasarrufu konusunda önerilerde bulundu.

Denizli açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Sevgili Hemşerilerim,

Bugün sizinle suyun önemini ve doğru kullanımını konuşmak için buradayım. Su, yaşamın temel kaynağı olmakla birlikte, yalnızca hayatımızı sürdürebilmemiz için değil, aynı zamanda geleceğimizi de etkileyecek en önemli unsurlardan biridir. Çeşme Belediyesi olarak suyun farkındalığını artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çeşme’mizin güvenilir suyu Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’ndan, yeraltı kaynaklarından ve derin kuyulardan elde edilmektedir. Aralık 2023 verilerine göre barajımız 5,670,000 m³ su hacmine sahipken, Ağustos 2024 verilerinde bu oran 3,678,000 m³’e kadar gerilemiştir. Bu oran, su kaynaklarımızın ne kadar hızlı tükendiğini göstermekle birlikte, geleceğimiz için acil bir alarm niteliğindedir.

Dişlerimizi fırçalarken musluğu açık bırakmak, 15 litre suyun boşa gitmesine neden olur. Musluğu açık bırakarak diş fırçalamak yılda 10,950 litre su israf etmektir. 10 dakikalık bir duş yaklaşık 150-200 litre su tüketimine yol açar. Bu, yılda 27,375 - 36,500 litre suya denk gelir. Musluğu açık bırakarak bulaşık yıkamak, dakikada 10 litre su israfına neden olur. Haftada beş kez 10 dakika bulaşık yıkayan biri, yılda yaklaşık 26,000 litre su israf eder. Günün sıcak saatlerinde bahçe sulama, suyun çoğunun buharlaşmasına neden olur. Gündelik yaşantımızda alacağımız ufacık önlemler, çok büyük farklar yaratabilir. Su kaynaklarımızı tasarruflu kullanarak hem israfı önleyebilir hem de bu değerli su kaynaklarımızı gelecek nesillere aktarabiliriz. Unutmayalım ki su yaşamın özüdür ve her damlası çok kıymetlidir. Gelin hep birlikte sularımızı koruyalım ve daha güvenli bir geleceğe birlikte adım atalım.”
 

Bakmadan Geçme