• Haberler
  • Çevre
  • Çeşme Çevre Derneği'nden bakanlığa 'deniz patlıcanı' çağrısı!

Çeşme Çevre Derneği'nden bakanlığa 'deniz patlıcanı' çağrısı!

Denizlerin süpürgesi olarak bilinen ve su altı yaşamı için kritik öneme sahip deniz patlıcanının avcılığına yönelik İzmir Körfezi'nde beş yıldır süren yasak kaldırıldı. Karaburun'dan Alaçatı'ya kadar olan bölgede deniz patlıcanı av yasağının kaldırılmasına tepki gösteren Çeşme Çevre Derneği, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bu karardan vazgeçme çağrısında bulundu.

Çeşme Çevre Derneği, yeni kararla birlikte Karaburun'dan Alaçatı'ya kadar avcılığın önünün açıldığını belirterek, "Denizlerin kirlenmesi halinde balık popülasyonu tamamen düşecek. Bu karar esas balıkçılara zarar verecek. Hemen karardan geri dönülmeli," açıklamasını yaptı. Av yasağına rağmen avcılık yapıldığını belirten dernek, "Zaten denizin altında çok az deniz patlıcanı kalmıştı. Şimdi yasağı tamamen kaldırdılar. Temiz deniz için olmazsa olmaz bir deniz canlısı olan deniz patlıcanı ve deniz kestanesi, deniz suyunu temiz tutan en önemli varlıklardan" ifadelerini kullandı.

"HİÇBİR ÜLKE KENDİNE BÖYLE BİR KÖTÜLÜK YAPMAZ"

Deniz patlıcanının ekosistemdeki önemine değinen dernek açıklamasında, "Bir deniz patlıcanı yılda 150 ton kumu filtre ederek temizleyebilmektedir. Ekosistem için önemli olan deniz patlıcanı, bir nevi denizlerin akciğeri gibi çalışır. Yasaklı olmasına rağmen, bu bölgede korsan avcılar yıllardır denizin altını temizledi ve yakaladıkları deniz patlıcanlarını hukuksuz bir şekilde ihraç etti. Şimdi yasağın kalkması ile denizin altını tamamen temizleyecekler ve hiçbir canlı bırakmayacaklar. Hiçbir ülke, kendisine üç-beş milyon dolar gelecek diye böyle bir kötülük yapmaz" dedi.

Çeşme Çevre Derneği, Tarım ve Orman Bakanlığı'nı bu karardan geri dönmeye davet ederek, denizlerin kirlenmesi halinde balık popülasyonunun tamamen düşeceğini ve bu durumun esas balıkçılara büyük zarar vereceğini belirtti.
 

Bakmadan Geçme