• Haberler
  • Eğitim
  • Çeşme CHP'den MEB'in maarif modeline karşı açıklama

Çeşme CHP'den MEB'in maarif modeline karşı açıklama

Çeşme CHP İlçe Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Maarif Modeli’ne karşı düzenlenen “Eğitim Maratonu” hakkında basın...

Çeşme CHP İlçe Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Maarif Modeli’ne karşı düzenlenen “Eğitim Maratonu” hakkında basın açıklaması yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çeşme İlçe Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne yönelik eleştirilerini dile getirdi.

Açıklamaya, CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar, İlçe Kadın Kolları Yönetimi, İlçe Gençlik Kolu Başkanı Simge Dura, yönetim kurulu üyeleri ve partililerin yanı sıra Atatürkçü Düşünce Derneği, DİSK Emekli-Sen Çeşme Şubesi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Çeşme Kadın Dayanışma Derneği, Çeşme Romanlar Kültür ve Dayanışma Derneği, İzmir Yerel Tohum Derneği ve Belediye Meclis üyeleri katılarak destek verdiler.

EĞİTİM SİSTEMİ ÇAĞDAŞ VE LAİK DEĞİL

Kavasoğullar, “Eğitim sistemimiz bugün ne çağdaş, ne laik, ne bilimsel ne de kamusal bir hizmet anlayışına sahip. Eğitim bileşenleri olan; öğrenciler, öğretmenler, veliler, yöneticiler, hizmetliler, sendikalar ve STK’lar eğitimdeki eksikliklerden muzdarip durumda. Bu dertler ve sorunlar, eksiklikler hatta yanlışlıklar devam ettirilmeye çalışılıyor,” dedi.

Haber

AKP’NİN EĞİTİM POLİTİKALARI ELEŞTİRİLDİ

Açıklamada, AKP iktidarının eğitimi kasti bir biçimde baltaladığı, liyakatsiz atamalarla eğitim sisteminin niteliğinin düşürüldüğü belirtildi. Eğitimde dinselleştirme ve piyasalaştırma politikaları ile köy okulları ve yatılı okulların kapatıldığı, çocukların uzak mesafelerdeki okullara taşındığı ifade edildi. Deprem bölgelerindeki çocukların hala birleşik okullarda eğitim gördüğü ve ailelerin konteynerlerde yaşamaya devam ettiği vurgulandı.

ULUSLARARASI ÖLÇÜTLERE GÖRE GERİLEME

Türkiye’nin, 2022 PISA araştırmasında matematikte 39, fende 34, okumada 36’ncı sırada yer aldığına dikkat çekilerek, “Eğitim yatırımlarına ayrılan bütçe her geçen yıl düşürülmektedir. İktidar, ÇEDES projesiyle çocuklarımıza camide bowling oynatma, maket mezarlarda ağıt yaktırma gibi pedagojik olmayan işler yaptırmaktadır,” denildi.

Haber

ÖĞRETMENLERİN DURUMU

Kavasoğullar, “2002 yılında 68 bin olan atanmamış öğretmen sayısı AKP iktidarında 1 milyona yükseltilmiştir. Öğretmenler okullarda şiddet görmekte, öldürülmektedir. Öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırılmıştır,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Öğretmenlik Mesleği Kanunu gibi, paydaşlarla görüşülmeden sunulan kanun teklifleri ile öğretmenlerin haklarının hiçe sayıldığı belirtildi.

YÜKSEK ÖĞRENİMDEKİ SORUNLAR

KHK uygulamaları ile üniversitelerin demokratik işleyişine son verildiği, üniversitelerin tektipleştirildiği ve nitelikli öğretim görevlilerinin uzaklaştırıldığı ifade edildi. Üniversitelilerin yurt sorunları ve yoksulluk nedeniyle eğitimlerini tamamlayamadıkları vurgulandı. 2015 ile 2022 arasında 2.3 milyon üniversite öğrencisinin okul bırakmak zorunda kaldığı belirtildi.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE MESEM’LER

MESEM’lerle çocukların iş öğrenen değil, iş gören kişiler haline getirildiği, okullardan uzaklaştırılarak ağır işlerde çalıştırıldığı ve birçok çocuğun iş kazalarında yaralandığı ya da hayatını kaybettiği dile getirildi. Son bir yılda MESEM’lerde 336 öğrencinin iş kazası geçirdiği ve 9 çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi.

Haber

YETERSİZ BESLENME SORUNU

AKP’nin ekonomik politikalarının yoksulluğu artırdığı ve çocukların beslenme sorunları yaşadığı ifade edildi. Ücretsiz yemek uygulamasının iptal edilmesinin çocukların sağlıklı gelişimi için olumsuz etkiler yarattığı vurgulandı. TÜİK verilerine göre üç çocuktan birinin ciddi maddi yoksulluk ve yetersiz beslenme sorunu yaşadığı belirtildi.

MÜCADELE DEVAM EDECEK

Açıklamanın sonunda CHP, 22 yıllık AKP iktidarının eğitim sisteminde yarattığı tahribata karşı Meclis’te ve sokakta mücadeleye devam edeceklerini belirtti. “Çocuklarımızı ve gençlerimizi AKP’nin karanlığına teslim etmeyeceğiz,” denildi.

Kavasoğullar, Atatürk’ün “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder” sözünü hatırlatarak, “Laik, bilimsel, nitelikli, demokratik, kapsayıcı ve kamusal eğitim haktır,” dedi.

HABER MERKEZİ 

 

Bakmadan Geçme