'Cezaevlerinde kötü muamele normalleştiriliyor!'

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, İzmir Barosu binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında cezaevlerinin durumuna dikkat çekti, cezaevlerinde...

'Cezaevlerinde kötü muamele normalleştiriliyor!'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, İzmir Barosu binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında cezaevlerinin durumuna dikkat çekti, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin durdurulması çağrısında bulundu. Toplantıda konuşan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Devletler insanların yaşam haklarını korumakla mükelleftir. Ayrımcı uygulamalardan bir an önce vazgeçilmelidir. İstediğimiz ve talep ettiğimiz tek bir şey var. O da mevzuatta olan hakların kanuna ve insan haklarına uygun bir şekilde uygulanmasıdır. Hasta mahpusları raporlara rağmen cezaevlerinde tutulmaya devam edilmesinden vazgeçilmesini istiyoruz. Suç ve ceza ayrımı yapmaksızın hastaların doktor raporlarıyla sabit olmasına rağmen mevzuata aykırı şekilde cezaevinde tutulup görmezden gelinmesi hatasından dönülmesi gerekiyor” dedi.

“GEÇİCİ UYGULAMALAR KALICI HALE GETİRİLDİ”

Basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Necip Vardal, “Ülkede her dönemde olduğu gibi bu dönemde de ve her alanda olduğu gibi  mahpushanelerde de tutuklu ve hükümlülerin anayasal ve evrensel hakları ihlal edilmektedir. Güncel ve yıllardır süre gelen sorunlar yeni yasal düzenlemelerle derinleşmekte ve kalıtsal hale getirilmek istenmektedir. Pandemi nedeniyle getirilen geçici uygulamalar, pandemi koşulları bitmesine rağmen devam etmektedir. Hasta mahpuslar başta olmak üzere siyasi yahut adli tutuklu ve hükümlülerden insan  hakları derneklerine ve barolara gönderilen şikâyetlerde ciddi derecede hak ihlalleri yapıldığı görülmektedir. Avukatlara dahi baskı yapılarak ihlallerin açığa çıkması engellenmek istenmektedir.” ifadelerini kullandı.

“ÇIPLAK ARAMA YAPILIYOR”

Çıplak arama uygulaması normalleştirilmekte ve mahpuslar kurumlar tarafından keyfi olarak buna maruz bırakıldığını belirten Vardal, “İşkence vakaları artmakta ve takipsizlik kararları ile kamu görevlileri  korunmaktadır. Cezaevi koşulları insan onuruna yaraşır şekilde değildir. Koğuşlarda mevcut kapasitenin 2 hatta 3 katı mahpus bulunmakta, yemekler az verilmekte ve sıcak su ile ısınmada da yetersizlikler bulunmaktadır.  Mahpuslar tarafından verilen dilekçeler yok edilmekte ve ispat yükü de mahpuslara yüklenmektedir. Bireysel başvuru formları dahi verilmemektedir. İhlaller tekil olarak kalmamakta silsile halinde ve sistematik bir şekilde toplu olarak gerçekleşmektedir. Dergi, gazete ve kitap sınırlamaları ile psikolojik işkence yapılmaktadır. Tüm ihlallere ve baskılara rağmen mücadeleye devam edileceği ve mahpusların sesi olacağımızı kamuoyuna bildiririz” diye konuştu.

 

Bakmadan Geçme