• Haberler
  • İzmir
  • CHP İzmir'de coşkusuz 100'üncü yıl: Koltuklar boş kaldı!

CHP İzmir'de coşkusuz 100'üncü yıl: Koltuklar boş kaldı!

Sıla Arabacıoğlu/Yeni İzmir-CHP İzmir'in iki gün boyunca sürecek programın ilk ayağı bugün yapıldı. Sabah saatlerinde başlayan...

Sıla Arabacıoğlu/Yeni İzmir-CHP İzmir’in iki gün boyunca sürecek programın ilk ayağı bugün yapıldı. Sabah saatlerinde başlayan tüzük komisyonu toplantısının ardından CHP’nin 100’üncü yıldönümü kutlaması gerçekleştirildi. Etkinliğe katılımın az olması dikkat çekti. Katılım oranı hem delegelerden hem de üyelerden gelen tepki olarak yorumlandı. Yarın ise delegeler, il başkanını seçmek için sandığa gidecek.

‘YOKSUK, YOKSULLUK VE KARANLIK’

Açılış konuşmasını CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu yaptı. ‘Tarihe tanıklık ediyorsunuz’ sözüne işaret eden Aslanoğlu, “Bu sözün en çok yakışacağı akşam herhalde bu akşamdır. Bugün, Yüz Yıllık bir tarihe tanıklık ediyoruz. Vatanın kurtarıldığı, devletin kurulduğu, cumhuriyetin ilan edildiği bir tarihten söz ediyorum. Cumhuriyetle yaşıt ama cumhuriyetten çok önce başlamış bir tarih yolculuğu bizimkisi. Kurtuluş savaşını veren, ekonomisi bitik bir ülkeden saygın ve güçlü bir cumhuriyete giden, Yüz Yıllık Yolculuk. Hiç düşündünüz mü? Ya o ilk adım atılmasaydı. Mustafa Kemal Atatürk Halk Fırkası’nın kurulmasını istemeseydi. Kendisine saraylardan birini makam yapsaydı, devrimlere ve ekonomik hamlelere başlamasaydı. Cumhuriyeti ilan etmeyerek kendi saltanatını sürdürseydi mesela… Ya da meclisi kurmasaydı, laiklik ilkesini hayata getirmeseydi ve kadınlara haklarını teslim etmeseydi. Ne olurdu bunlar olmasaydı? İşte bu sorunun cevabı, derin bir yokluk, karanlık ve korku” dedi.

‘İŞİMİZ KOLAY DEĞİL’

Önümüzdeki yüzyılın CHP’sinin temellerinin atılmak zorunda olduklarını belirten Aslanoğlu, “Gençleşerek, teknoloji ve iletişim kaynaklarımızı yenileyerek. Yeni neslin dilini ve hayallerini anlayarak. 100 yıllık mücadele ve ilkemize sahip çıkıp, yeni eylem ve mücadele yolları yaratarak. Partiye sadece üyelik formu ile değil, aidiyet duygusuyla bağlı yeni neferler kazandırarak, yeni yüzyılın temellerini atmak zorundayız. Hayatı, verdiği savaşları ve zaferleriyle, kurduğu cumhuriyetle, dünyanın bugün dahi hayranlıkla izlediği ve örnek aldığı Atatürk’ümüzün, en büyük iki eserinden birisi olan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin yeni yüzyılına, bugünden damga vurmak elimizde. Bize bu koca çınarı ve büyük gururu bırakanlara borcumuzu, aynı gururu bizden sonraki nesillere ve üyelerimize yaşatarak ödeyebiliriz. İşimiz kolay değil ama kabul edelim ki bu partiyi kuranlar kadar büyük zorluklarla da karşı karşıya değiliz” diye konuştu.

‘SADECE CHP’Yİ DEĞİL DEMOKRASİYE ADIMI DA KUTLUYORUZ’

Aslanoğlu, partiye karşı sorumluluğun akılcı, verimli ve bilimsel çalışmak, örgütlü yol almaktan geçtiğini belirterek, “Geçmişin tecrübelerini bugünün iletişim kaynakları ve vatandaşlarımızın beklentileriyle harmanlayarak, beklentilerin çok ötesinde bir ufuk çizmek bizleri yeni yüz yılımıza hazırlayacaktır. Bugün, sadece Cumhuriyet Halk Partisi’nin 100. Yaşını değil. Demokrasiye adım atışımızı, çok partili hayata geçişimizi, kadınların haklarına kavuşmasını, anayasal düzenin kuruluşunu, çocuklarımızın modern eğitimle tanışmasını, sanayi hamlesinin başlatılmasını da kutluyoruz. Cumhuriyetimizin 100 yıllık tarihi içinde, bu ülkeyi çağdaş medeniyetler seviyesi çıkartan her ne varsa, içinde CHP vardır” ifadelerini kullandı.

‘YILMADIK, YIKILMADIK’

CHP’nin hukukun üstünlüğünü, insan haklarını, laikliği, demokrasi, adalet, barış ve refahı korumak için bir asırdır nöbette olduğunu söyleyen Başkan Tunç Soyer, “Partimiz, bu uzun yolculuk boyunca şüphesiz ki sayısız engellerle karşılaştı. Milletin egemenliğine gölge düşüren darbeler, bugün bir kere daha tekrar eden ekonomik kriz ve toplumumuzun kutuplaştırılması… Biz bunların hepsine göğüs germesini bildik. Asla vazgeçmedik. Çok ağır bedeller ödedik.  Fakat hiç yılmadık. Ve işte bugün, ilk günkü heyecanımız ve bir asırlık tecrübemizle dimdik ayaktayız. Umudun vazgeçilmez kaynağı olarak geleceğe yürüyoruz. Geçmişin mirasıyla yeni yüzyılı inşa ediyoruz. Yüzüncü yaşımız, kutlu olsun” dedi.

‘GÖRÜŞ AYRILIRLARI DEĞERDİR’

Soyer, CHP’nin kendi içindeki görüş farklılıkları nedeniyle her daim daha da güçlendiğini vurgulayarak, “Aslen demokrasinin değeri de önemi de bu çok seslilikten geliyor. Partimiz içindeki bu demokratik tartışmaların bizi böleceğini düşünenler, göreceksiniz, bir kere daha yanılacak. Türkiye’yi bu zor günlerinden söküp çıkaran asli güç, bir kere daha Cumhuriyet Halk Partimiz olacak. Elbette bu sürecin gereği biz de değişeceğiz, gelişeceğiz. 100 yıldır her daim yaptığımız gibi. Değişmeyen tek şey değişimdir ve hayat durmaksızın değiştiği gibi, bu değişim asla durdurulamaz, kontrol altına alınamaz. Başarı; değişime uyum sağlayabilmektir. CHP 100 yıldır ayakta kalmayı başarabilmişse, 100 yıldır değişime ayak uydurabilmesi ve kendini yenileyebilmesindendir. CHP 2’nci yüzyılına girerken bunu yine başaracak ve değişimin öncüsü olacaktır. Hiç kimse aklından çıkarmasın” diye konuştu.

‘DEMOKRASİ VE BARIŞ İZMİR’DEN YAYILACAK’

‘Geleceğe dönük bir taahhütte bulunuyoruz’ ifadeleri ile söze başlayan Başkan Tunç Soyer, “Cumhuriyetimizin yeni yüzyılını demokrasiyle taçlandıracağız. Haksızlıkları, kutuplaşmayı, baskıyı, yoksulluğu ve adaletsizliği bu ülkeden söküp atacağız. CHP, hiçbir safsataya itibar etmeyip devrimci ruhuyla tüm Türkiye’yi kucaklamayı sürdürecek.  Yüreğinde demokrasi aşkını taşıyan, partimizin geleceği olacak yeni nesilleri, Türkiye’nin en ücra noktalarında dahi olsa bir bir bulup çıkaracağız. Sözümüz, onurumuzdur. Bunu mutlaka başaracağız. Biliyorum ki tıpkı 101 yıl önce olduğu gibi özgürlük, barış ve demokrasi umudu da yine bu şehirden, kurtuluşun ve kuruluşun şehri İzmir’den tüm Türkiye’ye dalga dalga yayılacak” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme