'CHP İzmir'i kaçak şehir haline getirdi'

İzmir gündemine ait 8 konuyla ilgili değerlendirme yaptığı basın toplantısı düzenleyen AK Parti İzmir İl Başkanı...

İzmir gündemine ait 8 konuyla ilgili değerlendirme yaptığı basın toplantısı düzenleyen AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni topa tuttu. Geçmiş dönem Belediye Başkanı Tunç Soyer ve şimdiki Başkan Cemil Tugay’ın uygulamalarını eleştiren Bilal Saygılı kısa bir seçim değerlendirmesi yaptıktan sonra İZBAN, İZBETON, EXPO, turizm, Gazze, akraba belediyeciliği ve ulaşım altyapısı başlıkları altında CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a sorular yöneltti.

“SEÇİM SONUÇLARI MİLLETİMİZİN  TEVECCÜHÜ”

İki yıllık süreçte iki seçim atlatıldığını söyleyen AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Mayıs seçiminde milletin teveccühü ile Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçildiğini hatırlatarak, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekili çoğunluğu Cumhur İttifakı’na teslim edildi. AK Parti Türkiye siyasetinin baba ocağı, demokrasinin kalesi. Yerel seçim sonuçlarına ise İzmir’de  milletimizle kurduğumuz interaktif iletişim olarak bakıyoruz” dedi.

“İZBAN BİLGİ EKSİKLİĞİ YÜZÜNDEN GÜNDEMİ MEŞGUL EDİYOR”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın göreve geldikten sonra verdiği demeçlerin kendilerine umut verdiğini belirten Bilal Saygılı, “Kentin sorunları için bizim de dahil olacağımız bir komisyon kuracağını söylemişti. Sorunların hızlı çözümü için Ankara’yı harekete geçirmek üzere bizden yardım istemişti. Ancak şu ana kadar uygulamalarda bunu göremedik. Bir tutarsızlık var. İZBAN ile ilgili açıklamalarda da bunu görüyoruz. 275 tren seferi, 42 istisyonla ayda 986 milyonun üzerinde yolcu taşıyan İZBAN, günde 300 bin yolcu taşıyor. İZBAN olmasa, ESHOT’un günde 2 binin üzerinde ek sefer yapması gerekir. İZBAN, belediyeye çok büyük tasarruf sağlıyor. Bu nedenle, Başkan Tugay’ın bu konuda sağlıklı bilgi aldığını sanmıyorum. Örneğin belediyenin İZBAN nedeniyle bakanlığa borcu var. Bankalara olan kredi borçları yapılandırıldı. Döviz cinsinden kredilerin TL’ye çevrilmesi gerekiyor. Bunlar bekliyor. Başkanın haberi yok. Başkan diyalog kurma konusunda samimiyetten uzak. Biz, ortak çalışma grubu kurup, sorunları çözmek üzere Ankara’ya gitmeye hazırız” diye konuştu.

“İZBETON VE KOOPERATİF ÇETELERİYLE RANT BÖLÜŞÜLÜYOR”

Kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Saygılı, şunları söyledi; “İZBETON ve kooperatif çeteleriyle kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm uygulanıyor. Bu da İzmir’i krize sürüklüyor. 3 milyarlık rant için İZBETON aracılığı ile karanlık işler yapıldı. Örnekköy için 2018’de ilk ihale yapıldı. Bundan 6 bin kişi faydalanacaktı. Ancak vatandaşın hayalleri yıkıldı. Bir grup politik çıkar elitinin elinde yeni mağdurlar yaratıldı. 2024’de 4. etabın ihalesi yapıldı. 300 daire, 13 dükkan için. Katılımcılardan 1 milyon lira istendi. Sonuç hüsran. Kentsel dönüşümü önemsiyoruz ama vatandaşı mağdur eden kaotik bir yapı var. Başkan’dan şunu bekliyoruz; Vatandaşın tapusunu verdiği, bizim belediye meclisinde onay verdiğimiz İZBETON’da neler oluyor? Açıklansın. Bize bilgi verin bu evleri kim yapacak? İZBETON bu durumdayken, TOKİ’nin tüm projelerine itiraz ediliyor. Nerde hakkaniyet nerde adalet. İzmir’de tek dikkate değer konut projesi Uzundere. 33 bin bağımsız bölüm yapılacakken sadece 830 konut, 73 işyeri teslim edilebildi. Örnekköy’de hiçbir ilerleme yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’nın toplam bütçesi 63 milyon lira. Bununla ancak maaşlar ödenir. Tanıtım bütçesi bile bunun 3,5 katı. 40 ayda sıfır konut teslim edildi. Kılıçdaroğlu’nu davet edip, temel attılar, inşaat ilerlemiyor. Genel Başkanlarını bile kandırdılar. CHP Türkiye’nin 3. Büyük şehrini kaçak şehir haline getirdi. 20 yılda TOKİ vasıtasıyla İzmir’de 25 bin konut üretildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi daha deprem konutlarını bitiremedi. İzmir’i engebeli şehir yapann bu zihniyettir.”

“İZMİR’İN ULUSLARARASI İTİBARINI BİTİRİYORLAR”

İzmir depremi sonrası kente gelen dönemin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Yeşildere’yi yeşil dönüşüm alanı ilan ettiğini hatırlatan Bilal Saygılı, “Zamanın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı da EXPO alanı olarak projelendirdi. Cemil Tugay, 1 Haziran’da yaptığı açıklamada projenin 2026’ya kadar tamamlanamayacağını söyledi. İzmirli’nin ise bundan haberi yok. 1 milyar liralık üst yapı yatırımı gerekiyormuş. Peki bu proje için var olduğu söylenen paralar nereye harcandı. Herşey sır. İzmir’in küresel boyutta bir organizasyon yapmasını en çok biz isteriz. AK Parti olarak soru önergesi verdik. Asıl sorun uluslararası itibarımız. Verilen sözler ne olacak? Sözler tutulmazsa bize artık güven kalır mı?” diye sordu

“BAŞKAN TUGAY TURİZM HEDEFİNDEN VAZGEÇTİ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın “İzmir’i turizm kenti yapmayı düşünmüyorum. Böyle bir hayalim yok” dediğini iddia eden Saygılı, “Bu açıklama hepimizi sarstı. İzmir tarihi, doğası, denizi, kültürü ile doğal bir turizm merkezi. Her yıl milyonlarca turist geliyor. İzmir’in bu potansiyelinden yararlanmamak ayıptır, haksızlıktır. Tugay’ın turizme mesafeli duruşu İzmir’in potansiyelini değersizleştiriyor, konuya bakışını gösteriyor. Seçim öncesi konuşan sivil toplum kuruluşları bu açıklama üzerine neden sessiz duruyor?” dedi.

“AKRABA VE AKBABA BELEDİYECİLİĞİ BAŞLADI”

Belediye kadrolarına yoğun olarak akraba alımı yapıldığını ifade eden Bilal Saygılı, konuyla ilgili şunları söyledi; “CHP’li belediye başkanlarını değerlendirmek için 2 ay erken bir zaman. Başkanlar ne yapıyor izlemek lazım. Ancak keyfi bir döneme başladıklarını da gözlemliyoruz. Hizmet belediyeciliği değil, hezimet belediyeciliği uyguluyorlar. Akraba ve akbaba belediyeciliği yapılıyor. Akrabalarına iş veriyorlar, onlara iş kapısı yaratıyorlar. Bursa’daki gibi bu yanlıştan dönme de yok. Bunların önüne geçmek için AK Parti kadroları olarak meclislerde göğüs göğüse mücadelemizi sürdüreceğiz. CHP belediyeciliğini İzmir’in kaderinden çıkaracağız. Ancak, her olumlu adımı da destekleyeceğiz.”

“GIDA ÇARŞISINA BATTI ÇIKTI İÇİN KREDİYİ BİZ BULDUK, BELEDİYE İHALE AÇMIYOR”

Kentte ulaşım sorununun ciddi boyutlara ulaştığını da belirten Saygılı, “Bu konuda verilen vaadlerin uygulanıp uygulanmadığının takipçisi olacağız. Gıda Çarşısı girişindeki trafik tıkanıklığını açmak için battı çıktı çözümü geliştirdik. Bunun için bakanlık Dünya Bankası’ndan kredi ayarladı. Belediyenin yapması gereken fizibilite raporu hazırlayıp, ihaleye çıkması. Ancak neyi bekliyorlar anlamıyoruz” dedi.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme