• Haberler
  • Siyaset
  • CHP'li Başarır İzmir'den seslendi: Türkiye'yi seçim kurtarır

CHP'li Başarır İzmir'den seslendi: Türkiye'yi seçim kurtarır

Bir dizi ziyaretler için İzmir'e gelen Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin kurtuluşunun AK Parti'nin gidişi ile mümkün olduğunu söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, CHP İzmir İl Başkanlığı'nda gazetecilerle bir araya geldi.

Ülke ve İzmir gündemine dair önemli açıklamalarda bulunan Başarır, AK Parti iktidarını ekonomi üzerinen hedef aldı.

Konuşmasına İstanbul Ümraniye’de şehit düşen polis memuru Şeyda Yılmaz’ı anarak başlayan Başarır, “Öncelikle Ümraniye’de görev yaptığı sırada saldırıya uğrayan yaşamını yitiren polis memurumuz Şeyda Yılmaz’a Allahtan rahmet diliyoruz. Ama üzüntü verici bu olay İstanbul’un göbeğinde oluyor. Sokaklarımız insanlarımızın söylemiyle Teksas gibi” ifadelerini kullandı.

"ERDOĞAN, UTANMADAN HALKA TASARRUFTAN BAHSEDİYOR"

Türkiye'nin günden güne borçlandığına dikkat çeken Başarır "Göreve geldiklerinden bugüne kadar toplam borç 8.3 trilyon. Bunun 8.1 trilyonu AKP döneminde yapılmış. Faiz ödemeleri dünyanın birçok ekonomisinde çok küçük bir yer tutarken bizde en büyük kalem haline gelmiş. Üzülerek söylüyorum ki 2003 2024 yılları arasında 577 milyar 803 milyon dolar ödemişiz. Türkiye’nin iç ve dış borcundan fazla faiz ödenmiş. Hemen ekonomi bu haldeyken halka tasarruf diyen, tasarrufu halka işçiye öğrenciye yükleyen Cumhurbaşkanı tam bir sefa içerisinde. Gıda enflasyonunda dünyada birinci sıradayız. Kişi başına düşen milli gelirde 17. Sıradayız. 2023 seçim beyannamesinde ekonomide ilk 10’da olacağız dediler 19’uncu sıradayız. Yoksulluk oranı yüzde onun altına düşecek dediler bugün yüzde 14 ama gerçek oran yüzde 30. Saray’da 1 milyar 582 milyon liralık ihale yapılmış. Sayın Erdoğan merak diyorum sen yol, okul, hastane yapıyor musun? Bu sadece sarayının masrafları. Cumhuriyet tarihinden beri halkına bu kötülüğü yapan başka Cumhurbaşkanı yok. Beyefendinin daha acısını söyleyeyim ağustos ayındaki sarayın gideri 1 milyon küsür. Günden düne denetlenmeyen bir gider faciasıyla karşı karşıyayız. Bey efendi bir günde 3569 asgari ücretlinin maaşını tüketiyor. Utanmadan halka tasarruftan bahsediyor" diye konuştu.

BAKANLARA SERT ELEŞTİRİ

Başarır konuşmalarını şu sözlerle sürdürdü:

“2023 yılında İletişim Başkanlığı 2 milyar 692 milyonluk ihale bedeli almış. Ne aldın kardeşim? Bunu havuz medyasına mı harcadın? Ne aldın? Bir ülkede bir parça demokrasiyle yönetilen ülkede böyle bir harcama yapılmaz. Saray’ın reklamını yapacaksın, gerçekleri gizleyeceksin ve buna milyarlar harcayacaksın. Bu bir suç. Yeri ve zamanı geldiğinde bu suçu işleyenler hesap verecek. 
Peki ülke bu haldeyken bakanlar ne yapıyor. Gençlik ve Spor Bakanı Sucuk partisi veriyor. Yazıklar olsun! Milyonlarca çocuk sucuk nedir bilmiyor. Geliyorum Milli Eğitim Bakanı. Okullarda temizlik ve güvenlik görevlisi yok arkadaşlar. Ama bu beyefendi utanmadan tarikatlarla STK adı altında sözleşme imzalıyor. STK’2lalrla sözleşme imzalama Sayın Bakan. Adalet Bakanı, Narin olayında olayı gizleyen milletvekilini soruyor. İçişleri Bakanı, narin olayı sorulduğunda ‘şşş’ diyor"

"ARTIK ÇEKİP GİTMELERİ GEREKİR"

“Yeni öğretim yılında okullar temizlikten uzak şekilde başladı. Aileler bizi arıyor. Cumhuriyet tarihinde ilk kez okullarımızı temizleyemeyecek, koruyamayacak hale geldik. Ama saraya milyarlarca harcama. Yazıklar olsun! Akademik takvim başlıyor. Ama üzülerek söylüyorum ki 4 milyon 153 bin evladımız eğitim görecek. Peki kaç öğrenciyi barındırıyor yurtlarımız? 987 bin. Yurtta öğrencilere oda verebildiğimiz oran yüzde 23. Peki Sayın Bakan, geçen sene bu durum yaşandı ne kadar arttı taka sayısı? 47 bin. Bu çocuklar sokağa ya da tarikatların eline kalıyor. Bir devlette Cumhurbaşkanı bu kadar para harcıyorsa, çocuklarına bir yatak eremiyorsa artık o ülke yönetilemiyordur. Artık çekip gitmeleri gerekir"

"SAYIŞTAY SANSÜRLÜ RAPOR VERİYOR"

“Sayıştay raporları. Ne yapar sayıştay, harcamaları raporlar meclise verir. Meclis ona göre 2025 bütçesi yapar. Tartışır, konuşur. Ancak günden güne sayıştayın çektiği bu röntgen kararmakta. Mesela, 2020 yılında ulaştırma bakanlığı 199 sayıştay rapor olurken bu yıl 44 sayfa. Ama harcama oluyor. 2021’de Cumhurbaşkanının harcamaları kalem kalem raporlanırken bugün 3 milyar harcandı. Nereye harcandı? Kimin parası harcandı? Babanızın parası mı harcandı beyler? Bu sayıştay suç işliyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin oyuyla seçilen meclis paramızın nereye harcandığını bilmiyoruz. Sayıştay gizli kapaklı sansürlü rapor veriyor. 

Buradan ülkemize sesleniyoruz. Beyefendinin 2023 bütçesi 4 trilyon 883 milyar. Ek bütçeyle bir miktar daha eklendi. Nerede para? Nereye harcandı? O Meclis Başkanlığı derhal uygunluk bildirimini sayıştaya verecek. Getirmezse Meclis Başkanlığı suç işler ve bütçe yapılmasının hiçbir anlamı kalmaz. Bakın bahsettiğim rakam 1 trilyon 300 milyar. Bu para nereye harcanmış? 
Demokrasi tarihimizde böyle bir rezalet yok. Sayıştay ve Meclis başkanına sesleniyoruz. Sizin göreviniz halkın hakkını savunmak. Utanın artık utanın! Ben utanç duyuyorum. Meclis başkanı ne yapacak merak ediyoruz."

CHP'li Başarır İzmir'den seslendi: Türkiye'yi seçim kurtarır

"İMAMOĞLU BİZİM KIYMETLİMİZ"

“İmamoğlu bu partinin en önemli isimlerinden biridir. Bizim kıymetlimizdir. Düzenli olarak her gün düşünüyoruz ve her kes bilsin ki Ahmak Davasıyla ilgili A, B, C, D planlarımız var. Eğer bir hata yapılırsa herkes onun yanında olacak. O sözcükten uydurma bir karar çıkarmayı düşünenler, Ekrem Bey’e siyasi bir yasak getirmeyi düşünenler, sakın yapmayın. Pişman olursunuz. Cumhuriyet Halk Partisi öyle bir durumda 85 milyonla gerekli cevabı yargıya verecektir. Değerli hakimlere sesleniyorum, vicdanınıza yasaya göre kararınızı verin. Sakın sakın bir gün seçim olsa bu ülkede üçüncü olacak bir partinin değerleriyle karar vermeyin. Tarih sizi affetmez.” 

"BİZİM BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ ÇALMIYOR"

Açıklamanın ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

SGK borçları üzerinden CHP'li belediyelere yapılan baskının sorulması üzerine Başarır, "Böyle bir uygulama varsa tüm belediyelere yapsınlar. Kendi belediyelerinden; okul, cami, kamu alanlarını takas yapıp borçlarının sıfırlarken bizim beledyelere borç yolluyorlar. İstediklerini yapsınlar bizim bütçemiz halen çok güçlü çünkü bizim belediye başkanımız çalmadı, çalmıyor" yanıtını verdi.

"KÖRFEZDEKİ DURUM İZMİR'E YAKIŞMIYOR"

İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri ve koku sorununa değinen Başarır, sorunun Cemil Tugay'ın başkanlığı döneminde çözüleceğini belirterek, "İzmir Türkiye'nin Ege'nin Avrupa'nın en önemli şehirlerinden bir tanesi. Körfezdeki durum, İzmir'e yakışmıyor, İzmir halkı bu durumu haketmiyor. Bakanlık ve belediyenin bu işi elele çözmesi gerekiyor. Bu konuda genel başkanımızda çok ciddi şekilde belediye başkanları ile görüşüyor. O koku ve çevreye verdiği zararlar giderilmelidir. Uzun yıllardır gündemi meşgul eden bu sorunu, bu dönem hep beraber çözüp İzmir'i eski güzel günlere kavuşturmak istiyoruz" dedi.

Bakmadan Geçme