CHP'de gündem 'gamer': CHP'li Bakan'dan uyarı

Berivan KAYA/YENİ İZMİR İçişleri Bakanlığı'nın valiliklere yazı yazarak sandık tutanaklarını anlık olarak bakanlık görevlilerine iletmelerini istediği...

CHP'de gündem 'gamer': CHP'li Bakan'dan uyarı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Berivan KAYA/YENİ İZMİR

İçişleri Bakanlığı’nın valiliklere yazı yazarak sandık tutanaklarını anlık olarak bakanlık görevlilerine iletmelerini istediği iddiaları gündeme düştü. CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, bu oluşumu “paralel yapı” olarak adlandırarak talebin Yüksek Seçim Kurulu tarafından reddedildiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve 28. Dönem Milletvekili Adayı Murat Bakan, İzmir CHP İl Binası’nda basın açıklaması düzenleyerek ‘YSK’daki paralel yapılanmaya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

İÇİŞLERİ SUÇ İŞLEDİ

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan açıklamasında, “İki gün önce hukuk ve seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcımız Muharrem Erkek, YSK’da paralel yapı oluşturulduğuna yönelik bir açıklama yaptı. Konuyu biz de inceledik. Geçmişten bugüne yasa dışı olarak İçişleri Bakanlığı polislerin Whatsapp grubunda kendi görevli oldukları sandıklarda silsile yoluyla yukarıya ilettiklerini biliyorduk.

Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi tarafından hayata geçirilen Gamer dediğimiz sistem, gayri hukuki bir şeyi meşru bir zemine oturma anlamına geliyor. Cumhurbaşkanının 11 nolu kararnamesi içişleri bakanlığının görevlerimi anlatır. İçişlerinin bakanlığının görevleri bellidir. YSK’ya ilişkin bir yetkisi yoktur. İçişleri bu istemi kurmuş olmakla bir suç işlemiştir. Benimle beraber Süleyman soylu da milletvekili adayı. Milletvekili adayı seçim sonuçları hakkı ve yetkisi olmayan bir şekilde paralel yapı kurarsak herkesten önce kuruyor. Bunu trol olarak görev yapan aslında sivil memur olarak alınmış personel aracılığıyla seçimleri manipüle edebilme olanağına sahip. Yine soylunun elinde doğrudan kendisiyle çatışan ve iktidar vekillerle ilgili haber yapan siteler var. Buradan yapılan bir operasyon var. Son yapılan açıklamalarda seçim sonuçlarıyla ilgili şeyler söylüyor. Meşru seçim sonuçlarını darbeyle karşılaştırıyor “ diye konuştu.

SAVCILIĞA MÜCARAAT EDECEĞİZ

İzmir’de de örnekleriyle karşılaştıklarını belirten Murat Bakan, “ Torbalı’da Kaymakamlığın bu sistem kurabilmek için bilgisayar istediğini, kiraz kaymakamlığının yazı yazdığını duyuyoruz. Bu işlemler hukuka aykırı ve bu konuda verilen emrin kanunsuz olduğunu söylüyoruz. Bununla ilgili tüm ilçe başkanlıklarımız hazırlayacağımız dilekçeyle savcılığa ve seçim kuruşlarına başvuracak. Personelden bu kanunsuz veri uygulamaları isteyeceğiz. Polisin yetkisi olmayan bir konuda polise sorumluluk verilmesi hukuka aykırıdır. Soylu’nun Milletvekili adayı olduğunu düşünürsek görevi kötüye kullanma durumu vardır. Hepsi yarın idari soruşturmasıyla karşı karşıya kalabilir. Buradan uyarıyoruz. Hukuk çerçevesinde hareket edin. Müracaat hazırlıklarımıza başladık. 1-2 gün içinde seçim kurullarına ve savcılıklarına yapacağız” ifadelerine yer verdi.

 

DEVLET İMKÂNLARIYLA PROPAGANDA

AK Parti’nin devletin tüm olanaklarıyla seçim kampanyası yürüttüğünü aktaran CHP’li Bakan, “Bunlar OHAL’de daha önce seçim yaptıklar.2018 seçimine o koşullarda gittik. Bugün devletin tüm olanaklarını kullanarak propaganda yapıyorlar. Devlet dairelerine kendi afişlerini asıyorlar. İçişleri bakanı TV’ye çıkıyor arkasından milletvekili olarak miting yapıyor. Soylu 2 gömleği de kullanıyor.

Devletin olanaklarıyla haksız bir rekabet içindeler. Bu cumhurbaşkanı için de geçerli. Tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı Makam aracıyla, uçağıyla, kamu olanaklarıyla bir seçim kampanyası yürütüyor. Bu haksız hukuksuz. Biz bakanın yapmaya çalıştığı şeyi ifşa ediyoruz. Ortada gizemli bir durum kalmasın diye bu açıklamaları yağıyor Gamer sistemi doğru değildir. Gamer İçişleri Bakanlığının yetkisini aşıyor. Bu modülle sonuçlar İçişleri Bakanlığının elinde toplanacak. Bakan aynı zamanda bir vekil adayıdır. Bu yaptığı suçtur diyoruz ve bunu kaymakamlara, kolluk kuvvetlerine beyan etmiş bulunuyoruz. Süleyman Soylu kabul etmiyor, etse şaşırırız. Vatandaşın tüm bilgilerine internet üzerinden ulaşabiliyorlar. Bu 3 ayda bir ortaya çıkıyor. HTS kayıtları 3 ayda bir satılıyor, bunu da kabul etmediler. Benimle ilgili bu konu hakkında suç duyurusunda bulunacağını söylüyor ancak daha harekete geçmedi. Bunu Muharrem Erkek’in attığı videoya bakarsanız görürseniz. Bunu zaten yapıyorlardı şimdi resmileştirdiler” diye konuştu.

“HER SANDIK BAŞINDA”

Seçim güvenliğine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan, “Seçim güvenliğiyle ilgili sorumlu arkadaşlarımız Oğuz Kaan Salıcı ve Onursal Adıgüzel bu süreci yürüttüler. Sadece bir ilçemizde gecikme oldu. Pamukkale dışında tüm sandıklarda asil ve yedek üyelerimiz var. İttifak ortaklarımızın da müşahit katkıları var. İYİ Parti’nin de sandık görevlileri var. Sandık güvenliği noktasında son derece hazırlıklıyız. Fiziki olarak her sandığın başında olacağız, tutanakları alıp online olarak teslim edecek organizasyonu yaptık. Seçim güvenliğiyle ilgili bir sıkıntı yaşamayacağız” ifadelerine yer verdi. (M.T.)

Bakmadan Geçme