CHP'de kurultay süreci… İşte 3 günde yaşananlar

CHP'nin “İkinci Yüzyılda Birlik ve Demokrasi' sloganıyla düzenlenen 38. Olağan Kurultayı'nda, 'değişimciler'in adayı Özgür Özel, ikinci...

CHP'de kurultay süreci… İşte 3 günde yaşananlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP’nin “İkinci Yüzyılda Birlik ve Demokrasi” sloganıyla düzenlenen 38. Olağan Kurultayı’nda, “değişimciler”in adayı Özgür Özel, ikinci turda 812 oyla, partinin yeni genel başkanı seçildi. Kurultay’da son kez aday olduğu mesajı veren Kemal Kılıçdaroğlu’nun hesabı tutmadı. Kılıçdaroğlu, 13 yıldır yürüttüğü genel başkanlığa, kurultay yenilgisiyle veda etti. Genel başkanlık seçiminin sonuçları, delegelerin “travma” olarak nitelendirilen Mayıs seçimlerindeki yenilginin faturasını Kılıçdaroğlu’na kestiğini de ortaya koydu.

 

İMAMOĞLU SOL, ÖZEL ELEŞTİRİ, KILIÇDAROĞLU SAVUNMA

Divan Başkanı seçilen İBB Başkanı ve değişim çağrılarını başlatan Ekrem İmamoğlu yaptığı konuşmasında CHP sağa kaydı iddialarına karşı sol ağırlık bir konuşma yaparken, Özgür Özel konuşmasında eleştiriler bir tutum sergiledi. Kemal Kılıçdaroğlu ise konuşmasında seçim sonuçlarına değinmeden bir savunma yaptı. Kılıçdaroğlu, ‘Seçime sırtımda hançer ile girdim’ dedi.

 

GAZETECİLERE DESTEK, DEMİRTAŞ’A SELAM

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nı izleyen gazeteciler yakalarına, tutuklu gazeteci Tolga Şardan’a destek olmak için, “Biz gazeteciyiz”, “Gazetecilik yapıyoruz o kadar” yazılı kokartlar taktı. Gerek Özel gerekse Kılıçdaroğlu konuşmalarına; Tolga Şardan ve Barış Pehlivan ile eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu tutuklu gazeteci, siyasetçi ve aktivistlere selam göndererek başladı. İki adayın konuşması sosyal medyada tepki topladı.  Özel konuşmasında 11 Şubat’ta hayatını kaybeden eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı da andı.

İLK DURAK ECEVİT’İN MEZARI

CHP’nin yeni liderinin ilk durağı CHP’nin 3. Genel Başkanı Bülent Ecevit’in mezarı oldu. Özel, ilk ziyaretini 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden ağır etkilenen Hatay’a, ikinci ziyaretini de “ikinci memleketim” dediği Osmaniye’ye yapacağını söyledi. Özel’in Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu ve CHP’nin ilk Genel Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mezarı Anıtkabir’i ise PM seçimlerinden sonra yapılacağı açıklandı.

İZMİR’DEN 5, İSTANBUL’DAN 20

Genel Başkanlık yarışından çıkan sonucun 5 Kasım’da yapılan Parti Meclisi’ne (PM) de yansıması bekleniyor. Kurultayın 5 Kasım’daki bölümünde, PM seçiminin yanı sıra Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri seçimi de oldu. İzmir’den PM’ye 5 isim aday oldu. Bunlar; Murat Bakan, Sinan Adıyaman, Altınay Görmüş, Hacer Taş Gültepe, Deniz Yücel oldu. Kurultayda İzmir İl Başkanlığı Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklerken İzmir Milletvekilleri Murat Bakan, Deniz Yücel ise Özgür Özel’i desteklemişti. PM listesinde Ege Bölgesi adayları ise şöyle, Muğla; Cumhur Uzun, Alkım Denizaslanı, Denizli; Mehmet Nuri Çavuşoğlu, Manisa; Cenk Erdöl, Dilşat Korkuku, Afyonkarahisar; Yalçın Görgöz, Kütahya; Zeliha Aksaz Şahbaz. Özel’in yaptığı PM listesi İstanbul ağırlıklı olurken, 20’u İstanbul’dan olmak üzere 29 PM adayı Marmara Bölgesi’nden olabilir. Özel’in PM listesinin ciddi oranda delinmesi beklenmiyor.

İZMİR’DE 5’TE 3

Parti Meclisi seçiminde Özgür Özel’in ‘anahtar liste’nde İzmir’den yer alan 5 adaydan 3’ü PM’ye girebildi. Listede milletvekilleri Murat Bakan ile Deniz Yücel, Buca ilçe eski başkanı Hacer Taş Gültepe, Altınay Gümüş bulunuyordu. Diğer yandan Eski İzmir milletvekilleri Selin Sayek Böke ve Erdal Aksünger İstanbul kontenjanından listeye girerken Türk Tabipler Birliği eski başkanı Sinan Adıyaman da İzmir kontenjanından listeye girdiği görülmüştü. Çıkan sonuca göre Deniz Yücel 596 oy, Murat Bakan 582 oy, Selin Sayek Böke 541 oyla PM’ye girdi. Sinan Adıyaman 355 oy, Erdal Aksünger 345 oy aldı ancak sıralamada altlarda kaldıkları için kadın kotasına takıldılar. Özel’in anahtar listesinde yer alan Hacer Taş Gültepe 174 oy, Altınay Görmiş 214 oy aldı ve PM’ye giremedi. İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen ise Bilim Sanat Kültür Platformu’ndan PM’ye giren isimler arasında yer aldı. Özel’in anahtar listesinden YDK’ya giren isimler ise Ekincan Aksoy ve Özkan Tice oldu.

 

19 KADIN

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda Parti Meclisi (PM) için 380, Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) için de 98 aday başvurdu. 8 kişilik Bilim Kültür Sanat Platformu için ise 12 kişilik liste belli oldu. Kesinleşen çarşaf liste matbaaya gönderildi. Oylamalara saat 6 Kasım 00.00’da başlarken oy sayımı hala sürüyor. Özel’in 70 kişilik PM’sinde erkek ağırlıklı bir liste belirlenirken, listede 19 kadın 51 erkek bulunuyor. Özel’in PM’sine karşı olarak Oğuz Kaan Salıcı’nın muhalif liste hazırladığı biliniyor.

 

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme