CHP’den Buğday mitingi yapıldı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel'in de katıldığı Trakya Buğday Mitingi Tekirdağ'ın Hayrabolu İlçesi'nde düzenlendi....

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’in de katıldığı Trakya Buğday Mitingi Tekirdağ’ın Hayrabolu İlçesi’nde düzenlendi. CHP lideri Özgür Özel ‘Buğday Mitingi’ne traktör konvoyuyla gitti. Burada iktidara seslenen çiftçiler, ‘Çalışırken battık’, ‘Emekli vurdu, çiftçi gömecek’, ‘Milli ekonomi kaynağı tarımdır’ dövizlerini kaldırdı.

Miting alanında vatandaşlara seslenen Özel, çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Mitingde açıklamalarda bulunan Özgür Özel, “Geldiniz, beraber oldunuz, omuz omuza verdiniz ve sesinizi bütün Türkiye’ye duyurdunuz, bütün dünyaya duyurdunuz. 47 yıl sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisini, birinci parti yaptık” ifadelerini kullandı.

CHP LİDERİ MİTİNG ALANINDA

“31 Mart’ta sizi unutmayacağız demiştik. 10 bin lira ile geçinmek zorunda kalan emeklinin sesini duyuracağız, ürünü para etmeyen, hakkını alamayan, alnının terinin hakkını alamayan çiftçinin sesini duyuracağız dedik. 31 Mart’tan sonra biz asla bir zafer sarhoşluğuna kapılmadık. Belediye başkanları görevini yapacaklar, biz çok çalışacağız ve bu ülkede bir kez daha halkın iktidarını, CHP iktidarını, köylülerin iktidarını kuracağız.

‘KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR’

Bugünlerde birilerinin köylüye ‘Al ananı da git’ dediğine bakmayın; Siz şanlı bayrağın yanındaki yazıya bakın; ‘Köylü milletin efendisidir!’

6 Haziran günüydü hububat alım fiyatları açıklandı. Fiyatları görünce üretici feryat etmeye başladı. Daha önceden kendiside Ziraat Odası Başkanı olan 31 Mart tarihinde kendisine Hayrabolu’nun 5 yıl boyunca hizmet etmek için yetkisini verdiğiniz başkanınız bize seslendi: ‘Genel başkan buraya gel sesimizi Türkiye’ye duyur’ dedi.

Cumhurbaşkanı’yla yaptığımız görüşmede şunu söyledim; Tam iki hafta boyunca herkesle görüştük. Geçen hafta Rize’de memleketinizdeydim. Çaya verilen fiyat 17 lira, maliyetin üç lira altında. Buğdaya verilen fiyat 9.25 lira. Maliyetin 2.5 lira altında. Yarın fındık gelir, üzüm gelir… Ama çiftçiye bu hesap doğru gelmez, bu hesap tutmaz. Bu borçlar ödenmez. Çiftçiye bunu yaparsanız bu memleketin beli doğrulmaz dedim.

Mutlaka taban fiyatların maliyetlerin üzerinde makul bir kârla belirlenmesi lazım. Hiç değilse kilo başına 4 lira destek verilerek bu fiyatın telafi edilmesi için buğday fiyatının 15 lira olması lazım.

‘TÜRKİYE BUĞDAYI SAMANI BİLE İHTAL EDİYOR’

Türkiye kişi başı yıllık ekmek tüketiminde 200 kilo ile dünya birincisi. Bu bir gerçeklik. Bunun bir sebebi alışkanlıklarımız ama önemli bir sebebi de yoksulluğumuz. Ekmek fiyatları bu Türkiye’nin en önemli meselelerinden bir tanesi. Bugün buğdayın ekim alanları 1998’de 9.8 milyon hektarken bugün 6.8 hektara geriledi. Yani 25 yıl geriledi nüfusumuz 25 milyon arttı ama buğday tarımı yaptığımız alan 3 milyon hektar azaldı. 3 milyon hektar 5 tane Tekirdağ demek. Oysa nüfus arttı, boğaz arttı, ihtiyaç arttı. 2002 yılında AK Parti iktidara geldiğinde 67 milyon nüfusumuz vardı ve o tarihte 20 milyon ton buğday üretiyorduk. Şimdi nüfusumuz 84 milyon, yine 20 milyon ton buğday üretiyoruz. O günden bugüne 48 milyon ton buğday ithal ettik. Türkiye kendi kendine yeten, kendi karnını doyurabilen bir ülkeyken şimdi buğdayı bile samanı bile ithal eden bir ülke haline geldi.

2023 yılında geçen sene 11.7 milyonla Cumhuriyet tarihinin en yüksek buğday ithalatı gerçekleşti.”

ÇİFTÇİLERİN BANKALARA BORCU ARTTI

“Çiftçilerin bankalara borcu 1 senede yüzde 88 artmıştır” diyen Özel, “Hep beraber görüyoruz ki 670 milyar lira çiftçilerin bankalara borcu vardır. Ortalama çiftçi yaşı 58’dir. Gençler artık tarımda geçinemiyor, gençler gidiyorlar fabrikalara, madenlere… Her 4 genç çiftçiden 3’ü ‘gelecek sene fırsatım olursa tarlada çalışmam, fabrikada işe girerim’ diyor” ifadelerine yer verdi.

Özgür Özel, dolu yağışının başlaması üzerine sözlerini sonlandırdı.

HABER MERKEZİ 

 

 

Bakmadan Geçme