• Haberler
  • İzmir
  • CHP’li Deniz Yücel: Maaşın yarıdan fazlası kiraya gidiyor!

CHP’li Deniz Yücel: Maaşın yarıdan fazlası kiraya gidiyor!

CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, dün TBMM Genel Kurulu'nda konuştu. Yücel, kira artışlarına dikkat çekti ve...

CHP’li Deniz Yücel: Maaşın yarıdan fazlası kiraya gidiyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, dün TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Yücel, kira artışlarına dikkat çekti ve maaşın yarısından fazlasının gittiğini savundu.

CHP İzmir Milletvekili Yücel, geçen yıl haziran ayında, TBMM’de, kira artış oranını yüzde 25 ile sınırlayan bir düzenleme yapıldığını hatırlatarak, “Fahiş kira artışlarına karşı getirilen bu çözüm elbette bir AKP klasiği olarak her zamanki gibi geçiciydi, palyatifti, sorunu çözmekten uzaktı. Üstelik sizin getirdiğiniz bu düzenlemeler, sorunu kayıt dışı bir alana itti. Emlak piyasası adeta çıldırdı. Barınma ihtiyacı, ülkemizde AKP iktidarının iş bilmez uygulamaları nedeniyle büyük bir sorun haline geldi. Ev sahipleri tahliye taahhüdü imzalamayan kişilere evlerini kiraya vermiyor. İktidarın günü birlik politikalarının bedelini kiracılar ağır bir şekilde ödüyor. Emeklinin, memurun, işçinin aldığı maaşın yarıda fazlası kiraya gidiyor” diye konuştu.

‘VATANDAŞIN BOĞULMASINI İZLİYORSUNUZ’

Diploma tartışmalarına değinen Yücel, “Kendisinin ekonomist olduğunu iddia eden, diploması bile şaibeli Cumhurbaşkanı’nın akıldan ve bilimden uzak ekonomi uygulamaları nedeniyle son 1 yılda en fazla zamlanan kalemlerden biri kira bedelleri. Anayasa’nın 57’nci maddesi açık; ‘Devletin konut ihtiyacını karşılayacak tedbirlerin alınması Anayasal bir zorunluluktur.’ Ama siz önlem alacağınıza sorunu geçiştirip, kiracı ile ev sahibini karşı karşıya getiriyorsunuz. Üstüne bir de bu kira artış oranlarına uymayanları hapis cezası ile tehdit ediyorsunuz. Ülkeyi soktuğunuz bu derin enflasyon çukurunda vatandaşın boğulmasını izliyorsunuz” dedi.

Öncelikle dar gelirli kesimlere kira desteğinde bulunmanın zorunluluk olduğunu söyleyen Yücel, “Kamuda çalışanlara da maaşlarının en az 4’te biri kadar ek ödeme yapılmalı. Büyük kentlerde 10 bin liranın altında kiralık ev yok. Şimdi memurlara zam yapacağız, maaşlar 22 bin olacak diye övünüyorsunuz ya… Memur 22 bin alsa ne olur, almasa ne olur? Onun yarısı kiraya gidecek…kalan maaşla memur nasıl geçinecek? 7 bin 500 lira alan emekli kirayı mı ödeyecek yoksa faturaları mı? Bu nedenle mutlaka ama mutlaka öncelikle, dar gelirli vatandaşlarımıza, kira desteği sağlamalıdır. Sonra da ülkemizi içinde bulunduğu bu ekonomik buhrandan çıkaracak ekonomi biliminin öngördüğü tedbirleri acilen uygulamaya koymalısınız. Aksi taktirde, ne kiralardaki bu fahiş artışı önleyebilirsiniz ne de barınma sorununu çözebilirsiniz” diye konuştu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme