• Haberler
  • İzmir
  • CHP'li Yücel'den 'Anayasa' çıkışı: AK Parti'nin niyeti bu değil!

CHP'li Yücel'den 'Anayasa' çıkışı: AK Parti'nin niyeti bu değil!

CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel ve İYİ Parti eski Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir eski Milletvekili...

CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel ve İYİ Parti eski Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir eski Milletvekili Aytun Çıray AK Parti’nin Anayasa değişikliği önerisi ile ilgili TELE 1’de  konuştu. Yücel, toplumun gündeminin Anayasa olmadığını belirterek, “Türkiye’nin elbette daha demokratik bir Anayasa’ya ihtiyacı var. Ama o gün bugün değil. Zaten değişikliği gündeme getiren AK Parti’nin de niyeti bu değil.  Yerel seçimlere giderken gündemi meşgul etmek istiyorlar” dedi.

‘DEMOKRATİK ANAYASA HAYALPERESTLİK’

CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, “Anayasa’yı yok sayan, ihlal etmekte sakında görmeyen bir iktidarın demokratik ve katılımcı bir Anayasa yapmasını beklemek biraz hayalperestliktir. Toplumun böyle bir gündemi ya da beklentisi yok. Toplumun gündemi: Hayat pahalılığı, ekonomi, yoksulluk. AK Parti iktidarının az bir farkla kazandığı seçim var. Evet, kazandılar ama güçlü çıkamadılar. Yerel seçimlere giderken toplumun asıl gündeminin unutturmaları gerekir. Türkiye’nin elbette daha demokratik bir Anayasa’ya ihtiyacı var. Bu başkanlık sistemi Türkiye’yi uçuruma sürükledi. Ama o gün bugün değil. Zaten değişikliği gündeme getiren AK Parti’nin de niyeti bu değil.  Yerel seçimlere giderken gündemi meşgul etmek istiyorlar. Üzerinde konuşabileceğimiz bir metin ya da madde yok. O zaman görüşlerimizi daha net paylaşırız” diye konuştu.

‘AK PARTİ SİYASİ SABIKALI’

İYİ Parti eski Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir eski Milletvekili Aytun Çıray ise “Anayasa değişikliğinin iki boyutu var: Siyasi ve Türkiye Anayasa değişiklikleri ile ne kazandı ve ne kaybetti? Bu değişiklik ile iktidar, Millet İttifakı’nın geçmiş üyeleri arasındaki görüş ayrılığını değiştirmek istiyorlar. Ama daha da önemlisi hakikaten bir 2023 Anayasa’sı getirmek istiyor olabilirler. Yeni ikinci yüzyılda kendi anlayışı çerçevesinde yen bir cumhuriyetin kurucu başkanı olmak gibi bir hedefi olduğunu düşünüyorum. 2010 Anayasa değişikliğinden sonra Türkiye hain bir darbe girişimi ile karşı karşıya kaldı. İkinci önemli Anayasa değişikliği 2017’dir. Burada Türkiye’nin daha kolay yönetilebileceği, daha hızlı kalkınabileceği ve hızlı karar allanabileceği iddiaları ortaya atıldı. Ama tam aksi sonuçlar alındı. Türkiye o tarihten bu yana her alanda geriye giden bir ülke görüntüsü ile karşı karıya kaldı. Yani Tayyip Bey’in iki önerisi de vaatlerinin tam aksi sonuçları ortaya çıkarttı. Ön yargılı davranmamak için teklifi görmemiz ama deneyimi de unutmamak lazım. AK Parti, yaptığı Anayasalar ile siyasi sabıkalıdır. Ve her değişiklikleri Türk milletine pahalıya mal oldu” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de ‘başkanlık’ değil ‘başkanlıkçı’ sistem olduğunu söyleyen Çıray, “Asıl önemli olan mutlak güçler ayrılığı sağlayacak bir Anayasa kazandırılmalı. Şu anda mutlak güçler birliği var. Tamam, çok istiyorlarsa başkanlık sistemini devam edeceklerse çifte meclisi ve mutlak güçler ayrılığı sağlayan bir Anayasa’yı tartışmaya açsınlar” açıklamasını yaptı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme