Çiftçi üretemiyor, pazarcı satamıyor, vatandaş alamıyor
Şaha ÇİMEN -YENİ İZMİR/ İzmir-Seferihisar'da kurulan cuma pazarında meyve ve sebze fiyatları, vatandaşları canından bezdirirken, pazarcı...
Şaha ÇİMEN -YENİ İZMİR/ İzmir-Seferihisar’da kurulan cuma pazarında meyve ve sebze fiyatları, vatandaşları canından bezdirirken, pazarcı esnafının da sesi yükselmeye başladı. Yıllardır pazarcı olarak çalıştığını belirten Güven Akıllıoğlu, domates fiyatlarının mart ayı başından beri düştüğünü ancak düşüşün bu haftadan sonra yükselişe geçeceğini belirtti. Akıllıoğlu, “Bizim sattığımız domatesler birinci kalite değil, ikinci kalite olduğu için bu kadar ucuz. İhraç edilemeyen domatesleri şu an satışa sunduğumuz için fiyatlar uygun. Şu an domates pazarda 5, 7, 10, 15 liradan satılıyor” diye konuştu.
İbrahim Önder
“SONUMUZ İYİ DEĞİL”
Pazarcı İbrahim Önder ise şöyle konuştu: “İnsan evine meyve bile alamıyorsa neden yaşasın ki? 30- 35 Liraya çilek satılıyor. Asgari ücret 8 bin 500 lira. Bu para gelir gideri karşılamıyor. Çiftçi perişan. Gittiğimiz her yerde biz ağlıyoruz, çiftçi ağlıyor. 25- 30 Liraya sebze alıyor insanlar. Mazot, gübre fiyatlarının çok yüksek olması durumu zorlaştırıyor. Birilerinin buna bir el atması lazım. El atılmazsa sonumuz hiç iyi değil, çiftçi kazanamıyor, biz satamıyoruz, vatandaş alamıyor. Geçen sene Aydın’a mal almaya gittiğimizde 200- 250 lira yakıt parası verirken bu sene bin 500 lira yakıt yakar olduk. Çileği 25 liraya alıyorum. Masrafım çok olduğu için 30 liradan satmak mecburiyetinde kalıyorum. Tezgâhımız kira, mazot pahalı. Muzda durumlar daha kötü mesela. Muzu 22 liraya alıyor 25 liraya satıyoruz. Önüne geçemiyorsunuz. Muzdan para kazanmıyoruz. Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Şu an çileğin hakkı 50 lira çiftçiye göre. Çiftçiyi bu kurtarır ancak.”
Hakan Yiğit
DENETİMSİZLİK VURGUSU
Seferihisar’da 5 yıldır pazarcılık yapan Hakan Yiğit, soğan fiyatlarının 25 TL’ye kadar yükseldiğini, bunun nedeninin denetimsizlik olduğunu söyledi. Yiğit, “Taze soğan çıkınca fiyat düşecek denildi. Taze soğan çıktı ama fiyatlar düşmedi. Üstüne daha da yükseldi. Şu an eski soğan 18, taze soğan 22 lira. Pazarda da tazesi 30 liradan satılıyor. Geçen sene soğanları stokladılar, pahalılaşmasını beklediler. Pahalılaşmayınca da o soğanlar filizlendi ve hepsi çöpe atıldı. Beni esnaf olarak düşünmeyin. Ben halktan biri olarak neden 30 liraya bir kilo soğan alayım ki kardeşim yazık günah değil mi? Bu işi denetlemeyen idare suçlu. Denetimler yapılsa çok rahat fiyatlar düşürülür. Bunu yapamıyorsan da vatandaşın alım gücünü artırmak durumundasın. Çiftçiler para kazanmıyor bu işten. Çiftçi 18 liraya satıyor. Bize gelene kadar 25- 30 lira oluyor. İnsanlar meyvesinden kısarak soğan alıyor. Biz bir sene öncesine kadar çürük soğanı, filizlenmiş soğanı çöpe atıyorduk. Şu an bu çöp dediğimiz soğanı 20 liradan satıyoruz. İnsanlar kapış kapış bizim daha önce yere attığımız soğanları satın alıyor” dedi.
Murat Kartal
YEŞİLLİKTE İNDİRİM
Pazar esnafı Murat Kartal da “Havalar güzel olduğundan, fiyatlar için yüksek ya da ucuz diyemeyiz. Normal. Marul sabahtan 10 liradan satılırken akşama doğru 5 liraya düşebiliyor duruma göre. Kendi yetiştirdiğimiz ürünler biraz daha ucuz oluyor. Halden aldıklarımız ise pahalı. Ispanağı halden aldığımız için kilosunu 15 liradan satıyoruz. Havuçta zam söz konusu. Havuç, daha önce 13- 15 liradan satılıyorken şimdi 20 liraya yükseldi. Maydanoz üç demet 10 lira. Hayat şartlarına bakıldığı zaman, normal geliyor artık. Yeşillikte şu an vaziyet bu. Bizim işimiz havalara göre değişiyor. Havalar güzelse fiyatlar da uygun oluyor. Bundan sonra yeşillikte indirimler gelir” dedi.