Çiftçiler için ödenecek tarımsal destekler belli oldu!
Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı,”...
“2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı,” Resmi Gazete’de yayımlandı ve tarımsal desteklemelerdeki ayrıntılar belirginleşti.
Bu kapsamda, ÇKS’ye dahil çiftçilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli’ne göre çeşitli ürünler için destekler sağlanacak. Örneğin, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 103 lira mazot ve 46 lira gübre olmak üzere toplamda 149 lira, çeltik için 250 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 271 lira destek verilecek.
Ayrıca, fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin, şeker pancarı gibi ürünler için de benzer şekilde mazot ve gübre destekleri sağlanacak. Örneğin, fındık üreticilerine 86 lira mazot ve 21 lira gübre olmak üzere toplamda 107 lira destek verilecek.
Kütlü pamuk üreticileri için 345 lira mazot ve 21 lira gübre olmak üzere toplamda 366 lira destek öngörülürken, patates ve soya üreticilerine de benzer destekler sunulacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Toprak Analiz laboratuvarlarına ayrıca asgari 50 dekar ve üzeri arazilere, her 50 dekar arazi için 50 lira destek ödemesi yapılacak.
Organik tarım ve arıcılık da destek kapsamına alındı. Organik bal üreticilerine kovan başına 30 lira destek sağlanacak, organik tarım için de dekar başına 30 ila 180 lira destek verilecek.
İyi tarım uygulamaları destekleri de çeşitli kategorilere göre değişecek, küçük aile işletmelerine dekara 200 lira destek ödenecek.
Fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği, belirlenen bölgelerde yapılan üretimde dekara 170 lira olarak ödenecek. Ayrıca, geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara 100 lira destek sağlanacak.
Ayrıca, fark ödemeleri, belirli tarım havzalarında yetiştirilen ürünler için de belirlendi. Bu çerçevede, kilogram başına buğday için 100 kuruş, arpa, çavdar, tritikale ve yulaf için 50 kuruş, aspire için 55 kuruş gibi desteklemeler öngörüldü.
Özellikle su kısıtlı bölgelerde nohut ve mercimek üretimi yapanlara yüzde 50 ilave destek sağlanacak. Damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane mısır üretimine destek verilmeyecek.
Son olarak, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin bu havzalar dışında yetiştirilmesi durumunda bazı desteklerin verilmeyeceği de belirtildi.
Desteklemelerden yararlanmak isteyen çiftçilerin ÇKS’ye kayıtlı olması ve belirlenen yasal süre içinde başvurularını yapmaları gerekecek. Yaş çay üreticilerine yönelik fark ödemesi desteği ise belirli bölgelerde üretim yapan çiftçilere sunulacak.
Haber Merkezi