Çiftçi borç yükü altında üretim yapmaya çalışıyor
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin yaşadığı zorlukları ve artan maliyetler karşısında destek yetersizliğini vurguladı.
Gürer, Türkiye'de çiftçilerin üretimden kazanç elde edemediğini belirterek, tarım sektöründe ciddi bir kriz olduğunu ifade etti.
Borçla Tarım Yapılıyor
Gürer, Tarım Kanunu’na göre 2006 yılından bu yana çiftçilere milli gelirin %1’i oranında destek sağlanması gerektiğini hatırlatarak, 2025 yılı için bu oranın yaklaşık 635 milyar TL’ye denk geldiğini ancak iktidarın tarıma ayırdığı bütçenin yalnızca 135 milyar TL olduğunu belirtti. İki yılda çiftçilere verilmesi gereken destek eksik kalırken, bu destek eksikliğinin 800 milyar TL’ye ulaştığını kaydeden Gürer, çiftçilerin yeterli destek almadıklarını söyledi.
Artan Maliyetler Çiftçiyi Zorluyor
Buğday ve gübre fiyatlarına dikkat çeken Gürer, üreticilerin artan maliyetler nedeniyle ciddi zarar yaşadıklarını belirtti. Gürer, buğdayı 9.250 TL’den satan çiftçinin aynı ürünün tohumunu 21.000 TL’ye almak zorunda kaldığını ifade ederek, "Buğday tohumunun yanı sıra DAP gübresi 23.500 TL’ye kadar çıkmış durumda. Çiftçi peşin fiyatlarla yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalıyor," dedi.
Gübre fiyatlarındaki artışı detaylandıran Gürer, birçok ürünün fiyatının Kasım itibarıyla daha da yükseldiğini belirtti. Çiftçinin bu fiyatlardan daha pahalıya gübre almak zorunda kaldığını söyleyerek, piyasaya sahte gübrelerin sürülmesinin de çiftçiyi mağdur ettiğine dikkat çekti.
"Mazot Desteği Çiftçiye Yetmiyor"
Gürer, çiftçilerin mazot desteğinin yetersiz olduğunu belirtti. Devletin çiftçiye sağladığı mazot desteğinin, çiftçilerin ÖTV ve KDV olarak ödediği miktarın gerisinde kaldığını vurguladı. "20 milyar TL mazot desteği veriliyor ancak çiftçiden 45 milyar TL ÖTV ve KDV toplanıyor. Çiftçi, desteğin dört katını devlete vergi olarak ödüyor," diyerek çiftçilerin borçlarla tarıma devam ettiğini dile getirdi.
Çiftçinin Geleceği Kaygılı
Çiftçilerin, ekim döneminin başlamasıyla birlikte ürünlerinin satışından yana endişe duyduğunu aktaran Gürer, "Geçen yıl tüccara 8 bin TL’ye sattıkları buğdayın tohumunu bu yıl 21 bin TL’ye almak zorunda kaldılar. Bu maliyet artışları çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Çiftçiler, ürün alabilecek mi, ürün satılabilecek mi kaygısı taşıyor," diyerek tarım sektöründe sürdürülebilirlik açısından çözüm üretilmesi gerektiğini ifade etti.