Çığır açan proje | TÜBİTAK'tan destek aldı

Ege Üniversitesi, geri dönüştürülmüş pamuk liflerinin performansını artırmak için yenilikçi bir projeye imza attı. TÜBİTAK destekli çalışma, sürdürülebilir tekstil üretimini teşvik ederken, su tüketimini ve maliyetleri azaltmayı hedefliyor.

Ege Üniversitesi’nde geri dönüştürülmüş pamuk içerikli kumaşların performansını artırmaya yönelik yenilikçi bir proje TÜBİTAK’tan destek aldı. Çalışma, tekstil sektöründe sürdürülebilir üretim anlayışına katkı sunmayı hedefliyor.

TÜBİTAK’TAN DESTEK ALDI

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zümrüt Bahadır Ünal’ın yürütücülüğünde hazırlanan “Geri Dönüştürülmüş Pamuk İçerikli Süprem Kumaşların Performans Özelliklerinin Enzimatik İşlem ile İyileştirilmesi” projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Çalışmada, farklı oranlarda geri dönüştürülmüş pamuk içeren kumaşların enzimatik işlemlerle dayanıklılığının artırılması ve böylece bu kumaşların kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

ÇEVRE DOSTU TEKSTİL ÜRETİMİNE KATKI

Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, sürdürülebilir tekstil üretimi açısından bu çalışmanın önemli bir adım olduğunu belirterek, “Ege Üniversitesi olarak yenilikçi ve çevreci projeler üretmeye devam ediyoruz. Bu proje sayesinde geri dönüştürülmüş pamuk liflerinden üretilen kumaşların performansı artırılacak ve konvansiyonel üretime kıyasla su, enerji ve maliyet tasarrufu sağlanacak. Emeği geçen akademisyenlerimizi tebrik ediyorum” dedi.

BONCUKLANMA SORUNUNA YENİLİKÇİ ÇÖZÜM

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Zümrüt Bahadır Ünal, geri dönüştürülmüş pamukların sürdürülebilir bir alternatif olmasına rağmen su tüketimi açısından hâlâ büyük bir yük oluşturduğunu vurguladı. “Pamuk lifi doğal bir malzeme olmasına rağmen üretim sürecindeki yoğun su kullanımı nedeniyle çevreci kimliğini kaybetmiştir. Bu nedenle konvansiyonel pamuk yerine geri dönüştürülmüş pamuk kullanımını yaygınlaştırmak kritik önem taşıyor. Ancak geri dönüştürülmüş ürünlerde en sık karşılaşılan problemlerden biri boncuklanmadır. Projemiz ile bu sorunun önüne geçerek geri dönüştürülmüş pamukların tüketici ve üreticiler açısından daha cazip bir alternatif olmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Proje ekibinde Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Derya Tama Birkocak, Doç. Dr. Ebru Bozacı, Arş. Gör. Dr. Eda Acar ile Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Nurdan Büyükkamacı araştırmacı olarak yer alıyor.

Bu yenilikçi çalışma, geri dönüştürülmüş tekstil ürünlerinin kalitesini artırarak sürdürülebilir moda anlayışına katkı sağlamayı amaçlıyor.