Çiğli Belediyesi 4 yıl bekletildi… Dönüşüm yerine rant tercih edildi!
Çiğli Belediyesi'nin, yüksek sayıda tespit edilen riskli yapıların kentsel dönüşümünde kullanmak amacıyla Hazine'den istediği alanlar, Özelleştirme...
Çiğli Belediyesi’nin, yüksek sayıda tespit edilen riskli yapıların kentsel dönüşümünde kullanmak amacıyla Hazine’den istediği alanlar, Özelleştirme İdaresi tarafından satıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca Balatçık İlçesinde satışa çıkarılan 4 bin 651 metrekare büyüklüğündeki 22133 ada 2 parselin ihalesi gerçekleştirildi. Parsel, 4 katılımcı arasında en yüksek teklifi veren Metropol Un Ürünleri Sanayi ve T.A.Ş’a 101 milyon liraya satıldı ve satış Resmi Gazete’de yayımlandı. Çiğli Organize’de dondurulmuş gıda alanında üretim yapan Metropol Un Ürünleri Sanayi ve T.A.Ş, kısa süre önce bu parselin bitişiğindeki 5 bin 547 metrekare büyüklüğünde 3’nolu parsel ile 10 bin metrekare büyüklüğünde 5’nolu parseli de 250 milyon bedelle satın almıştı.
BAKANLIĞA BAŞVURU
İmar planlarında daha önce “Sağlık ve Kültür Alanı” olarak gösterilen Balatçık 22133 adaki parseller, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan imar değişikliğiyle “konut alanına” döndürüldü. Çiğli Belediyesi, parselin “Sağlık ve Kültür Alanı” olarak değerlendirilmesi amacıyla imar değişikliğine karşı açtığı davada sonuç değişmedi, ada konut alanı olarak kaldı.
Bunun üzerine Çiğli Belediyesi araziyi, “riskli yapıların kentsel dönüşümünde” kullanmak amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvurdu. Deprem bölgesi olan ilçede riskli bina sayısının yüksek sayıda olduğuna dikkat çekildi ve arazinin belediyeye tahsisi istendi. Yaklaşık 4 yıldır süren yazışmalara, konunun değerlendirilmeye alındığına ilişkin cevaplara rağmen arazi Özelleştirme İdaresi tarafından 2023’te satışa çıkarıldı. Balatçık 22133 adada toplam 20 bin metrekare olan arazinin önce 3 ve 5 numaralı parselleri, sonra ise 2 numaralı parseli satıldı. İmar planında bölgede 7 katlı yapılaşmaya izin veriliyor.
Turgay Kılıç