• Haberler
  • Sağlık
  • Çin'de kene kaynaklı gizemli virüs keşfi: Sulak alan virüsü nedir?

Çin'de kene kaynaklı gizemli virüs keşfi: Sulak alan virüsü nedir?

Çin'de tespit edilen 'Sulak Alan Virüsü,' yüksek ölüm oranıyla endişeleri artırdı! Peki, bu gizemli virüsün belirtileri neler? Hangi hayvanlar virüsü taşıyabilir? Kene ısırıklarından korunmak için hangi önlemleri almalıyız? Son gelişmeler, kene kaynaklı hastalıkların yayılımında ne gibi değişikliklere işaret ediyor? Bu virüsün Avrupa'ya yayılma riski var mı? Tüm detaylar haberimizde!

Çin'de bilim insanları, kene ısırığı sonrası ortaya çıkan yeni bir virüs tespit etti.Çin'de  bilim insanları, kene ısırığı sonucu kaynaklanan gizemli bir virüsü tespit etti. 2019 yılında İç Moğolistan’daki bir sulak alan parkında kene tarafından ısırılan bir hasta, ateş, baş ağrısı ve kusma gibi belirtilerle hastaneye kaldırıldı. Araştırmacılar, hastadan alınan kan örneğinde gerçekleştirdikleri genetik analiz sonucunda daha önce bilinmeyen bir virüs buldu.

Virüse, “Sulak Alan Virüsü” adı verildi ve bu virüs, ölüm oranı yüzde 30 olan Kırım-Kongo kanamalı ateşi virüsüne benzer bir tür olup, Nairoviridae ailesinin orthonairovirus cinsine ait. 
Bilim insanları, Çin’in kuzeydoğusundaki kene ısırığı sonrası akut ateş yaşayan diğer hastaları da inceleyerek 17 yeni Sulak Alan Virüsü vakası daha tespit etti. Bu durum, virüsün bölgede yaygın olduğunu gösteriyor.

VİRÜSÜN KAYNAĞI ARAŞTIRILIYOR

Araştırma ekibi, virüsün kaynağını belirlemek amacıyla bölgede bulunan keneler, evcil hayvanlar ve vahşi hayvanlar üzerinde kapsamlı ekolojik incelemeler gerçekleştirdi. Bu çalışmalar neticesinde koyun, domuz ve atlarda virüs tespit edildi ve bu hayvanların virüsün potansiyel taşıyıcıları olabileceği öne sürüldü.

Şu ana kadar Sulak Alan Virüsü yalnızca Çin’in kuzeydoğusunda saptandı. Ancak bu virüsü taşıyan kenelerin Avrupa ve Asya’da geniş bir dağılım alanına sahip olması, virüsün daha geniş bir coğrafyaya yayılmış olabileceğini düşündürüyor.

KENE ISIRIKLARI ZOR FARK EDİLİYOR 

Yeni kene kaynaklı hastalıkların tespitindeki artışın sebepleri arasında, bu tür hastalıkların genellikle ateş, baş ağrısı ve yorgunluk gibi spesifik olmayan belirtiler göstermesi yer alıyor. 
Bu durum, hastalıkların başka hastalıklarla karıştırılmasına neden olabiliyor. Ayrıca, kene kaynaklı hastalıklar bulaşıcı olmadığından büyük çaplı salgınlar şeklinde ortaya çıkmamaktadır, bu da tanı koymayı zorlaştırıyor.

Kene ısırıklarının fark edilmemesi de yaygın bir durum. Keneler, genellikle vücudun arka bölgelerine yapıştıkları için fark edilmeleri güç oluyor. Birçok hasta, kene ısırıldığının farkında bile olmuyor.Ancak yeni genetik analiz yöntemleri sayesinde daha önce bilinmeyen patojenlerin tespit edilmesi mümkün hale geldi. Yine de bu tür hastalıkların teşhisi için tıbbi farkındalık hâlâ yetersiz.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KENE KAYNAKLI HASTALIKLAR 

Son yıllarda kene kaynaklı hastalıkların dağılımında gözlemlenen değişiklikler, iklim değişikliğinin etkilerini yansıtıyor. İklim değişikliği, kenelerin etkinlik dönemlerini ve yaşadıkları bölgeleri etkileyerek, daha önce kene popülasyonunun uygun olmadığı alanlarda hastalık riskini artırabiliyor. Örneğin, daha önce sadece Asya ve Avrupa’nın belirli bölgelerinde görülen kene kaynaklı ensefalit virüsü, son dönemde Hollanda ve Birleşik Krallık’ta da tespit edilmeye başlandı.

Kene kaynaklı hastalıklardan korunmak amacıyla ormanlık ve çayırlık alanlarda yürüyüş yaparken uzun pantolon giymek ve böcek kovucu spreyler kullanmak önemlidir. Kene tarafından ısırıldığınızda ise derhal bir doktora başvurmanız önerilmektedir.

Bakmadan Geçme