Cinayetler durdurulamıyor

Geçtiğimiz Haziran ayında gazetemizin manşetine taşıdığımız '15 yılda 4 bin 320 cinayet' haberimizle kadınların vahşice öldürüldüğünü,...

Geçtiğimiz Haziran ayında gazetemizin manşetine taşıdığımız ‘15 yılda 4 bin 320 cinayet’ haberimizle kadınların vahşice öldürüldüğünü, 21 ton 600 litre kan aktığını paylaşmıştık. Ağustos 2023 itibarıyla ise ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız’ platformunda yer alan numaratöre göre öldürülen kadınların sayısı 4 bin 386’ya yükseldi.

İLK 7 AYDA 19 KADIN

‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız’ platformunda yer alan verilere göre 2023 Haziran ayında erkekler tarafından 22 kadın öldürüldü, 27 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Temmuz ayında ise erkekler tarafından 25 kadın öldürüldü, 9 kadın şüpheli olarak ölü bulundu.

Kadın cinayetlerine iller bazında bakıldığında ise İzmir’de ocak ayında 3 kadın, şubat ayında 1 kadın, mart ayında 2 kadın, nisan ayında 3 kadın, mayıs ayında 3 kadın, haziran ayında 6 kadın, temmuz ayında 1 kadın, yılın ilk 7 ayında ise toplamda 19 kadın öldürüldü. Türkiye genelinde ise 148 kadın yılın ilk 7 ayında öldürüldü.Ülkemizde kadınlar cinayete kurban gidiyor. Hem yetkililerin söylemleri hem de geleneksel medya ve yeni medya ortamlarında yer alan haberler kısa süre içerisinde unutulup gidiyor.

 BİREYSEL SİLAHLANMA

Türkiye’de bireysel silahlanma eğilimi her geçen gün artarak devam ediyor. Bu durum, silah sahibi olan şiddet taraftarlarının çeşitli silahları kolayca elde etmelerine ve bu silahları kullanarak hem insanlara hem de sokaklardaki hayvanlara yönelik ciddi tehditler oluşturmalarına neden oluyor. Son zamanlarda, silah sahipleri sadece suç işlemekle kalmayıp, sosyal medya üzerinde silahla pozlar vererek, övünen kişilere de sıkça rastlanıyor. Bu durum, toplumda büyük bir kaygıya da neden oluyor.

SİLAHLI ŞİDDET OLAYLARINDA İZMİR’DE 118 ÖLÜM

Ege Bölgesi’nde silahlı şiddet olaylarına göz atıldığında, 2021 yılında 312 ölümlü, 479 yaralamalı toplam 492 olayın medyada yer aldığı görülüyor. Buna karşılık, 2022 yılında ise 308 ölümlü, 382 yaralamalı toplam 459 olayın medyaya yansıdığı ve silahlı şiddet olaylarının yüzde 6,71 oranında azaldığı gözlenmiştir. İzmir’de 2021’de 154 olayın basına yansıdığı bir ortamda, 2022’de 118 ölümlü, 90 yaralamalı toplam 138 olay yaşanmıştır. Aydın, Denizli gibi illerde de medyaya yansıyan şiddet haberlerinde azalmalar gözlemlenmiştir. Örneğin, 2021’de 16 olayın olduğu Kütahya’da, 2022’de 10 ölümlü, 29 yaralamalı toplam 27 olay yaşanmış; Manisa’da ise 2021’de 43 ölümlü, 43 yaralamalı toplam 56 olayın yaşandığı, 2022’de ise 30 ölümlü, 68 yaralamalı toplam 65 şiddet olayının medyaya yansıdığı görülmüştür.

Aydın’da 2021’de 42 ölümlü, 92 yaralamalı toplam 96 olayın medyaya yansıdığı, 2022’de ise 44 ölüm, 68 yaralının olduğu toplam 76 olayın daha az medyaya yansıdığı gözlemlenmiştir. İzmir ve Aydın gibi illerde olay sayısında azalma görülürken, Denizli gibi diğer bir ilde ise durum farklıdır. Örneğin, bir önceki yılda 41 ölüm, 56 yaralamalı toplam 66 olayın yaşandığı Denizli’de, 2022’de 30 ölüm, 39 yaralamanın olduğu toplam 44 silahlı şiddet olayı yaşanmıştır. Muğla’da da 2021’de 34 ölüm, 45 yaralamalı toplam 59 olayın yaşandığı, 2022’de ise 44 ölüm, 34 yaralamalı toplam 55 olayın medyaya yansıdığı görülmüştür.

SON 40 GÜNDE 23 CİNAYET

Son 40 gün boyunca İzmir’de meydana gelen ve basına yansıyan olaylara bakıldığında, 23 kişi cinayet sonucu hayatını kaybetti ve çok sayıda insan yaralandı. Bu konuda görüşlerini paylaşan Avukat Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, “Bir ay önce kabul edilen yasayla bu tür suçlara getirilen erken tahliye seçeneği, infaz sisteminde ciddi sorunları gün yüzüne çıkardı. Ayrıca bireysel silahlanma da endişe verici bir durum. Hukuk sistemi içindeki güvenin güçlendirilmesi elzem” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İzmir’de son 40 gün içerisinde yaşanan silahlı, bıçaklı ve benzeri kavgalar neticesinde, 23 kişinin cinayete kurban gitmesi ve birçok kişinin yaralanması, şehirdeki cinayetlerin rahatsız edici bir sıklığa ulaştığını gösteriyor. Avukat Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem ise yaşanan bu olaylar hakkında, infaz sisteminin temel sorunlarına işaret ederek, hukuk sistemine duyulan güvenin arttırılması gerektiğini belirtti.

Haber

Avukat Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem

 “TOPLUMDA GÜVEN SORUNU VAR”

En önemli sorunlardan bir tanesinin de bireysel silahlanma olduğunu vurgulayan Erdem, “Silah çok kolay ulaşılabilen bir araç haline geldi. Tabii bunun çok çeşitli sebepleri var. Ruhsatlı silah alma işini zorlaştırmanın, ruhsatsız silaha olan talebi artıracağı görülüyor. İnsanların silaha başvurmasının toplumda bir güven sorununun olduğunu gösteriyor. Öncelikle bu sorunu çözmek lazım. İnsanların can güvenliğinin tehlikeli olduğu durumlarda, ilk başta yaptıkları bir silahı sahiplenmek oluyor. Dolayısıyla hukuk sistemine olan güvenin tesisi ve insanların bu güvenlik duygusunun tatmini noktasında silaha olan talebin azaltılması lazım. Elbetteki silahla ilgili getirilen düzenlemeler günümüzün ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz, bunun güncellemesi düşünülebilir; ama tek başına çözüm de değildir. Benim düşünceme göre de ruhsatsız silah bulundurmanın ve taşımanın cezaları son derece düşüktür. Buradaki temel problemin hukuk sistemine olan güven. Bu yapılırsa, silaha olan talebin ve bu tür olayların azalacağını düşünüyorum” dedi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme