Çocuğunuz ateşlenince hemen ateş düşürücü vermeyin
Çocukların ateşlenmesi durumunda birçok ebeveynin paniğe kapılarak hemen ateş düşürücülere yöneldiğini belirten Acıbadem Kent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Avcı, ateşe karşı geliştirilen bu kaygının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Çocuğunuz ateşlenince hemen ilaç vermek doğru mu?
Dr. Avcı, ateşin bir hastalık değil, fizyolojik bir savunma yanıtı olduğunu vurgulayarak önemli uyarılarda bulundu.
Pediatrist Gamze Avcı, çocukların ateşlendiğinde birçok ailede "havale geçirme" korkusunun hakim olduğunu, bu nedenle de hemen ateş düşürücü ilaçlara başvurulduğunu ifade etti. Ancak bu yaklaşımın doğru olmadığını belirten Avcı, “Kaygının önüne geçilmesi için ateşin bir hastalık değil, fizyolojik bir cevap olduğu, korkulanın aksine ateşli havale ve beyin hasarı yapmadığı ve ateş düşürücüler ile engellenemediği bilinmeli.” dedi.
Ateşin, Latince kökenli bir kelime olup "ısıtmak" anlamına geldiğini hatırlatan Avcı, çocuk hastalıklarının yaklaşık üçte birinin ateş şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvuruyla gerçekleştiğini söyledi. Avcı, ateşin hastalığın kendisi değil, çoğu zaman başka bir hastalığın belirtisi olduğunu kaydetti.
“ATEŞİN BAĞIŞIKLIĞA KATKISI VAR”
Dr. Avcı, ateşin vücut için faydalı yönlerine dikkat çekerek, “Vücut ısısının artması ile birlikte enfeksiyonlardan koruyucu etki ortaya çıkmaktadır. Bu durum birkaç mekanizma ile birlikte olmaktadır. İlk olarak insanı enfekte eden patojenler sıklıkla 37 C ve altında çoğalmaktadır. İkinci olarak ısının yükselmesi ile antibiyotiklerin antimikrobial etkinliğinin arttığı gözlenmiştir. Üçüncü olarak vücut ısısının yükselmesi mikrobial yıkımla ilişkili artmış doğal bağışıklığın göstergesidir.” ifadelerini kullandı.
“Ateş fobisi, sıklıkla gördüğümüz ateş ile ilgili abartılı korkudur.” diyen Avcı, ailelerin bu nedenle gereksiz şekilde ateş düşürücü kullanmaya yöneldiğini vurguladı.
“VÜCUT ISISI DOĞRU ÖLÇÜLMELİ”
Dr. Avcı, ateş ölçümünün doğru yapılmasının tanı ve tedavi açısından büyük önem taşıdığını belirterek, “Koltuk altı ölçüm ile normal vücut ısısı 35-37.3 C, kulaktan ölçüm ile normal ölçüm ısısı 35.8-38 C arasında olmalıdır.” dedi.
Avcı, ateşin çoğu zaman viral enfeksiyonlara bağlı geliştiğini ve kendini sınırladığını belirterek, “40 C ve altında olmasının vücudun savunma sistemi için gerekli ve yararlı olduğunu, ayrıca korkulanın aksine ateşli havale ve beyin hasarı yapmadığını ve ateş düşürücüler ile engellenemediğini belirtip ateş esnasında artan sıvı ihtiyacı nedeni ile sıvı alımının iyi olması gerektiğini hatırlamalıyız.” dedi.
HEKİM ÖNERİSİ GEREKLİ
Pediatrist Avcı, çocukların ateşlenmesi durumunda her zaman ateş düşürücü kullanmanın gerekli olmadığını söyledi. "Normal görünümlü ateşli bir çocukta ateşin rutin tedavisi önerilmez" diyen Avcı, huzursuzluk olması durumunda ateşin düşürülmesinin fayda sağlayabileceğini ifade etti. “Bu açıdan hastanın ateşin tedavi edilip edilmemesi gerekliliği hastanın kliniğine göre karar verilmelidir.” diye konuştu.
Ateşli çocukların bulunduğu ortamın sıcaklığının 21-22 derece arasında tutulması gerektiğini belirten Avcı, ilaç kullanımının ise mutlaka hekim önerisiyle yapılması gerektiğini vurguladı.
HANGİ DURUMLARDA DOKTORA BAŞVURULMALI
Dr. Avcı, ailelerin çocuğu ateşlendiğinde zaman zaman paniklediğini ve doktora gidip gitmeme konusunda tereddüt yaşadığını belirterek, şu uyarılarda bulundu:
“Ateşle beraber cildinde döküntü varsa, ateşi düşmesine rağmen huzursuzluğu sürüyorsa, zor ve sık nefes alıyorsa, öksürük, hırıltı, kulak ağrısı, karın ağrısı, boğaz ağrısı, devamlı kusma, sık ishal, idrar yaparken yanma, idrar renginde değişme beslenme güçlüğü varsa doktora başvurulmalı. 3 ay altında tüm ateşli çocuklar doktora götürülmeli. Çocuğunuz 2 yaşından küçükse 24 saatten fazla, 2 yaş üzerinde ise 3 günden uzun süre ateşi devam ediyorsa, ağzında kuruluk, gözyaşının olmaması, göz küresinde ve bıngıldakta çöküklük, idrar miktarında azalma gibi sıvı kaybı bulguları varsa mutlaka doktor görmeli.”