Çocuğunuz sık sık baş ağrısından şikayet ediyorsa sebebi…
Günümüzde yalnızca yetişkinlerde değil, çocuklarda da yaygınlaşan diş sıkma alışkanlığı, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle gece uykusu sırasında fark edilmeden gelişen bu durum, çocukların hem çene yapısını hem de genel yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.
Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, diş sıkmanın, çene ve çiğneme kaslarının farkında olmadan normalin dışında çalıştırılması sonucu oluştuğunu belirtiyor. “Yetişkinlerde bile diş sıkma alışkanlığını kontrol altına almak veya kalıcı bir tedavi önerisi sunabilmek henüz mümkün değilken, çocuklarda izlenmesi gereken yol hakkında doğru adımlar atmak gerekir.” uyarısında bulunan Demir, bu alışkanlığın erken dönemde fark edilip önlem alınmadığı takdirde ilerleyen yaşlarda kompleks tedaviler gerektiren sorunlara dönüşebileceğini vurguluyor.
STRES, OKUL HAYATI VE EV İÇİ HUZURSUZLUKLAR TETİKLİYOR
Çocukların stresli dönemlerinde bu alışkanlığı geliştirebildiğini aktaran Demir, “Çocukların aktif spor hayatları, sınav dönemlerindeki yarış maratonları, okullardaki akran zorbalığı, ebeveynlerden ilk ayrılışlarla birlikte kreş veya yeni bir okula adaptasyon süreçleri, ebeveynlerle yaşanılan iletişim problemleri veya ev ortamında yaşanan huzursuzluklar artık çok küçük yaşlardan itibaren hastalarımızı bruksizm yani diş sıkma alışkanlığı tanısıyla takip etmemize sebep oluyor.” dedi.
Bruksizmin çocuklarda fark edilmesinin zor olduğunu vurgulayan Demir, “Genç bireylerdeki diş sıkma alışkanlığı da yetişkinlerde olduğu gibi, uyku sırasında başlayabilir veya gün içinde tekrarlayabilir. Diş sıkma alışkanlığına, diş gıcırdatma da eşlik edebilir. Yaşı küçük olan hastalarımızda farkındalık yaratmak çok daha zor olduğu için, bruksizm tanısı koyduğumuz hastalarımızda asıl sorumluluk ise ebeveynlere düşmektedir.” ifadelerini kullandı.
İLK İŞARETLER OLABİLİR
Diş sıkma alışkanlığının belirtilerine dikkat çeken Dt. Nurgül Demir, “Diş sıkmaya diş gıcırdatma da eşlik ediyorsa çocuğunun diş sıktığının farkına varabilir; ancak sadece diş sıkma alışkanlığı olan hastalarımızda teşhis genellikle kulak ağrısı, baş ağrısı, uyku düzensizlikleri gibi şikayetler oluşmaya başladığında konulur.” dedi.
Demir, diş muayenesinde ortaya çıkan aşınmalar, çatlaklar, kırıklar ve çene ekleminde ağrının erken teşhis açısından önemli olduğunu ifade ederek, “Hastadan alınan detaylı bir tıbbi hikaye ile etkene ve hastaya yönelik bir takip planlaması yapılarak, ileride oluşacak problemlerin önüne geçilebilir.” diye konuştu.
BU 5 NOKTAYA DİKKAT!
Bruksizmin çocuklarda yaygınlaşmasıyla birlikte tedavi seçeneklerinin sınırlı olduğuna dikkat çeken Dt. Nurgül Demir, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı:
“Gece uyku sırasında çocuğun diş gıcırdattığı duyulduğu takdirde, derin uykudan uyandırmak, alışkanlık sırasında çiğneme kasları ile iletilen kuvvetin gücünü azaltarak meydana gelen hasarın azaltılmasında yardımcı olacaktır.”
“Sakız çiğnemek çiğneme kaslarının sürekli aktifleştirilerek güçlenmesine, diş sıkma sırasında çene eklemine ve dişlere daha fazla kuvvet iletilmesine sebep olabilir. Diş sıkma alışkanlığı kontrol altına alınana kadar çocukların sakız çiğnemesi mümkün olduğu kadar engellenmelidir.”
“Elma, hamburger gibi besinler parçalara bölünerek tüketilmeli, ağız açık konumda çene eklemine kontrolsüz kuvvet iletilmesinden kaçınılmalıdır.”
“İleri seviyede diş sıkan çocuklarda, zaman içinde dişlerde aşınmalar ve alt yüz boyutlarında düşme meydana gelebileceği için, gerektiği takdirde prefabrike kaplamalar ile dişlerin düşme yaşlarına kadar ağızda tutulması sağlanmalıdır.”
“Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı kontrol altına alınana kadar, rutin çocuk diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.”