Çocuğunuzu bahar alerjisinden nasıl korursunuz?

Bahar ayları, çocuklar için doğanın uyanışını ve özgürce vakit geçirmeyi simgelese de, alerjik nezle (rinit) gibi sağlık sorunları, özellikle baharda ortaya çıkan sıkıntılar arasında yer alır.

Bahar alerjisi, çocuklarda hapşırma, burun akıntısı ve kaşıntıya neden olan önemli bir sağlık problemidir. Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Arslan, ailelerin bu durumu nasıl kontrol altına alabileceğini anlattı.

BAHAR ALERJİSİ VE BELİRTİLERİ 

Uzm. Dr. Mesut Arslan, alerjik nezlenin iki ana grupta incelendiğini belirtti: "Bahar nezlesi, çimen, ağaç ve ot polenlerine bağlı gelişirken, perennial alerjik nezle ev tozu akarı, hamamböceği, küf ve evcil hayvanlar gibi etkenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bahar aylarında burun akıntısı ve tıkanıklığı yaşayan hastaların çoğu, bahar nezlesi şikayetiyle başvurur."

Alerjik nezlenin en yaygın belirtileri arasında sıkça tekrarlayan burun akıntısı, aksırık nöbetleri ve burun tıkanıklığı bulunuyor. Uzm. Dr. Arslan, "Aksırıklar arka arkaya 10-20 atak şeklinde olabilir ve burun akıntısı, su gibi ve bol miktarda olur" diyerek belirtilerin sıklıkla gözlemlenen durumlar olduğunu vurguladı.

BAHAR ALERJİSİ İLE SOĞUK ALGINLIĞI KARIŞTIRILABİLİR 

Alerjik nezle, genellikle soğuk algınlığıyla karıştırılabiliyor. Ancak, Uzm. Dr. Mesut Arslan, alerjik nezle şüphesi oluştuğunda, uzun süren burun akıntısı ve iyileşme göstermeyen semptomlarla karşılaşıldığında doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

ALERJİYE KARŞI NE YAPILMALI?

Bahar alerjisini önlemek için alerjiye neden olan maddelerden uzak durmak oldukça önemli. Aileler, çocuklarının polenlere karşı alerjisi varsa, tozlaşmanın sık olduğu aylarda onları yeşil alanlardan uzak tutmalı. Uzm. Dr. Arslan, çevresel tedbirlerin yeterli olmadığı durumlarda ilaç tedavisi ve immünoterapinin de etkili yöntemler olduğunu belirtti.

İLAÇ VE AŞI TEDAVİSİ 

Eğer alerji belirtileri ilaçlarla geçmezse, "immünoterapi" adı verilen aşı tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi ile çocuğun bağışıklık sistemi, alerjene karşı duyarsızlaştırılır. Uzm. Dr. Arslan, bu tedavi yönteminin uzun vadede alerjiye karşı doğal bir çözüm sunduğunu söyledi.

Bahar alerjileri çocuklar için rahatsız edici olabiliyor, ancak doğru önlemler ve tedavi yöntemleri ile bu süreç daha kolay yönetilebilir. Ailelerin alerji belirtilerine dikkat etmesi ve gerektiğinde uzman yardımı alması, çocuklarının sağlığını korumak için çok önemlidir.