Çocuklarda kasık fıtığına karşı uyanık olun!

Kasık bölgesindeki şişlik, hayati riskin habercisi olabilir. Tüm detaylar haberimizde...

Çocuklarda sık karşılaşılan cerrahi rahatsızlıklardan biri olan kasık fıtığı, özellikle erkek bebeklerde ve erken doğanlarda daha yüksek oranda görülüyor. Sinsice ilerleyebilen bu durum, erken teşhis edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Acıbadem Kartal Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Teoman Şen, kasık fıtığının belirtilerini, risklerini ve tedavi yöntemlerini anlattı; aileleri uyardı.

Kasık fıtığının, doğum sonrası kapanması gereken kasık kanalının açık kalmasıyla oluştuğunu belirten Dr. Şen, bu durumun bebeklerde genellikle kasık bölgesinde oluşan yumuşak bir şişlikle kendini gösterdiğini ifade ediyor. “Fıtık genellikle ilk bir yaş içinde ortaya çıkar ve çoğu zaman bebek altı aylıkken fark edilir. Prematüre bebeklerde görülme oranı ise yüzde 16 ile 25 arasında değişir” diyen Şen, ebeveynlerin banyo veya alt değiştirme sırasında şişliği fark ettiğini söylüyor.

BELİRTİ VERMEDEN İLERLEYEBİLİR

Kasık fıtıkları zaman zaman aylar hatta yıllar boyunca belirti vermeyebilir. Ancak fıtık, ağlama, öksürme, ıkınma gibi karın içi basıncını artıran durumlarda belirgin hale gelir. Daha büyük çocuklarda ise özellikle egzersiz sırasında kasık bölgesinde ağrı şikayetleri görülebilir. Şen, “Bazı çocuklarda şişlik fındık kadar küçük olabilirken, bazılarında yumurta büyüklüğüne kadar çıkabilir” şeklinde konuşuyor.

ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR

Dr. Teoman Şen, kasık fıtığında erken tanının hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, boğulmuş fıtık riskinin özellikle yaşamın ilk altı ayında yüksek olduğunu vurguluyor. “Fıtığın boğulması; bağırsağın ya da iç organların fıtık kesesi içinde sıkışıp kalmasına yol açar. Bu da acil cerrahi müdahaleyi gerektirir. Erken tanı ile bu tür komplikasyonların önüne geçilebilir” diyor.

YANLIŞ BİLGİLERE İNANMAYIN 

Toplumda kasık fıtığının kendiliğinden geçebileceğine dair yaygın ama yanlış bir inanç olduğunu belirten Dr. Şen, “Halk arasında duyulan ‘Geçer’, ‘Ameliyata gerek yok’ gibi söylemler doğru değil. Fıtık, kendi kendine kaybolmaz. Ancak fıtığa benzeyen bazı durumlar –örneğin hidrosel ya da inmemiş testis– zamanla düzelebilir ve bu, ailelerde kafa karışıklığına neden olur” ifadelerini kullanıyor.

Krem, fıtık bağı ya da külodu gibi alternatif yöntemlerin ise çözüm olmadığını söyleyen Şen, bu tarz uygulamaların tanı ve tedavide gecikmeye yol açarak durumu daha da karmaşık hale getirdiğine dikkat çekiyor.

CERRAHİ MÜDAHALE ÖNEMLİ 

Kasık fıtığının tedavisinde cerrahi müdahalenin şart olduğunu ifade eden Dr. Şen, “Tanı konduktan sonra hızlı hareket edilmeli. Bazı çalışmalar, bir ay içinde yapılan ameliyatla komplikasyon riskinin yüzde 90 oranında azaltılabileceğini gösteriyor” diyor. Günübirlik cerrahiyle güvenli bir şekilde yapılan bu işlemde en sık kullanılan yöntem ise “yüksek ligasyon” adı verilen açık cerrahi teknik.

Ayrıca laparoskopik onarım gibi farklı tekniklerin de uygulanabildiğini belirten Şen, yetişkinlerdeki fıtık türleriyle çocuklardakinin oluşum şekli ve tedavi yaklaşımının farklılık gösterdiğini sözlerine ekliyor.