• Haberler
  • Eğitim
  • Çocukların beslenme sorunu büyüyor: Kantin fiyatları el yakıyor!

Çocukların beslenme sorunu büyüyor: Kantin fiyatları el yakıyor!

Okul kantinlerindeki fiyatlar, öğrencilerin sağlıklı beslenmesini adeta imkansız hale getiriyor. İzmir'de devlet okulunda okuyan öğrenciler bir tost için 80 TL, tost ve ayran için 100 TL, poğaçalar için 20 TL ödemek zorunda...

Türkiye'de okul kantinlerindeki fiyatlar, öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenmesini ciddi şekilde zorlaştırıyor. İzmir Kantinciler Odası'nın belirlediği tavan fiyatlar dahi, velilerde endişe yaratırken, İzmir'deki devlet okullarında su hariç 20 TL'nin altında nerdeyse hiçbir ürün bulunmuyor.

Özellikle en temel gıdaların başında gelen tost için 80 TL, çikolatalar için 20-30 TL, meyve suları için 25 TL ve su için 10-15 TL gibi yüksek ücretler talep eden kantinciler, velileri kara kara düşündürüyor.

ÖĞRENCİLERİN BESLENME HAKKI TEHDİT ALTINDA

Her çocuğun sağlıklı ve düzenli beslenme hakkına sahip olduğunu söyleyen Veli-Der İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Turgut Aydın, "Sağlıklı ve dengeli beslenemeyen çocuklar yaşadıkları sağlık sorunları nedeniyle okula gidemeyecek ve bu kez de eğitim haklarından mahrum kalacaklar. Bu yüzden okullarda bir öğün yemek ve sağlıklı su verilmesi çok önemli" dedi.

Bu sebeple, veli dernekleri ve eğitim sendikalarının yanı sıra çok sayıda emek ve meslek örgütünün içinde yer aldığı 'Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu'nun kurulduğunu söyleyen Turgut Aydın, çocuklara okullarda 1 öğün yemek ve sağlıklı su verilmesi için mücadelelerini sürdürdüklerini söyledi.

Çocukların beslenme sorunu büyüyor: Kantin fiyatları el yakıyor!

"2-3 ÇOCUKLU BİR AİLENİN AYLIK KANTİN MASRAFI 4-6 BİN TL"

 

Özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşanan krize dikkat çeken Aydın, "Yoksul aileler, çocuklarının beslenme çantasına bir şey koyamıyor veya sadece bir dilim ekmek koyabiliyor. Çocuklarının ceplerine zaten harçlık koyamıyorlar. Fiyatlar 100 TL'ye dayanmış, çocuk nasıl alışveriş yapacak? Diyelim ki o 100 lirayı bir şekilde veriyorlar ama bu ailelerin çoğu asgari ücretle veya tek maaşlı geçinen aileler. Aylık 20 gün okula giden çocuğun kantin masrafı; sadece, tost ayran ve su tüketilince bile 2 bin TL... Eğer bir ailenin iki veya daha fazla çocuğu varsa bu rakamlar 4 bin TL ile 6 bin lira arasında değişiyor. Şimdi 17 bin TL asgari ücret alan bir ailenin kantin masraflarını karşılaması mümkün mü? diye sordu.

Hayat pahalılığı nedeniyle ailelerin çocuklarını okula gönderemediğine vurgu yapan Aydın, "Masrafları karşılayamayan aile bu sefer çocuğunu okula yollamıyor. Bu da genelde de bu kız çocukları oluyor. Yani ekonomik sorunlar çocukların eğitim haklarını ellerinden alıyor” dedi.

"KANTİNLER DENETLENMİYOR!"

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullara personel hatta tuvalet kağıdı bile tahsis edemedeğine dikkat çeken Aydın, okullardaki kantin fiyatlarının da Kantinciler Odası'nın belirlediği tavan fiyatlarının üzerinde olduğunu belirterek, "Bu kartin fiyatları denetlenmiyor. Eğer denetlenmiş olsaydı odanın belirlediği fiyatların üzerinde satışlar yapılmazdı" dedi.

İzmir'de Kantinciler Odası tarafından devlet okullarında belirlenen tavan fiyat listesi şu şekilde:

Çocukların beslenme sorunu büyüyor: Kantin fiyatları el yakıyor!

 

Bakmadan Geçme