• Haberler
  • Çevre
  • Çöl tozu İzmir'i sardı: Sağlık uyarıları artıyor

Çöl tozu İzmir'i sardı: Sağlık uyarıları artıyor

İzmir'e çöl tozu bulutu çöktü! Peki, Afrika'dan gelen bu tozlar gerçekten doğaya nasıl katkı sağlıyor? Hava griye dönerken, çöl tozları şehri nasıl etkiledi? Astım hastaları için maskelerin önemi ne? Bu tozlar ne kadar sürecek ve ne gibi sağlık sorunlarına yol açabilir? Detaylar haberimizde:

İzmir, son günlerde Afrika üzerinden gelen çöl tozu bulutlarının etkisi altına girdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından, Batı Afrika ülkesi Mali’den gelen çöl tozları, kenti sis gibi sararak havanın rengini griye döndürdü. Tozların etkisiyle şehrin her iki yakası da zor bir şekilde görüldü. Bu fenomen, drone ile havadan görüntülenerek kayda alındı. Çöl tozlarının İzmir’de yarattığı etkiler arasında, araçların çamura bulanması ve otomobillerin kirlenmesi de yer aldı.

“YÜZDE 30'LUK BİR KESİMİ ÇÖL OLMAK ZORUNDA”

Çöl tozu İzmir'i sardı: Sağlık uyarıları artıyor

İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, çöl tozlarının doğa için son derece faydalı olduğunu vurguladı. Yaşar, bu tozların içerdikleri besleyici elementler ve aminoasitler sayesinde doğaya katkı sağladığını söyledi. Çöl tozlarının baharın habercisi olduğunu belirten Prof. Dr. Yaşar, "Her yıl mart ayının son günlerinde çöl tozu taşınımı başlar ve baharı müjdeler. Bütün ağaçlar uyanmaya başlar. Çöl tozları yaşamın olmazsa olmazlarıdır. İçlerinde her türlü besleyici element ve aminoasitler vardır. Her yer yeşil olamaz. Mutlaka dünyanın yaklaşık yüzde 30'luk bir kesimi çöl olmak zorunda. Her yıl yaklaşık 2 milyar ton çöl tozu, rüzgarlar tarafından çöllerden alınır ve bütün dünyaya serpiştirilir. Ormanların bütün sebebi çöl tozlarıdır. Eğer çöl tozları varsa ormanlar vardır. Çöl tozları olmazsa dünyada yeşillik kalmaz. Doğa için müthiş avantajlı bir şeydir. Çöl tozlarının doğaya katkısı çok fazladır. Ne kadar çöl tozu varsa o kadar verimli bir yıl geçer" şeklinde konuştu.

Çöl tozu İzmir'i sardı: Sağlık uyarıları artıyor

ÇÖL TOZU ALERJİLERİ ARTABİLİR

Prof. Dr. Yaşar, çöl tozlarının yalnızca doğaya değil, insanların sağlığına da etkileri olabileceğini belirtti. Bu tozların özellikle bahar alerjilerini tetikleyebileceğine dikkat çeken Yaşar, çam ağaçlarının polenlerinin çöl tozları ile birleşerek sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Tozların etkisiyle hapşırıkların normalden daha uzun süre havada kalabileceğini ve baş ağrısı, göz yaşarması gibi rahatsızlıkların yaşanabileceğini belirtti.

Çöl tozu İzmir'i sardı: Sağlık uyarıları artıyor

“BÜTÜN İNSANLARI DA ENFEKTE EDER”

Özellikle astım hastalarına yönelik uyarılarda bulunan Prof. Dr. Yaşar, "Çöl tozları geldiği zaman örneğin çam ağacı 12 buçuk milyar polen bırakır. Arabaların üzerinde görülen sarı lekeler de polendir. Normal bir hapşırık yaklaşık 4 saniyede aşağı iniyorsa, çöl tozlarının olduğu dönemlerde hapşırıklar yaklaşık 1 dakika havada kalır. Oradan geçen bütün insanları da enfekte eder. Çöl tozlarının maksimum seviyeye ulaşma zamanı Nisan ayının başlarıdır. İnsanlarda, kuru öksürük, göz yaşarması ve baş ağrısı gibi etkilere sebep olabilir. Astım sorunu olanların da özellikle maske takması gerekir. Bu maskeler, 15 Nisan'a kadar da takılı kalmalı" ifadelerini kullandı.

Çöl tozu İzmir'i sardı: Sağlık uyarıları artıyor