COP29'un ev sahibi gaz üretimini arttırıyor

Bilim insanları, ülkenin planının aksine bu dönemde küresel ısınmayı sınırlamak adına fosil yakıt üretiminin hızlı bir...

Bilim insanları, ülkenin planının aksine bu dönemde küresel ısınmayı sınırlamak adına fosil yakıt üretiminin hızlı bir şekilde azaltılması gerektini belirtiyor.

Guardian ile özel olarak paylaşılan bir analize göre, bu yılki BM iklim görüşmelerine ev sahipliği yapacak Azerbaycan, fosil yakıt üretimini önümüzdeki 10 yılda üçte bir oranında artırmayı planlıyor.

Tahmin, COP29’a ev sahipliği yapacak ülkenin önümüzdeki 10 yıl içinde yıllık gaz üretimini yaklaşık 12 milyar metreküp (bcm) artıracağını gösteriyor. Önümüzdeki 10 yıllık süreç, küresel ısınmayı sınırlamak adına fosil yakıt üretiminin azaltılması gereken çok önemli bir dönem olarak kabul görüyor.

Azerbaycan, Hazar Denizi’ndeki dünyanın en büyük gaz yataklarından biri olan Şahdeniz’e sahip ve Global Witness kampanya grubu tarafından Rystad Energy’deki analistlerden elde edilen verilere göre, önümüzdeki 10 yıl içinde 411 milyar metreküp gaz çıkarması bekleniyor. İşlem, 781 milyon ton karbondioksit salımına yol açacak ki bu Birleşik Krallık’ın yıllık karbon emisyonunun iki katından fazla.

Rakamlar, Azerbaycan’ın mevcut gaz üretiminin yanı sıra geliştirilmesi için onaylanmış rezervleri ve petrol ve gaz şirketleri tarafından değerlendirilen ancak geliştirilmesine henüz izin verilmeyen rezervlerinin analizine dayanıyor. Uzmanlar, ülkenin yıllık gaz üretiminin bu yıl tahmini 37 bcm’den 2033’te 49 bcm’ye çıkmasının muhtemel olduğunu öne sürüyor.

İhtiyatlı analiz, var olduğu tahmin edilen ancak sondajla henüz kanıtlanmayan ve önümüzdeki 10 yıl içinde geliştirilebilecek gaz rezervlerini içermiyor. Aynı zamanda Azerbaycan’ın hidrokarbonun sıvı bir formu olan LNG üretimine yönelik tahmini de kapsam dışı bırakıyor.

Azerbaycan hükümeti, neredeyse iki yıl önce Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın yerini almaya çalışıyor. Geçen ay Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, ülkenin 2027 yılına kadar Avrupa’ya gaz ihracatını ikiye katlama “hedefine doğru emin adımlarla ilerlediğini” söyledi. Ayrıca Türkiye ve Gürcistan’a da gaz ihraç ediyor.​

Aliyev hükümeti geçen hafta, devlete ait petrol ve gaz şirketinin eski bir yöneticisini bu Kasım ayında Bakü’de yapılması planlanan COP29 iklim müzakerelerinin başkanı olarak atadı. Muhtar Babayev, petrol ve gaz şirketi Socar’daki 26 yıllık kariyerinin ardından 2018’de Azerbaycan’ın ekoloji ve doğal kaynaklar bakanı olarak görev almaya başlamıştı.

Bu atama, COP28’in Başkanı olarak seçilen Sultan Al Jaber’i akıllara getirdi. Al Jaber, COP28 Başkanlığı görevi sırasında Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) CEO’lu görevine de devam etmişti.

Global Witness’ın kıdemli kampanyacısı Dominic Eagleton şunları söyledi: “İklim çöküşüne doğru hızla ilerlerken, şimdi bizden geleceğimizi, petrol devleri tarafından desteklenen ve gaz üretimini büyük ölçüde artıran Azerbaycan’ın ellerine bırakmamız isteniyor. İklim politikalarının, dünyayı petrol ve doğalgaza bağlı tutma konusunda çıkarı olan ülkeler tarafından değil, iklim liderleri tarafından yürütülmesine ihtiyacımız var.”

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme