Cumhur İttifakı’ndan taviz yok

İspanya ve İtalya temasları sonrası yurda dönerken açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı olarak...

İspanya ve İtalya temasları sonrası yurda dönerken açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı olarak duruşlarından taviz vermeyeceklerini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iade-i ziyaretin ardından CHP’den gelen açıklamalara tepki gösterdi. Erdoğan, “Biz iade-i ziyareti yapmak suretiyle siyasete bir yumuşama, bir kibarlık getirelim dedik. Ama bu kibarlıktan anlamayanlar İstanbul’da basın toplantısı yaptılar ve orada belli ki birilerinin etkisi altında kaldılar. Demek ki bazı yerlerden onay aldılar” dedi.
İki ülke arasında 12 yeni anlaşma imzalandığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Muhtelif alanlarda imzaladığımız 12 anlaşmayla ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendirdik. Bu arada TCG Anadolu, İspanya’yla savunma sanayi iş birliğimizin sembolüydü. Şimdi yaptığımız görüşmelerle birlikte artık bunun bir üst segmentine geçme kararı aldık ve bunun da adımını attık.” dedi.
Erdoğan, görüşmeler sırasında bölgesel konuların da ele alındığını belirterek, “İspanya’nın Filistin’i tanıma kararıyla ilgili olarak duyduğumuz memnuniyeti yine kendisiyle paylaştım. Sayın Sanchez’in tüm baskılara rağmen Filistin’in halklı mücadelesine verdiği destek her türlü takdire şayandır. İsrail-Filistin ihtilafının çözümünde inşallah bundan sonra da İspanya ile dayanışma içinde hareket edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Avrupa Parlamentosu seçimlerinin, Türkiye’nin kaygılarını haklı çıkardığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Medeniyetler İttifakı girişimini hayata geçiren iki ülke olarak, İslam ve yabancı düşmanı akımlara dair ortak endişelerimizi dile getirdik. Zaten 20’nci yıla giriyoruz ve Medeniyetler İttifakı’nda 20’nci yılla ilgili de müşterek bir hazırlık yapacağız. Gelecek yıl 20’nci yıl dönümüne erişeceğimiz Medeniyetler İttifakı çerçevesinde diyalog ve karşılıklı anlayışa vurgu yapan faaliyetler düzenleme imkanlarını da gözden geçireceğiz. 8. Hükümetlerarası Zirve Toplantımızın ve Madrid’deki istişarelerimizin İspanya ile ilişkilerimizin güçlenmesine önemli katkılar yapacağına inanıyorum” dedi.

İspanya’daki temaslarının ardından İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin davetiyle İtalya’ya geçtiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada G7 Liderler Zirvesi’ne katıldıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüşlerimizi zirve marjında gerçekleştirilen Afrika ve Akdeniz ile yapay zeka ve enerji konulu yüksek düzeyli oturumda mevkidaşlarımızla paylaştık. Bölgemizin karşı karşıya kaldığı çok boyutlu tehdit ve meydan okumalar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Gazze özelinde mevcut uluslararası sistemin ve kurumların asli görevlerini yerine getirme noktasında sınıfta kaldıklarını bir kez daha açıkça ifade ettim. İnsanlığın mazlumların sesine kulak veren çok daha adil bir dünyada yaşamasının mümkün olduğuna işaret ettim” diye konuştu.
Zirvede bazı G7 ülkelerinin liderleriyle bir araya geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zirve hitabında Gazze’de acil kalıcı ateşkes ilan edilmesi ve insani yardımların kesintisiz akışının sağlanması için bir kez daha çağrıda bulundum” dedi.
HABER MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme