Cumhurbaşkanı Erdoğan Macaristan’a gidecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 18 Aralık’taki Budapeşte ziyareti, Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerde önemli bir döneme işaret ediyor....

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 18 Aralık’taki Budapeşte ziyareti, Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerde önemli bir döneme işaret ediyor.

1923 yılında İstanbul’da imzalanan Dostluk Anlaşması ile 1. Dünya Savaşı sonrasında kesilen diplomatik ilişkiler yeniden tesis edilmişti. Aradan geçen 100 yılın ardından bu tarihi anlaşmanın yıldönümü, Erdoğan’ın ziyareti vesilesiyle bir kez daha önem kazanacak.

Erdoğan’ın ziyareti sırasında, tarihi öneme sahip bu günün yanı sıra, iki ülke arasındaki siyasi, diplomatik ve ekonomik ilişkilerin değerlendirileceği öngörülmektedir. Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ve Başbakan Victor Orban’ın da katılacağı görüşmelerde, Türkiye ve Macaristan arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkiler ele alınacak. Ayrıca Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı da gerçekleştirilecek ve iki ülke bakanları ilişkileri tüm boyutlarıyla değerlendirerek yeni anlaşmalara imza atacaklar.

Tarafların öncelikli hedeflerinden biri, ticaret hacmini artırmak. Geçen yılın 10 aylık döneminde ulaşılan 3,3 milyar dolarlık ticaret hacmi, ilk aşamada 6 milyar dolara çıkarılması hedeflenmektedir. Ayrıca, ilerleyen süreçte bu rakamın 10 milyar dolar seviyesine yükseltilmesi için atılacak adımlar da ele alınacaktır.

Türkiye, Macaristan’a motorlu kara taşıtları, makineler, pamuklu mensucat gibi çeşitli ürünleri ihraç etmektedir. Bunun yanı sıra Macaristan’dan ithal edilen ürünler arasında makineler, kazanlar, plastik ve plastik ürünler, motorlu kara taşıtları ile organik kimyasal ürünler bulunmaktadır.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme