Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan zam açıklaması

Yeni Kiraz’dan Semi Tektaş’ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuda çalışan 700 binden fazla işçinin...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan zam açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni Kiraz’dan Semi Tektaş’ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuda çalışan 700 binden fazla işçinin zam oranını açıkladı. İşçilere yüzde 45 zam yapılacak, en düşük aylık 15 bin liraya çıkacak. KAMU-SEN Başkanı İrfan Toksoy zammın yeterli olmadığını ama alım gücünü kolaylaştırabileceğini ekledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kamu çalışanlarına yapılan zam ve alınan karalar hakkında şu şekilde açıklamalarda bulundu; ”Ülkemin menfaatlerini ve vicdanımı bir kenara koymadan hasbi bir değerlendirme yapalım istedim. Bana gelen bilgileri aşmaya gayret ettim. Bu protokolle yaklaşık 700 bin kardeşimizin 2023-2024’te alacağı ücretin çerçevesini belirliyoruz. Bu toplu iş sözleşmesi çerçevesiyle, refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz, böylece en düşük kamu işçisi ücretini 15 bin liraya çıkıyor. Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz. Gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerin çıplak ücretlerine yüzde 10’luk ilave yapıyoruz. Gece çalışan kamu çalışanlarının da ücretlerinin yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70’lik artışa gidiyoruz. Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz.” 

Haber

‘BEKLENTİMİZ YOKSULLUK SINIRININ ÜSTÜNE ÇIKILMASI’

En düşük kamu emekçisinin maaşının yoksulluk sınırı olan 30 binin üzerinde olmasının gerektiğini söyleyen Toksoy, “Enflasyon oranları çok yüksek, özellikle son bir buçuk yıldır sabit fiyat göremiyorsunuz. Maaşlara değil geçmiş dönemde bir maaşla ne kadar et alabiliyorsunuz, şimdi ne kadar alabiliyorsunuz ona bakmak gerekir. Devletin asli unsurları olan memurlar, kamu emekçileri enflasyon karşısında ezdirir, alım gücünü düşürürseniz bu insanlar başka alanlara yönelir. Böyle bir durumda devlet işleri aksar. Zamlar gözden geçirilmeli, beklentimiz yoksulluk sınırının üstüne çıkılmasıdır” sözlerini belirtti. 

Toksoy, asgari ücrete 2 yılda yaklaşık 3 katı kadar zam yapılırken kamu emekçilerine bu oranda zam yapılmadığını ekleyerek sözlerini şu şekilde bitirdi;” Asgari ücret 3 katı zam yapıyorsanız demek ki kaybınız da 3 katıdır. Ocakta verilen zam Mart’ta eridi, alacaklı durumdan verecekli duruma düştük.  Herkese insanca yaşanabilir şekilde zam yapılmalı, büyüme oranlarına oranla büyüme zammı da yapılmalıdır ki kamu emekçisi rahatlayabilsin. Bu artıştan emekliler ve memurlarında yararlanması gerekir.” (M.T.) 

Haber Merkezi 

Bakmadan Geçme