• Haberler
  • Gündem
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz OVP'ye destek istedi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz OVP'ye destek istedi

İzmir iş dünyasının davetlisi olarak ortak toplantıya katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dış ticaret açığı, cari açık ve enflasyon düşmeden OVP'den sapılmayacağını, enflasyona kalıcı çözüm, sürdürülebilir büyüme için yola çıktıklarını söyledi

İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası işbirliği ile İzmir Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen İzmir İş Dünyası Buluşması’na katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, iş dünyasına orta vadeli program ve hedefler konusunda detaylı bilgi verdi. Yılmaz, hedeflerinin dış ticaret açığı, cari açık ve enflasyonda kalıcı düşüş olduğunu vurguladı. 

Toplantıya İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban’ın yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya, Şebnem Bursalı, Eyyüp Kadir İnan, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, oda ve borsa ile iş dünyası derneklerinin başkan ve temsilcileri  katıldı. 

İş dünyasına haksız yüklenmeler olduğunu, bunun siyasette de yaşandığını söyleyen Cevdet Yılmaz, “Biz iş dünyası ile iftihar ediyoruz. Üretim, yatırım ve aldıkları risklerle ülke kalkınmasına destek oluyorlar. İzmir iş dünyası başta olmak üzere hepsine teşekkür ediyoruz” dedi.

Dünyanın iyi bir dönemden geçmediğini, bölgedeki savaşları, doğal afetleri hatırlatan Yılmaz, “Böyle zorlu dönemler aslında şirketler için ayrışma fırsatı olabilir. Problemli ortamlarda doğru işler yaparsanız, sorunlar fırsata döner. Türkiye de bu dönemden istifade edecek. Ülke olarak belirsizliklerden kurtulduk. Seçimlerle siyasi, OVP ile strateji belirsizliği bitti. Politikaları kararlı bir şekilde hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

Yılmaz, OVP ile uygulamaya aldıkları 4 temel politikayı şöyle sıraladı; 

1-    Enflasyonla mücadelede 3 yılda tek haneye düşeceğiz. Dezenflasyondan istikrarlı fiyat dönemine geçeceğiz.
2-    Büyümeyi istikrarlı seviyede sağlama alacağız. Sadece istikrar değil, kalkınma ile de eş zamanlı olacak.
3-    Sosyal refahı kalıcı olarak arttıracağız. Kalıcı düşük enflasyon, sürdürülebilir büyüme ortamında bunu sağlayacağız.
4-    Depremin yarısını saracağız. 
Tüm bu hedefleri tutturmak için rakamları sürekli revize ediyoruz. Dinamizm için bu gerekli. Geçen yıl 5.1 büyüdük. Kesintisiz olarak 10 yıldır büyüyoruz. 2021’de 21., bugün 17. büyük ekonomiyiz.  Satın alma paritelerine göre ise 11. büyük ekonomiyiz. 1,3 trilyon lira ekonomik büyüklük, 15 bin dolar kişi başı gelir, dünya ortalamasına göre küçümsenmeyecek rakamlar. Enflasyonist ortamda azımsanmamalı. Rakam kompozisyonu  önemli. Üretimden  mi , tüketimden mi, ithalattan mı, ihracattan mı sağlanıyor? 2024 2. çeyrekte dış talebin karşılanması iç talebi geçti. Bu yılı 3,5 büyüme ile kapatacağız. Revize ettik ama şartlara göre çok büyük revize değil. İhracatta bizi dış pazar büyümesi, kurdan daha çok etkiliyor. AB ve Ortadoğu-Kuzey Afrika pazarları ihracatımızın yüzde 60-70’ine karşılık geliyor. Bu pazarlarda da büyüme var. Emtia fiyatları da ılımlı seyrediyor. Dış talebe bağlı büyüme hedefimiz var. 

EYLÜL ENFLASYONU YÜZDE 50’NİN ALTINA İNECEK

Enflasyonla büyüme arasında orantı sorunu olabilir. Ama bu çelişki değil. Düşük enflasyon ile sürdürülebilir büyüme birlikte gider. OVP uygulamaya girdiğinde enflasyon bir miktar yükseldi ama artık düşüşe geçti. Eylül’de yüzde 50’nin altına inecek. Yılsonu hedefimiz 41,5. 2025’te yüzde 20, 2026’da tek haneli rakamlara inecek.”

Programın başarılı olması için siyasi ve toplumsal sahiplenmenin önemine işaret eden Yılmaz, “Cumhurbaşkanımız siyasi sahiplenmeyi gerçekleştirdi. İş dünyası ve STK’ların sahiplenmesi de önemli. Onların sahiplenmesine şükranlarımızı sunuyoruz. İstihdamda tahminlerden iyi gidiyoruz. İşsizlikte tek hanelere indik.  Özellikle kadın ve genç istihdamında başarılı gelişmeler var. Cari açıkta kalıcı düşüş sağlarsak, kalıcı kalkınmayı da sağlamış olacağız. Yoksa bir yerde tıkanır. Bunu çözme irademiz var. Yüzde 6,9’a kadar yükselmişti. 2023’ü yüzde 4 ile kapattık. Haziran’da yüzde 2,2 oldu. Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2’nin altına düştü. Yılsonu hedefimiz 1,7. Cari açık azaldıkça döviz ihtiyacı azalacak, dış borçlanma maliyeti düşecek. Cari açığı yüzde 2’nin altında tutmayı amaçlıyoruz. İhracatımız artıyor, ithalat azalıyor. Ticaret dengemiz düzeliyor. 78 milyar dolara inen dış ticaret açığında yılsonu hedefi  60 milyar dolar. Bu açığın kapatılmasında turizmin büyük katkısı var ama İzmir bu konuda potansiyelini tam kullanamıyor. Arzu edilen yerde değil” dedi.

CARİ AÇIK, BÜTÇE AÇIĞI DÜŞÜP, REZERVLER GÜÇLENİNCE RAHATLAYACAĞIZ

Türk Lirası’nın yeniden cazip hale geldiğinde, KKM’yi aşama aşama tasfiye ettiklerini belirten Cevdet Yılmaz, “Merkez Bankası brüt rezervlerimiz 98 milyar dolardan 150 milyar dolara yaklaştı. Depremi finanse etmemize rağmen bütçe açığımız düştü. Depreme 2,5 trilyon lira para harcadık. Bütçe açığında 2024 beklentimiz 4,9, 2025 için 3,1. Sonra 3’ün altına inmesini bekliyoruz. Cari açık, bütçe açığı düşüp, rezervler güçlendiğinde rahatlayacağız. Daha az riskli ülke olarak borçlanma maliyetimiz de düşecek. 3 derecelendirme kuruluşu da notumuzu arttırdı. OVP sadece para programı değil, maliye ve yapısal program. Kamu harcamalarımız milli gelire göre 1,5-2 puan düştü. Maliye Bakanlığı kanalıyla enflasyonla ciddi mücadele veriliyor. Yapısal reformlarla verimlilik, girişimcilik artacak” diye konuştu. 

Yılmaz, yapısal hedef politikaları da şöyle sıraladı; 
1-    Sanayi politikası ile yüksek katma değerli üretim. Sanayi alanları ile pazarlar arasında lojistik masrafını düşürecek çalışmalar yapıyoruz.
2-    Ar-ge’nin ticarileşmesi, yeni projelerin desteklenmesi.
3-    Yeşil dönüşüm hızlanacak, karbon nötr gerçekleşecek. 
4-    Dijital dönüşümle, yapay zekanın kullanımı artacak, tüm sektör ve alanlarda kullanılacak. 
5-    Kamu altyapı ve üst yapı yatırımları etkinleştirilecek.
6-    Tarım daha etkin hale getirilecek. Modası geçmeyen tek sektör tarım. Tarımsal stratejiler geliştirilecek. Üretim artacak, verimlilik artacak. Bu da enflasyonla mücadeleye hız kazandıracak. Havza bazlı destekleme modeli için çalışıyoruz. 
7-    Çalışma hayatı için reform çalışması yapıyoruz. Geleceğin mesleklerine göre planlama yapıyoruz. Yeni nesil buna göre eğitim alacak. 
8-    Finansal piyasaları sadeleştireceğiz. Seçili fonlama ve kredi, sosyal refah, reel sektör için dönüşüm çalışmaları yapıyoruz. 

İTB BAŞKANI IŞINSU KESTELLİ: OVP’DE KARARLILIK BEKLİYORUZ

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Bakanı Işınsu Kestelli, tarımsal üretim ve tarıma bağlı ihracat konusunda bilgi vererek, OVP’deki hedefler için kararlılık beklediklerini açıkladı. Kestelli, “Tarım stratejik bir sektör. Dünyanın ana gündem maddelerinden biri. Tarım sektörünün hibe ve fonlardan daha fazla faydalanmasını istiyoruz” dedi.

EBSO BAŞKANI ENDER YORGANCILAR: ÖNCELİĞİMİZ MÜLTECİ VE NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ SORUNU

OVP’nin hazırlanmasına katkı koyan herkese teşekkür eden Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, iş dünyasına verilen güven ve işbirliği fırsatını çok önemsediklerini vurguladı. İş dünyası olarak ülkenin gücüne güç katmak istediklerini açıklayan Yorgancılar, “Programda tasarruf uygulaması çok önemli. Enflasyon halkla yoksulluğu arttırıyor, iş dünyasında ise yatırımı azaltıyor. Mülteci ve sığınmacı sorununa çözüm bekliyoruz. Bir çok ülke sığınmacıları sınırdışı ediyor. Bir sorunumuz da nitelikli iş gücü. Nitelikli iş gücünü ihtiyacımızı ne meslek liseleri ne de üniversitelerle karşılayamıyoruz. Mesleki eğitime destek verilmeli. OECD ülkeleriyle eşit olalım. Ücretlerdeki vergi yükü azaltılsın” diye konuştu. 

İZTO BAŞKANI MAHMUT ÖZGENER: AYLIK ENFLASYON 1,5’A İNMEDEN FAİZ DÜŞÜRÜLMESİN

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, OVP’den taviz verilmemesi halinde ülkenin toparlanacağını belirtti. FED’in ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimini hatırlatarak, Türkiye Cumhuriyeti Merkez  Bankası’nın enflasyon aylık 1,5 puana inmeden politika faizi indirimine gitmemesini istedi. 

Bakmadan Geçme