‘Cumhuriyetin İzleri’ sergisi açıldı

Aydeniz Çalık/YENİ İZMİR-İzmir Arkeoloji Müzesi'nde gerçekleşen açılışa katılan Prof. Dr. Tülin Oygür fotoğraf sergisinde Cumhuriyet'in ilk...

Aydeniz Çalık/YENİ İZMİR-İzmir Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleşen açılışa katılan Prof. Dr. Tülin Oygür fotoğraf sergisinde Cumhuriyet’in ilk yıllarından 1960 yıllara kadar olan dönemde Cumhuriyet’i simgeleyen Cumhuriyet’e bu ülkenin nasıl sahip çıktığını ve nasıl benimsediğini, günlük yaşamdan ortaya koyan fotoğraflarla görülebildiği için çok önemli bir sergi olduğunu ifade etti.

Haber

Cumhuriyet’in 100. yılında Cumhuriyet Devrimi ve Kadın Panelinde konuşan Prof. Dr. Tülin Oygür Cumhuriyet’in kadın devrimi olduğunu söyleyerek, “Mustafa Kemal Atatürk ve devrimci kadrolarının Türk devrimi olarak önümüze getirdikleri bütün düzenlemeler bütün devrim kanunları dikkat edilirse sonunda mutlak surette kadını özgürleştirici unsurlar kapsar. En başta Tevhidi Tedrisat kanunundan bu kadının özgürleşmesi için eğitim alanında atılmış çok büyük bir eğitim devrimidir” dedi.

“LAİKLİĞİN ETE KEMİĞE BÜRÜNDÜĞÜ KANUNDUR”

Medeni kanunla kadını erkekle eşitleyen önünde kanun olduğu ifade eden Başkan Oygür, “Biz bu kanuna laikliğin ete kemiğe büründüğü kanun deriz. Biz ve laikliğin kadın için önemli ortada. Bu bakımdan Cumhuriyet kadınlar için ülke vatandaşları yönünden bir sıralamaya koysak kadınlar için yapılmış kadınlar için olan bir yönetim şeklidir .Çünkü tarih kadının mazlum oluşunu yazar, kadının mazlumluğu ezilmişliği bin yılın üzerindedir. Tarihsel gerçekliktir. O bakımdan kadınla ilgili kadını yücelten her şey devrim anlamına taşır” dedi.

Filistin’de yapılan her şeyin insanlık zulmü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tülin Oygür “Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak 29 Ekim’de Ankara’da birinci meclisi önünde toplanıp Anıtkabir’e yürüyeceğiz. Bu mitingde de biz Filistin halkının yanında olduğumuzu ayrıca ifade edeceğiz” dedi.

Haber

Filistin’de olan insanlık dışı uygulamaya karşı Türkiye’nin yas ilan etmesi desteklediğini söyleyen Başkan Oygür, ”Bu sene haklı gerekçeyle Cumhuriyet kutlamaları devlet protokolünde biraz sönük geçse de bizim için yüreğimizdeki Cumhuriyet sevgisi bitmediği için insanlar artık Cumhuriyet’i kendi içlerinde kendi yerellerinde, kendi meydanlarında kendi programlarıyla kutluyorlar. Cumhuriyet sevgisinin her geçen gün arttığını ifade eden Cumhuriyet Kadınları Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür “Cumhuriyet’i hükümet şu gerekçeyle ya da bu gerekçeyle çok kutlamayabilir. Önemli olan Türk insanının Cumhuriyete nasıl baktığıdır. Bunda gerileme olmadığı gibi ben insanımızın daha da büyük bir Cumhuriyet çoşkusu ile kutladığını söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

Haber

 

Bakmadan Geçme