Cunhurbaşkanı Macron seçimle ilgili konuştu 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, erken seçimin ikinci turunda Yeni Halk Cephesi ittifakı’nın sandıktan birinci çıkmasının ardından...

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, erken seçimin ikinci turunda Yeni Halk Cephesi ittifakı’nın sandıktan birinci çıkmasının ardından ilk kez konuştu. Macron, hükümetin kurulması için adım atmadan önce ‘bekleyeceğini’ ifade etti.

Fransa’da erken genel seçimlerin ikinci turunda, Yeni Halk Cephesi ittifakı sandıktan birinci çıkarken; Cumhurbaşkanı Macron’un ‘Cumhuriyet İçin Hep Birlikte’ ittifakı ikinci oldu. İlk turun birincisi aşırı sağcı ittifakı ise bu turda üçüncü sıraya geriledi.

Yeni Halk Cephesi parlamentoya 182 vekil göndermeyi başardı. Ancak 577 sandalyeli mecliste çoğunluk için gereken 289 sayısına ulaşamadı. Paris’te yapılacak Olimpiyat Oyunları’na üç haftadan az zaman kalmışken hükümetin nasıl kurulacağının belirsiz olduğu bir tablo ortaya çıktı.

289 VEKİLİN UZLAŞISI ŞART

DW Türkçe’nin aktardığına göre, desteklediği merkez ittifak ikinci olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükümetin kurulması için adım atmadan önce ‘bekleyeceğini’ söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı NATO zirvesi için bu hafta Washington’da olacak.

Macron’un hükümet kurma görevini meclisten bir isme vermek için önünde net bir son tarih bulunmuyor. Ayrıca bu görevi en çok oyu alan partinin liderine vermek zorunda da değil. Partilerden bağımsız bir teknokrat hükümeti kurmak da Macron’un seçenekleri arasında, ancak atacağı her adım meclisin onayına bağlı. Yani en az 289 vekilin uzlaşısı şart.

JEST OLARAK ALGILANDI

Yeni milletvekilleri bugünden itibaren mecliste çalışmaya başlarken ilk oturum 18 Temmuz’da yapılacak. Oluşan yeni parlamento, başta vergiler ve göç politikası olmak üzere birçok konuda derin ayrılıklara sahip partiler arasında bölündü. Macron daha önce, Yeni Halk Cephesi içinde yer alan aşırı sol çizgideki Boyun Eğmeyen Fransa ile ortaklık aramayacağını söylemişti. Ancak aynı ittifakta yer alan Yeşiller ve Sosyalist Parti ile müzakere edebilir. Yine de daha ılımlı bu partilerle müzakere sürecinin zorlu geçmesi bekleniyor. Macron seçimlerden zayıflayarak çıksa da görev süresi 2027 sonunda bitecek ve o tarihten önce istifa etmeyeceğini açıklamıştı.

Macron’un merkez partisinden olan Başbakan Gabriel Attal hükümeti, geçen hafta işsizlik yardımından yararlanma hakkını kısıtlayan bir kararı askıya almıştı. Bu, seçimler öncesi sol partilere bir jest olarak algılandı.

Hükümet kurma görevini almaları halinde sol ittifak içinden hangi ismin öne çıkacağı da belirsiz.

BARDELLA: “UTANÇ İTTİFAKI”

30 Haziran’daki ilk turdan aşırı sağ Ulusal Birlik (RN) partisi ilk sırada çıkmıştı. Ancak izleyen süreçte birçok seçim bölgesinde adaylar, aşırı sağ karşısındaki en güçlü isim lehine yarıştan çekildi. Sadece birkaç gün önce Fransa’nın yeni başbakanı olarak gösterilen 28 yaşındaki Jordan Bardella, seçim yenilgisinin ardından yaptığı ilk açıklamada, Macron’un merkez partisi ve sol parti adaylarının kendilerine karşı hareket etmesine tepki gösterdi, bu durumu “Utanç ittifakı” olarak niteledi.

RN’nin önde gelen ismi ve 2027’de cumhurbaşkanı adayı olması beklenen Marine Le Pen, “Zaferimiz sadece gecikti” dedi. Bu arada Le Pen’in kızkardeşi Marie-Caroline az farkla meclise girmeyi kaçırdı. Öte yandan eski Cumhurbaşkanı Francois Hollande Sosyalist parti üyesi olarak siyasete geri döndü.

HABER MERKEZİ 

Bakmadan Geçme