D vitamini için 'güneş' rehberi

Dr. Özoğlu, Mart-Ekim ayları arasının D vitamini açısından güneş ışınlarından en çok faydalanabileceğimiz zaman aralığı olduğunu...

Dr. Özoğlu, Mart-Ekim ayları arasının D vitamini açısından güneş ışınlarından en çok faydalanabileceğimiz zaman aralığı olduğunu belirtti.

D vitaminin balık, balık yağı, süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı ve tereyağı gibi besinlerde daha çok bulunmasına karşın gıdaların vücudun D vitamini ihtiyacını karşılamaya yetmediğini hatırlatan Özoğlu, “D vitamini sentezi için güneş ışınları şart. Güneş ışınlarının dik olarak geldiği 11.00 – 15.00 arası D vitamini dönüşümü açısından günün en etkili saatleridir. Ancak güneş ışınlarının zararlı etkileriyle daha çok karşı karşıya kaldığımız bölüm de işte bu zaman aralığıdır. Güneş ışınlarından olabildiğince yararlanırken zararlı etkilerini de en aza indirmek için bazı önlemler almamız kaçınılmaz. Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda bu önlemlere daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Güneş ışınlarından faydalanırken kendimizi ve çocuklarımızı zararlı etkilerinden de korumamız gerekiyor”  ifadelerini kullandı.

Hüseyin Gürhan

 

Bakmadan Geçme