'Dağcıların Kabesi'nde 4 gün
Ona 'Dağcıların Kabesi' deniyor. Aladağlar'da zirve tırmanmak kendini dağcı olarak ispatlamak anlamına geliyor. İZBOS Kulübü olarak...
Ona “Dağcıların Kabesi” deniyor. Aladağlar’da zirve tırmanmak kendini dağcı olarak ispatlamak anlamına geliyor. İZBOS Kulübü olarak her yıl yaptığımız gibi bu yıl da Aladağlar’a çıktık.
ALADAĞLAR’A NASIL GİDİLİR?
Niğde’nin Çamardı ilçesine bağlı Çukurbağ köyüne ulaşmak Aladağlar’a çıkışın ilk aşaması. Kendi aracınızla gitmiyorsanız şehirlerarası otobüsle Niğde’ye ulaşmanız, oradan köy terminaline gidip, Çamardı minibüslerine binmeniz gerekiyor. Minibüsten Çukurbağ köyünde inebilirsiniz. Biz de böyle yaptık. Kamp yüklerimizi katırcılara teslim edip, 2 bin metredeki Karayalak kamp alanına ulaştık. Yer sincapları olan Gelengi’lerle aynı kamp alanında irtifaya uyum için konaklayıp, ertesi gün Aladağlar tırmanışı ve 3 bin metredeki ikinci kamp alanına ulaşmak için yola çıktık.
DAĞ KAPISI İLE BAŞKA BİR DÜNYAYA GİRİŞ
Aladağlar tırmanışı “Dağ kapısı”ndan başlıyor. Kapıya girişle birlikte dik yükseliş de başlıyor. Yükselişin büyük bölümü “çarşak” adı verilen taş şelalelerinden gerçekleşiyor. İki yanında zirvelerin yükseldiği boğazdan gerçekleşen çarşaklı tırmanışın ilk molası “mola taşı” denilen taşta. Çukurbağ köyünden katırcı Mehmet Şenol’un getirdiği çeşmede, buz gibi suyla serinleyip, dinlendikten sonra dik çıkışı sürdürüyorsunuz. İkinci mola yeri çelik donduran anlamına gelen “Çelik Buyduran”da. Temmuz’da bile karın erimediği 3000 metredeki Çelik Buyduran’dan 3400 metreye tırmanışımızı sürdürüyoruz. Aladağlar boğazına ulaştığınızda zirve tırmanışına da başlayabilirsiniz. İsterseniz, 3723 metre yüksekliğe sahip bölgenin 3. Büyük zirvesi Emler’e tırmanın, isterseniz yan yana sıralanan 3400 ve 3500 metrelik Karasay, Adsız Tepe ve Eznevit ile arka arkaya zirve serisi yapın.
USTA DAĞCILAR İÇİN BDK VE KIZILKAYA
Aladağlar’ın 66 zirvesinin en yüksekleri 3773 metrelik Kızılkaya ile 3753 metrelik BDK yani Büyük Demir Kazık. İple teknik tırmanış gerektiren bu zirveler her yıl yüzlerce dağcıyı kendine çekiyor. Dikkatsizlik bu zirvelerde dağcıların can kayıpları vermesine de neden oluyor. Aladağlar’da en çok kayıp veren Hacettepe Üniversitesi Dağcılık Kulübü. Kayıpları için kayadan anıt bile oluşturmuşlar.
YAYLALAR YERYÜZÜ CENNETİ
Zirvelerden sonra patikalar sizi 3000 metredeki Yedigöl yaylasına götürüyor. Kar sularının oluşturduğu dereler, menderesler ve onları çevreleyen çim alan, çiçek tarlalarıyla işte yeryüzü cennetindesiniz. Bir yeryüzü cenneti de Yedigöl yaylasından yaklaşık 10 km uzaklıktaki Hasta Hoca’nın Yaylası.Bu bölge buzul gölleriyle kaplı. Yedigöl kamp alanının yakınındaki Deringöl ile Hasta Hoca Yayla Gölü rahatça yüzebileceğiniz berraklıkta. Eğer oraya kadar çıkarsanız bu fırsatı değerlendirin.
Yaylaları gezdiniz, göllerde yüzdünüz, zirvelere çıktınız. 4. Gün geldiğinizi yolu dönüş zamanı. Çıktığınız irtifalardan inişin zevkine doyum olmuyor. Çıkarken sizi zorlayan çarşaklardan kaya kaya inerken, lunaparkta eğlenen çocuklar gibi oluyorsunuz.
TURİZMDE BÜYÜK FIRSAT KAÇIYOR
Dünyanın dört bir yanından dağcıları kendine çeken Aladağlar’ın, maalesef Niğdeliler için hiçbir anlamı yok. Ne taksici, otobüs şoförü ne alışveriş yaptığınız marketin, yemek yediğiniz lokantanın çalışanları kentlerinde turizm fırsatı sunan böyle bir dağ ve milli parktan haberdar. Hatta sırt çantalarımızla, tozlu kıyafetlerimizle onlardan hizmet almasak daha bile mutlu olacaklar. Türkiye’de turizm fırsatlarının böyle heba edilmesi çok acı. Yıl boyu Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun pek çok eğitim ve aktivitesini gerçekleştirdiği bu bölgenin sadece dağcılık sporunun dar ilgisinde kalması büyük kayıp…
YAZI VE FOTOĞRAFLAR: HÜSNİYE SEVAL ACUN