Daha özgür gazetecilik istediler

Geleneksel Şakir Süter Gazetecilek Yarışması'nın ödül töreni Bergama Kermesi etkinlikleri içinde gerçekleştirildi. Yarışmanın amacına hizmet etmediği gerekçesiyle Bakırçaylı gazeteciler etkinliği protesto etti

Uluslararası Bergama Kermesi'nin 3. gününde "Gazeteciliğin Dünü ve Bugünü" konulu bir konferans düzenlendi. Moderatörlüğünü Basın Konseyi Başkanı Pınar Turenç'in yaptığı konferansın konuşmacıları Gazeteci Yazar Doğan Satmış ve Gazeteci Yazar Levent Bilmen oldu.

Kale Mahallesi'ndeki tarihi Tonozlar'da gerçekleşen etkinlikte Bergamalı merhum gazeteci Şakir Süter ile birlikte çalıştıklarını ifade eden Gazeteci Pınar Turenç, Süter'in kansere yenik düştüğünü belirtti,  "Meslek oldukça zor ve stresli. İnsan hayatını çok çabuk yıpratıyor. Korkusuzca gazetecilik yapanların yanında, destek vermemiz gerekiyor. Ülke genelinde %90 oranında iktidar yanlısı yayın organları var. Bunun aşılması gerektiğini, çocuklarımız için sorumluluğumuz olduğunu düşünmeliyiz" dedi.

Konferansın ilk konuşmacısı Gazeteci Yazar Levent Bilmen ise, "Yıllardır ülkemizde yargı, yasama, yürütme ve basın önde gelir diye biliriz. Ancak bugün geldiğimiz durumda 4. kuvvet olarak tabir edilen bir meslek ne yazık ki kalmamıştır. Kısacası günümüz koşullarında gerçek basının olduğunu söyleyemeyiz. Ozan Köroğlu'nun dediği gibi 'Delikli demir çıktı mertlik bozuldu.' Bizim basın sektörü bugün bu hale geldi. İnternet gazeteciliği çıktı, gerçek gazetecilik ortadan kalktı. Dijital dünya gazeteciliği kısaca alt etti. Bugünkü gazetecilikte eski saygı ve ilgi kalmamıştır. Bir de buna eklenen yayın yasakları var. Bu yasaklar kalkmalı ve basın büyük cezalardan korunmalıdır," dedi.

Konferansın diğer konuşmacısı Gazeteci Levent Bilmen, gazetecilerin ölüm tehditlerinin ciddiye alınması gerektiğini ifade ederek, "Ülkemizde de Amerika'daki basın özgürlüğü gibi sınırsız basın özgürlüğü verilmelidir. Bu her yerde böyle olmalıdır," dedi. Merhum Bergamalı Gazeteci Şakir Süter'in dürüst ve örnek bir gazeteci olduğunu ifade ederek, "Dürüst bir gazeteciydi. Tarafsız olmak bizim meslekte olmazsa olmazımızdır. Eski gazetecilikte tarafsızlık ve dürüstlük vardı. Günümüzde ise hemen hemen tüm basın yayın kuruluşları aynı manşetleri kullanarak haber yapıyorlar. Eğer bu konu sürekli aynı şekilde yürüyor ise konuya düşünmek gerek. Gazeteci işini uzun yapmak isteyen gazeteci ise ortada kalmış durumda. Medyanın susturulmasının zararını maalesef halk çekiyor," dedi.

Yıllar önce Almanya'nın Berlin şehrinde kaçırılan Zeus Sunağı için gazeteler geçmişte karşı çıkış manşetleri ile bu kaçırılışı yazabilselerdi halk tepki gösterip karşı çıkar, ayaklanırdı. O zaman da bugün Zeus Sunağı Almanya'ya kaçırılmaz, Bergama'daki yerinde olurdu. Günümüzün en popüler medyası ise sosyal medya. Sosyal medyada özgürlük var ki kimse bir şey diyemiyor. Fakat onun anahtarı bizde değil. Kısacası ülkemizde basın medya özgür hale getirilmelidir," dedi.

BAKIRÇAYLI GAZETECİLERDEN PROTESTO

Konferansın ardından Gazeteci Şakir Süter adına yapılan yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi. Şakır sürer gazetecilik yarışmasının amacına uygun yapılmadığını ileri süren Bakırçay havzasında görev yapan gazeteciler ise programa tepki göstererek katılım saglamadılar.
 

Bakmadan Geçme