Daha yaşanabilir İzmir için 'Gevrek Modeli'

İzmir'in 2025-2029 stratejik planını belirleme çalışmaları Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay başkanlığında yürütülüyor.  İzmir Büyükşehir...

İzmir’in 2025-2029 stratejik planını belirleme çalışmaları Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay başkanlığında yürütülüyor.  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketleri ve iştirakleriyle ortak paydada buluşmasını sağlayacak plan çalışmaları çerçevesinde Başkan Tugay’ın Karşıyaka’da başlattığı, sosyal ve ekolojik sınırları belirleyen, Kate Raworth’un döngüsel ekonomi önerisinin İzmir’e uyarlandığı Gevrek Modeli gündeme geldi. Çoklu krizlerle mücadele etmek için veriye ve bilime dayalı, katılımcılık esaslı bir yol haritası olarak görülen sistem tüm kente yayılacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları, şirket ve iştirak yetkilileri, belediye şirketlerinin genel müdürleri, koordinatörleri bir araya geldi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Asuman Türkmen Meral ve İZPA Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Renan Funda Barbaros’un katıldığı toplantıda 2025-2029 Stratejik Planı merkezinde yer alan yeni nesil belediyecilik ile çoklu krizlerle mücadeleye olanak sağlayan, sosyal ve ekolojik bir sistemin İzmir’de nasıl kurulabileceğine dair sunumlar yapıldı.

Başkan Tugay’ın Karşıyaka’da başlattığı, veri ve bilime dayalı katılımcı, sosyal ve ekolojik yol haritası olarak görülen modelin İzmir Büyükşehir Belediyesi, bağlı şirketler, ESHOT ve İZSU’nun tüm çalışmaları için anahtar sistemlerden biri olması hedefleniyor. Temelde ise ekolojik olarak güvenli, sosyal olarak adil ve dirençli bir kent yaratmak amaçlanıyor.

ORTAK HEDEFLE HAREKET EDİLECEK

Sürecin tarihi öneme sahip olduğunu belirten İZPA Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, “Bu dönem Büyükşehir Belediyesi, İZSU, ESHOT ve belediye iştirakleri ortak ilke ve hedeflerle hareket edecek. Çoklu krizlerle baş etmek için kentin tekil sorunlarıyla toplumun ve doğanın genel işleyişi arasında bağlantı kuracak düşünme şekli gerekiyor” dedi.

Stratejik plan çalışmaları kapsamında İZPA Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fikret Adaman’ın sunduğu yeni nesil belediyeciliğin süreç olduğuna değinen Velibeyoğlu, “Gelecek öngörünüzün, ‘Nereye gidiyoruz? Sorusu için 30 yıllık, 50 yıllık perspektif olması lazım. İlke ve amaçlarda ortaklaşmak gerekiyor. İyi ve en iyi uygulamaların, daha önce denenmiş, iyi olduğuna kanaat getirilmiş uygulamaların devam ettirilmesi önemli ancak çoklu krizler çağında yol alabilmek için ezber bozan uygulamaları da hayata geçirmeliyiz” diye konuştu.

50 YILLIK PLAN HAZIRLANIYOR

Velibeyoğlu, “Kısa vadede hedef 2025-2029 Stratejik Planı’nın iyi şekilde yapılması. Orta vadede 2054’ü baz aldık. Sektörel ve mekansal planların ufkunu oluşturmamız gerekiyor. Uzun vadede biraz hayal kurmak gerekiyor. Dünyadaki gidişata bakıp, ‘50 yıl sonra İzmir şu durumda olabilir’ diyeceğiz. 50 yıl içindeki 5 yıllık ilerlemeyi de konuşmak istiyoruz. Bakış açımız bu” dedi.

İnsan refahı için pusula sunulmasını amaçlayan İzmir Gevrek Modeli hakkında bilgi veren Prof. Dr. Renan Funda Barbaros, Büyükşehir’e bağlı şirketlerin faaliyetlerin yeni sisteme nasıl entegre edileceğinden söz etti. Prof. Dr. Barbaros, “Planlamada 30, vizyonda 50 yıllık perspektif ortaya konuyor. İzmir için çok önemli. Bizden sonra gelecek kuşaklara yeni yollar açma çabası bu. Modelin iş dünyasına yaygınlaştırılmasında Büyükşehir iştirakleri öncü rol alacak. Yeni fikirler, yollar kentin diğer alanındaki iş dünyasına, şirketlerine örnek olacak. Daha iyi dünya, ülke, İzmir için yeni zihniyet istiyoruz. Yeni nesil belediyecilik ve İzmir’de uygulanacak bu döngüsel ekonomi modelinde ‘al-yap-kullan-dönüştür’ anlayışı öne çıkacak, hiçbir şey atık olarak görülmeyecek. Gezegenin parçası olduğumuz bilinciyle hareket edeceğiz. Çoklu krizlerin önüne geçmek için daha radikal şeyler yapmak lazım. Daha iyi örnekleri oluşturmak gerekiyor” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, yeni nesil belediyeciliğin eskiye sahip çıktığını belirterek, “Bakış açısını değiştirmek ve fark yaratmak lazım. Bu kurumda ve kentte bir şeyleri değiştirecek enerji, beklenti var. Desteği başkanımız da sağlıyor” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın Karşıyaka Belediye Başkanı olduğu dönemde Türkiye’de ilk kez başlatılan model, Gevrek Ekonomisi Aksiyon Laboratuvarı ile İzmir’e yayılıyor. Model, çoklu krizlerle mücadele etmek için veri, bilim ve katılımcılığa dayalı yol haritası olarak görülüyor. Başkan Tugay o dönem modeli tanıtırken “can simidi” benzetmesini yapmıştı. Tugay, “Ekolojik dengenin bozulmasında en büyük etken biziz. Her geçen yıl yaz ve kış ayları arasındaki uçlara gidiş, dengesiz atmosfer olayları, toprağın canlılığını yitirmesi, çevremizdeki doğal bitki örtüsünün değişmesinin nedeni biziz, çözümü de biz bulmak zorundayız” demişti.

HABER MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme