Deprem bölgesine fidan desteği

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın 2'nci birleşiminde deprem bölgelerindeki üreticileri fidan destek verilmesi gündeme geldi. Bölgeye zeytin ve meyve fidanları gönderilecek.

Deprem bölgesine fidan desteği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

6 Şubat tarihinde yaşayan deprem felaketi nedeniyle binlerce vatandaşlarımız vefat etti.  Deprem felaketiyle mücadele eden Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde bulunan üreticilere destek olunması amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden bir adım geldi.  Depremden zarar gören illerdeki üreticileri zeytin ve meyve fidanı verilmesi konusu oturumda gündeme geldi. İlgili önerge acil kaydıyla Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonuna havale edildi.

 300 MİLYONLUK ARTIŞ

 İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İZULAŞ A.Ş’nin 9 Mart tarihinden gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında şirket sermayesinin 1 milyarlık 10 milyonluk bütçesinin 300 milyon arttırılarak; 1 milyar 310 milyon TL’ye çıkarılması kararı alındı. Önerge oy birliği ile kabul edildi.

SORU YAĞMURU

Gündem dışı konuşmalar kısmına söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, “Bugüne kadar kaç riskli bina, kaç riskli alan tespiti yaptınız? Gaziemir Aktepe-Emrez kentsel dönüşüm alanının bütüncül imar planlarını 12 yıldır neden yapmıyorsunuz? Riskli bina tespitleri için apartmanın tamamından oy birliği ile karar istiyorsunuz? Oysa 6306 sayılı kanunun uygulama yönetmeliğinin ilgili maddelerince 10 kattan az binaların sadece zemin katından bir malikin müracaat etmesi yeterlidir. Neden oy birliği talebinde bulunuyorsunuz? Çünkü amacınız riskli bina tespiti yapmak değil. İzBB olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlanmasına ilişkin ilke ve esaslar doğrultusunda, kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlandı mı? Hazırlandıysa tarihi nedir? Deprem mastır planının hazırlandığı tarih nedir? En son güncellendiği tarih nedir? 30 İlçeden bina envanteri tamamlanan İlçeler hangileridir? Bu çalışmalar ne zaman başlamıştır?” sorularını yönetti.

‘YOKMUŞ GİBİ ANLATMAYIN’

Şahin’e cevap vermek için söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Selahattin Bey, merak ediyorum konuşma metninizi kim yazıyorsa beni onunla irtibatlandırın. Önceden benimle bir konuşsun. Hangi ilçeden, kaç bina envanteri var diyorsunuz. Burada Sayın Başkan defalarca söyledi. Bayraklı tamamlandı, Bornova’daki 60 bina tamamlandı. Bunu yetersiz bulabilirsiniz ama benim bu konuda bir bilgim yok derseniz olmaz. Siz her meclise katılıyorsunuz. ‘Bizim verdiğimiz önerge ne oldu?’ diyorsunuz ama sizin verdiğiniz oylarda komisyona gitti. Benim önergem ne oldu?’ derseniz, ben de siz bu mecliste yok muydunuz derim? Hep şunu anlatmaya çalışıyorum; eleştiri haktır ve değerlidir, bizi geliştirir. Var olan bir şeyi yokmuş gibi anlatmayın burada” dedi.

 ‘VATANDAŞ YANAŞMIYOR’

 İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu son olarak gelen eleştirilere cevap verdi. Depremin Türkiye’nin gerçeği olduğunu söyleyen Özuslu, “Başkanımız bununla yatıp, bununla kalkıyor. Bir anlaşmamamız yok ki deprem bugün yarın olacak diye. Ama depremin olunacağı söyleniyor. Buna hazır olacak mıyız, olmayacak mıyız? Mesele bu. Hazır olmalıyız. Yerel yönetimlerin en önemli görevlerinden biri bu ama merkezi hükümetim de en büyük payı alması gerekiyor. İzmir’in riskli bölgelerini hangi yöntemle olursa olsun konu 6306 yasası olunca, vatandaş bu yasaya yanaşmıyor. Bizim yaptığımız çalışmalar hukuki sonuç doğurmuyor ama bir sonuç doğuruyor. Biz işte bunları yapıyoruz. Gereğini yapıyoruz” diye konuştu.

 

SILA ARABACIOĞLU

 

 

 

Bakmadan Geçme