• Haberler
  • İzmir
  • Deprem gerçeği | Farkındalık paneliyle önlemler gündemde

Deprem gerçeği | Farkındalık paneliyle önlemler gündemde

Bornova Belediyesi ve Bornova Kent Konseyi, 6 Şubat depremlerinin yıldönümlerinde düzenlenen 'Deprem Gerçeği ve Farkındalık Paneli' ile deprem gerçeğine dikkat çekti.

Nevzat Kavalar Kültür Merkezi'nde gerçekleşen panelde uzmanlar, Türkiye'nin yüksek deprem riski, depreme dayanıklı yapıların önemi ve afet yönetimi konusunda önemli uyarılarda bulundu.

BİLİMSEL TEMELLİ ÖNLEMLER VURGULANDI

Panelde konuşan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Bornova'nın deprem riskine dikkat çekerek, "6 Şubat'ta yaşanan büyük yıkımı unutamayız, unutturmamalıyız. Bornova, coğrafi konumu ve yoğun nüfusuyla deprem riskinin yüksek olduğu bir bölge. Bu nedenle afet yönetimi ve kentsel dönüşüm projelerimizde bilimsel veriler ışığında hareket ediyoruz" dedi.

TÜRKİYE DÜNYA'NIN EN RİSKLİ BÖLGELERİNDEN BİRİ

Dr. Özgür Kurtulmuş, Türkiye’nin küresel ölçekte en riskli ikinci deprem bölgesinde yer aldığını belirterek, "Dünyadaki büyük depremlerin %20’si Türkiye’nin de bulunduğu bölgede meydana geliyor. Bu gerçeğı göz ardı edemeyiz" ifadelerini kullandı.

“DEPREME DAYANIKLI BİNA SADECE TEKNİK DEĞİL, AHLAKİ BİR SORUMLULUK”

İnşaat Mühendisi Gonca Murat, binaların güvenliği konusunda etik değerlerin önemine vurgu yaparak, "Depreme dayanıklı bina sadece teknik bir mesele değil, ahlaki bir sorumluluktur. Denetimler sıkılaştırılmalı ve kaçak yapılara göz yumulmamalı" dedi.

AFETLERE KARŞI MAHALLE GÖNÜLLÜLERİ

Bornova Kent Konseyi Başkanı Av. Doğan Baran Mengüç, Mahalle Afet Gönüllülerinin oluşturulacağını belirterek, "Bu gönüllüler afet öncesinde, sırasında ve sonrasında vatandaşların yanında olacak" dedi.

HAYAT KURTARAN EKİPLER

Sivil Savunma Uzmanı Atıl Hepçorman, arama kurtarma ekiplerinin hayati önem taşdığını belirterek, "Her belediyede arama kurtarma ekipleri kurulmalı ve malzeme standartları güncellenmeli" dedi.

 

 

Bakmadan Geçme