Deprem uzmanları bir konuda uzlaştı: 'İzmir tehlikeli durumda'
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'da artık büyük deprem beklenmediğini savunurken Prof. Dr. Naci Görür, büyük İstanbul depremi hakkında yeniden uyarı yaptı. Fakat uzmanlar bir konuda uzlaştı, İzmir'deki canlı fay hatları büyük depremin habercisi olabilir.
23 Nisan’da İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin önde gelen deprem bilimcilerini yeniden karşı karşıya getirdi. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bir televizyon programında bu depremin Marmara’da beklenen büyük deprem olduğunu savunarak, “Artık başka bir büyük deprem tehlikesi kalmadı” açıklamasında bulundu.
Önceden yaptığı tahminin doğru çıktığını belirten Üşümezsoy, “Marmara'da bu son büyük depremdi” diyerek kamuoyunda şaşkınlık yaratan bir çıkış yaptı.
ÜŞÜMEZSOY’DAN YENİ UYARI: "BU BÖLGELERE DİKKAT"
Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmara dışındaki riskli alanlara da dikkat çekti. Özellikle İzmir Karaburun, Kütahya ve Tokat/Kazova bölgeleri için uyarılarda bulunan Üşümezsoy, "Bu bölgelere dikkat edilmeli" dedi.
NACİ GÖRÜR: "MARMARA'DA 7.5'LİK DEPREM KAÇINILMAZ"
Üşümezsoy’un iddiasına en sert tepki ise yine deprem biliminin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Naci Görür’den geldi. Görür, Hürriyet Gazetesi'ne verdiği röportajda Marmara’da 7.2 ila 7.5 büyüklüğünde bir depremin kaçınılmaz olduğunu vurguladı:
“Bu deprem Marmara için uyarı niteliğinde. Asıl büyük deprem henüz gelmedi.”
İZMİR VE TUNCELİ İÇİN HAYATİ UYARI
Prof. Dr. Naci Görür, İzmir ve Tunceli için özel bir endişe taşıdığını da ifade etti. İzmir’in üzerinde bulunduğu fay yoğunluğuna dikkat çeken Görür, şunları söyledi:
“İzmir en tehlikeli yerlerden biri, çünkü 15-16 tane aktif fay var. İzmir Yarımadası tamamen bu faylarla kesilmiş durumda. Bu fayların ne zaman deprem üreteceğini bilmiyoruz. Mikro bölgeleme ve paleosismolojik çalışmalar henüz yapılmamış.”