Depremden kurtuluş TAÇİ
Felakette kaybettiklerimiz, yaşadıklarımız nedeniyle kalbimiz yerinden çıkık vaziyette. Deprem, ülkemizin bir gerçeği, hayat kurtaracak ise TAÇİ'de…
Deprem, yaşanan her felaket sonrası masaya yatırılıp tartışılır. Suçlu aranır. Çözüm hep başka bir zaman dilimine bırakılır. Yitip giden canlar, yaralanan vatandaşlar, yaşanan acılar, yıkılan binalar zaman içinde unutulur. Sorumlular kayıplara karışır. Yaşamda kalmak için yapılacaklar ise bize kalır. Deprem anı ve sonrasında ne yapılacağını, nasıl davranılacağını en sade deprem uzmanı anlatır.
Sizin için basit, hayatınız için önemli olan depremden kurtuluşun ilk reçetesi TAÇİ… Önce soğukkanlı olacaksınız. Kaçmayacaksınız. Deprem anında en güvenli alana gideceksiniz. Deprem öncesi de yapılacaklar var. Gazete ve kitapları koruyucu duvar olarak kullanacak, üzerinde ışık bulunan bir baret, cep telefonu ki; herkes de var, bir düdük ve bir plastik su bulunduracaksınız.
Deprem Uzmanı Prof. Ahmet Ercan, deprem öncesinde yapılması gerekenleri sıraladı. Ercan, baret, telefon, su ve düdüğün hayati önem taşıdığını söyledi.
ASRIN felaketi olarak nitelendirilen, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetinde iki deprem, 10 ilde ağır yıkıma neden oldu. Deprem Uzmanı Prof. Ahmet Ercan hem deprem öncesinde yapılması gerekenleri aktardı hem de enkaz altındaki vatandaşların yaşam süresini
uzatmak için hayati bilgiler verdi. Ercan, baret, düdük, su ve telefonun hayati önem taşıdığını dile getirerek deprem anında kitaplar ile kafanın korunabileceğini aktardı.
‘YANINIZDA OLSUN’
Ercan baret, düdük, telefon ve suyun hayat kurtaracağını belirterek, “Yani siz hiç bağırmayacaksınız düdük çalacaksınız. 5 liralık bir düdük ve su her zaman yanınızda olmalı. Bir de baret çok önemli. Yatağınızın yanında ya da nerede oturuyorsanız onun yanında olacak. Bunların evdeki bütün kişilerin kullanma alanlarında olması gerekiyor. Telefonunuzun da hep şarjda olması gerekiyor” diye konuştu.
‘KAÇAN ÖLÜR’
Depremden gazete ve kitapların koruyacağına dikkat çeken Ercan, “Genellikle depremde kaçan ölür. Merdivenlere ve asansörlere koşulmaması gerekiyor. Depremden kaçış yoktur. İlk depremi duyduktan sonra 45 saniyeniz vardır. Dar koridorlar ya da banyolar deprem için çok güvenlidir. Vanayı kapat, elektriği kapat gibi bilinen şeyler var ama eğer göçmediyse bunları yapabilirsiniz. Önce canınızı kurtaracaksınız” ifadelerini kullandı.
‘GAZETE VE KİTAPLAR’
Ercan, depremde ağzın kapatılması gerektiğini çıkan tozlardan insanların boğulabileceğini dile getirerek, “Sonra gözlerinizi kapatacaksınız ve belki bulabilirseniz kafanıza kitap koyabilirsiniz. Gazete ve kitaptan divan yapılabilir. Bu da çok önemli, çünkü gazete ve kitaplar sağlamdır. Deprem oldu ve göçük altındaysanız uyuyup metabolizmayı yavaşlatmanız gerekiyor” açıklamasını yaptı.
YAŞAMA TUTUNMA FORMULÜ: TAÇİ
Taçi, her ne kadar Japonca kelimeleri andırsa da ‘TakAraÇalİç’ anlamına geliyor. İhtiyacınız olan ışıklı bir baret, telefon, düdük ve su. Bareti takacaksınız, telefonla arayacak, düdükle sesinizi duyuracak, su ile de hayatta kalacaksınız.
DİVAN YAPILABİLİR
Prof. Ahmet Ercan, kitaplardan divan yapılabileceğini söyledi. Öte yandan kullanılan koltukların içine gazete ve kitap koyulabileceği önerisini
vererek, “Gazete ve kitaplar sağlamdır. Ezilmezler ve kırılmazlar” dedi.
HABER: SILA ARABACIOĞLU