Depreme karşı güçlerini birleştirdiler
Karşıyaka Belediyesi, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile iş birliği protokolü imzaladı. Afet Bilinci etkinlikleri ile hem 6 Şubat'ta yitirilen canlar anıldı hem de depreme karşı alınan ve alınması gereken önlemler konuşuldu
TMMOB İzmir şubeleriyle birlikte hareket etme kararı alan Karşıyaka Belediyesi, depreme dayanıklı ve sağlıklı yapılaşma için önemli bir iş birliğine imza attı. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Peyzaj Mimarları Odası ile iş birliği protokolleri imzalayan Karşıyaka Belediyesi, 6 Şubatın yıl dönümünde İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile güçlerini birleştirdi. Depreme dayanıklı, sürdürülebilir, sağlıklı kentleşme ve nitelikli yapılaşma için gerekli olan planlama, mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin, bilimsel, teknik esaslara ve mesleki kurallara uygun yerine getirilebilmesi amacıyla hazırlanan protokol, Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Bengi Atak tarafından imzalandı. Önümüzdeki günlerde de Mimarlar Odası ve Gıda Mühendisleri Odası’nın İzmir şubeleri ile protokol yapılacağı belirtildi.
6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde ayrıca Karşıyaka Belediyesi, Karşıyaka Kent Konseyi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi iş birliğinde, “Afet Bilinci” başlıklı etkinlik düzenlendi. Deniz Baykal Kültür Merkezi’nde “6 Şubat Depremleri” konulu fotoğraf sergisi açıldı. Sergi alanında çeşitli sivil toplum kuruluşları stant açarak vatandaşlara afet bilinciyle ilgili broşür dağıttı, bilgilendirme yaptı. İMO İzmir Şubesi’nin kendi bünyesinde kurduğu Şantiye Tiyatrosu, “Sallantılı Hayatlar” adlı tiyatro oyununu sahneledi.
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal “6 Şubat depremleri binlerce insanın hayatını kaybetmesine, milyonlarca kişinin evsiz kalmasına neden oldu. Bu olay Türkiye’nin afetlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini bir kez daha gösterdi. Bu sorumluluk, yalnızca yerel yönetimlerin değil, merkezi idarenin, kurumların ve tüm paydaşların ortak çabasıyla yerine getirilmeli. Afetler kaçınılmaz, ancak doğru şehir planlaması, güçlü altyapı ve bilinçli toplumlarla can kayıplarını ve yıkımı en aza indirebiliriz. Belediye olarak bu anlayışla, ilçemizde afetlere karşı hazırlıklı olabilmek için çalışıyoruz. Depremlerde yitirdiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, ülkemizin benzer felaketlerle karşılaşmamasını temenni ediyoruz” diye konuştu.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Bengi Atak şunları söyledi: “Önceki depremlerde de gördüğümüz gibi ‘deprem değil, bina öldürür’ sözünü tekrarlamak istiyorum. Kentleri daha dirençli hale getirmek gerekiyor. İnşaat mühendisleri olarak gerçekleştirdiğimiz farkındalık faaliyetlerine ek ilgili kurum ve yerel yönetimler ile çalışmalar yürütüyoruz. Karşıyaka Belediyesi ile imzaladığımız teknik iş birliği protokolü buna örnek. Karşıyaka ile ilgili diğer gelişme İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile Karşıyaka için envanter stoku çalışması yapılacak, yakın zamanda imza aşamasına gelinecek. Bu çalışma ile ilçedeki yapıların risk derecelerini çıkarmaya çalışacağız. Bu, dönüşüme nereden başlamamız gerektiğini, afette ilk nerede ihtiyaç oluşacağını gösterecek.”
Afetlere hazırlık çalışmaları kapsamında yapılanları ve yapılması gerekenleri aktaran Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Dilek Karcı “İlerleyen teknolojiler, araştırmalar depremlerin daha az hasar ve can kaybı ile sonuçlanabileceğini ortaya koyuyor. Bunun için depreme dirençli kentler gerekiyor. Prof. Dr. Naci Görür bunun için yönetim sistemi, halk, altyapı, yapı stoku, ekosistem-çevre ve ekonomi olmak üzere 6 kent bileşeni sayıyor. Bu bileşenlerin ortak ve doğru amaçla yol alması bizleri olumsuz sonuçlardan büyük ölçüde koruyacaktır. Afetsiz günler dileğiyle” dedi.